2012. szeptember 8., szombat

Svédországi - furcsa - magyarok

Már jó ideje felvettük a kapcsolatot Svédországban élő magyarokkal. Azt hittük naívan, hogy a már régóta kint élő magyarok jó információforrásnak bizonyulnak.
 
Tévedtünk... :)
 
A kint élő magyarok jelentős része elég furcsa.
Eleinte mindenki kedves, aranyos, segítőkész. Idővel - mikor már körvonalazódik, hogy indulnánk ki - megváltoznak. Pillanatok alat kiderül, hogy Svédország nem is olyan jó, egyesek szerint kifejezetten rossz hely. Már-már élhetetlen, de egyes fórumozók odáig merészkednek, hogy kijelentik: "Magyarországon sokkal jobb!"
 
Nagyon érdekes, nem? Ezek szerint van a magyaroknak egy csoportja, akik pusztán mazochizmusból élnek külföldön. :) Néha már majdnem megsajnálom őket, annyira tudják mondani, hogy Svédország ezért rossz, azért rossz, rettenetes, borzalmas. Az oktatás színvonala szörnyű (biztos ezért olyan pocsék a svéd ipar is); az egészségügy is katasztrófális (vélhetően ezért élnek átlagosan 10 évvel tovább, mint a magyarok); az emberek kulturálatlanok (a szelektív hulladékgyűjtés valahogy természetes a számukra, előzékenyek az utakon, mosolygósak a boltban... milyen bunkók, nem? :) ).
Nem is beszélve a svédek lustaságáról. Elég sok magyar megjegyezte, hogy a svédek végtelenül lusták... biztosan ez a lustaság vezetett ahhoz, hogy az egy főre jutó GDP Svédországban 42.694 USD, míg az állítólag sokkal szorgosabb Magyarországon 12.914 USD. Ha a svédek lusták, akkor a magyarok vajon mik? :)
(az összehasonlításhoz hozzátartozik az is, hogy a kinti árak nem sokkal magasabbak, esetenként alacsonyabbak, mint a magyarországiak)
 
Utánajártam a két ország HDI-jének is (emberi fejlettségi index; iskolkázottság, tudás, várható élettartam, életszínvonal, GDP, PPP veszi alapul). Mert ugye a kint élő magyaroktól tudjuk, hogy a svédek buták, bunkók, a magyarnál sokkal alantasabb nép. No, Svédország HDI értéke 0.963 (7. helyezés); Magyarország HDI értéke pedig 0,879 (43. helyezés). Ebből nyilvánvalóvá válik, hogy a kint élő magyarok csöppet sem subjektív megítélése milyen pontos, de legfőképpen milyen mennyire mérvadó.
 
Mikor rákérdeztünk, hogy ha annyira rossz kint élni, ugyan miért nem mennek vissza Magyarországra, valahogy rögtön más téma kerül elő vagy óvatosan, apró betűkkel megjegyzik, hogy azért mégsem olyan rossz.
Összefoglalva tehát azt látjuk / halljuk, hogy Svédországban nagyon-nagyon rossz élni, inkább meg se próbáljuk, csalódni fogunk... de azért Magyarországnál mégiscsak jobb.
 
Nagyon érdekes, hogy jópáran felvették velünk a kapcsolatot a fórumon kívül is. Ők e-mail-ben tartják a kapcsolatot velünk. Az Ő beszámolóik szerint Svédország mégicsak nagyon jó hely. Most akkor mi is van? Kezdünk belezavarodni, hogy akkor jó vagy nem jó ott élni? Jófejek a svédek vagy szörnyűek?
Az idegeneket el nem fogadó, rettenetes-gonosz svédek pl. külföldieket is alkalmaznak a hivatalaikban (köztük egy jönköping-i magyar leányzót is)... ez ám a kirekesztés, nem? :)
 
Felajánlottuk azt is, hogy mivel mi kimegyünk most ketten, megüresedik 2 hely a földi paradicsomban a számukra, tehát akár haza is mehet két kint élő, rossz sorsú magyar... eddig nem érkezett ajánlat a helyeinkre :) Lehet kint olyan rettenetes a helyzet, mint korábban Magyarországon volt és aki egyszer belép Svédország területére, azt már nem engedik el onnan soha. Ez is előfordulhat, bármit kinézünk a svédekből... :)
 
Érdekes, hogy azok akik kint élnek, valamiért kint sem szeretnek minden adót befizetni :) Létezik kint egy úgynevezett "TV-adó", mint ami Mo.-n is volt egy időben. Ennek a negyedéves összege 519 SEK, havonta 173 SEK (kb. 5.200 Ft), megterhelő lehet fizetni. Persze azt mondják, hogy ők nem kérték a TV adást, nem nézik, nem akarják fizetni. A svédek azért fizetik...
 
Megállapítható, hogy a kint élő magyarok legnagyobb fájdalma, hogy Svédország nem Magyarország. Mások a szokások, más a mentalitás, mások a szabályok, más az értékrend. Minden sokkal lazább, a szabályok sokkal érthetőbbek és be is tarthatóbbak. De ez nem tetszik a kintieknek... minden olyan nagyon svédes. Ki érti? :) Svédországban minden svédes... ez olyan hihetetlennek tűnik nekem :)
De vajon, ha a 9 millió svéd úgy döntene, hogy jobb a békesség és a "Ki volt itt előbb, kinek a hazája ez?" elvet félredobva felveszi a magyar szokásokat, lehet azt az országot is sikerülne tönkretennünk, nem? :)
Odamegyünk egy idegen országba, befogadnak minket, munkát adnak, megfizetnek érte úgy, ahogyan magyar embert még a saját hazájában soha meg nem fizettek és hálából elvárjuk, hogy hozzánk idomuljanak...
 
Honnan ez az önbizalma a magyaroknak? Kik vagyunk mi, hogy ilyet meg merünk engedni magunknak???
Én kérek elnézést a svédektől!

6 megjegyzés:

  1. Kedves blogíró, megmosolyogtam, hogy néhány hét tartózkodás után már ilyen határozott véleményed van valamiről, amit nem ismersz.
    Értem az iróniát, de a helyedben egy kicsit jobban megismerném a helyet, ahol élek, mielőtt ennyire indulatosan "megmondanám a tutit". Miri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz... 1,5 év eltelte után anyiban változott a véleményünk, hogy még kevésbé tartjuk a kapcsolatot a magyarokkal és még jobban beilleszkedtünk a svéd környezetbe.

      Nem ismerünk mindent, ez tény. A magyar virtust, a magyar nyafogást, a magyar "soha semmi sem jó"-t viszont tökéletesen ismerjük és bizony elítéljük.

      A svéd módi nem ilyen (nekünk nem ez csapódott le), mi ezt szeretjük, ebben érezzük jól magunkat és mi is, hozzád hasonlóan, megmosolyogjuk azokat az embereket, akik képesek idejönni, majd itt is ugyan azt a panaszáradatot folytatni, amit Magyarországon is csináltak.

      Törlés
  2. Nagyon érződik, hogy elegetek volt az otthoni légkörből :-) De hangsúlyozom, még nagyon az elején vagytok (lehet, hogy félreértettem a fenti posztot, akkor már másfél éve vagytok itt?).
    Én sem bírom a panaszkodó magyarokat... de vannak másmilyenek is. Otthon is, itt is. És a svédek tényleg nem ilyenek, ez tény. Majd találsz bennük mást, talán csak hosszú évek múlva, amit ugyanennyire nem szeretsz majd, és akkor rájössz, hogy mindenhol vannak elviselhetetlen(nek tűnő), vagy legalábbis idegesítő dolgok, amihez hozzá kell, lehet szokni. Meg az életkorral is jön ez, nagyon fiatalok vagytok, ez is érződik :-) És persze nincs is ezzel semmi baj. Csak azért írom, hogy lehet, hogy majd érnek nagy csalódások...
    Sokszor csak azért látszik az éles különbség az otthoni viszonyokhoz képest, mert nem érted még a felét sem annak, ami körülötted történik (persze ez mindenkivel így van az elején).
    Nyilván vannak dolgok, amik itt sokkal jobban működnek, és olyanok is, amik egyáltalán nem működnek, csak először tűnik úgy.
    Sok sikert, hogy megtaláljátok a számításotokat. M

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, jól érződik. :)

      2011. május 26-án érkeztünk meg, kb. 1,5 éve. Azért érthetted fére a dolgot, mert idő közben (2012. szeptemberében) elköltözött a blog az előző szolgáltatótól. Így született ennyi bejegyzés szeptemberben (A régi blog, újszolgáltató - az első valós idejű bejgyzés).

      Természetesen vannak dolgok, amikkel nehezen azonosulunk, de mivel önszántunkból jöttünk, elfogadjuk ezeket (pl. az ingyenélő bevándorlók, a gyerekek túlzásba vitt jogai), de ezek különösebben nem érintenek minket. Magyarországon is volt olyan népcsoport, akik élősködtek, itt is és gyanítom, hogy mindenhol vannak...

      A preferencirendszere minden embernek más. Az enyém ráadásul sokkal egyszerűbb, mint a normális többségé. Kapjak elég fizetést ahhoz, hogy élhessem a kitalált, kényelmes kis életemet és ennyi. A többi nem igazán érdekel.
      Persze vannak még járulékos dolgok, mint az egészségügy (találkoztam vele, engem meggyőzött) vagy a közlekedés (nálunk jobbak az utak, mint amikkel Magyarországon találkoztunk).

      Sok mindenért kell fizetni, de sokszor érezzünk, hogy kapunk is érte valamit.

      Nem mellékesen pedig egyetlen fizetésből élünk és jut mindenre, még nyaralásokra is bőven. Ez nekünk mindent megért...

      Kíváncsian várjuk, hogy idővel megtapasztaljuk az árnyoldalakat is, de eddig még semmi nyoma ilyesminek (apósom lassan 5 éve él itt, még Ő sem tapasztalt olyat, ami miatt nagyon bánkódnia kellene).

      Köszönjük!

      Törlés
  3. Új év, új blog.
    Mármint nekem, "olvasásilag".
    Vigyázat, kezdem :))))
    macamuca

    VálaszTörlés