2012. szeptember 8., szombat

Kivándorlási kisokos - ahogyan mi csináltuk

Az eddigi bejegyzésekből össze lehet ollózni, hogy mikor, mit és hogyan csináltunk annak érdekében, hogy itt lehessünk; illetve milyen sorrendben jártunk a különböző hivatalok nyakára.

Mivel már többen megkerestek, hogy szeretnének kijönni, de nem túl sok információjuk van a dologgal kapcsolatban, különböző fórumokon pedig jobbára csak azt hajtogatják, hogy itt is nagyon rossz élni, csak problémák vannak, stbstbstb... ezért gondoltam összefoglalom, hogy mi hogyan csináltuk.

Fontos megjegyezni, hogy ezen információk az olvasás pillanatában (2011.10.19 után) már nem biztos, hogy megállják a helyüket!

Kezdetek

Apósom - Gyula -, már 4. éve kint dolgozik Svédországban. 2008 októberében (majdnem napra pontosan 3 éve) még Södertälje-ban lakott és dolgozott. Itt látogattuk meg először Norcyval. 2 napot töltöttünk kint és egy kósza ötlettől vezérelve - Gyula rábeszélésére - elmentünk a Skatteverket-be (svéd adóhivatal, továbbiakban SV) és kérvényeztünk nekem personnumer-t (svéd személyi szám, továbbiakban PN). Ezzel párhuzamosan be is lettem jelentve apósom akkori lakcímére. Azért csak nekem, mert nálam volt csak útlevél. Valamilyen megfontolásból mindig mindenhová viszem magammal, mindegy, hogy EU vagy nem EU. Ügyeket intézni azzal lehet csak, a személyi nem sok mindenre jó (csak utazni igen, de annál sokkal többre nem nagyon).

Pár héttel később jött is a levél az SV-től, hogy íme, ez lesz a személyi számom. Hasonlóan épül fel, mint a magyar, ÉÉÉÉHHNN-xxxx a formátuma, de van ahol az év első két számjegyét lehagyják, mert sok jelentősége most éppen nincsen. A nemek között nem tesznek különbséget a számmal, nem úgy mint a magyar esetén.

Később kiderült, hogy 2009 nyaráig lehetett csak ilyen kedvezményesen igényelni PN-t. Azóta megszigorították, mert így kvázi bemondásra jöhetett boldog-boldogtalan.

A következő kb. 2 év alatt nem sok minden történt ezen a téren. Mindketten tanultunk, voltak terveink (bár már akkor is disszidálni akartunk).

2010 nobemberében ismét kint jártunk, átjelentkeztem apósom mostani lakcímére Bettna-ba, illetve meglátogattam Bátyámékat Göteborgban (bár ez nem tartozik hozzá az ügyintézéshez :) ).

2011 májusában apósom hathatós közbenjárására sikerült munkát kapnom kint! Ezért sem szokványos a történetünk, mert azt, hogy itt lehetünk jobbára (99,9%-ban) apósomnak köszönhetjük.

Közben csináltattunk anyósommal ID-kort-ot (svéd személyi, továbbiakban ID). Ennek semmi más előfeltétele nincs, mint egy személyi szám, illetve jelen pillanatban 400 Kr az adóhivatalnak és további 35 Kr befizetési díj (gondolom a szokásos fakturaavgift).

Miután megkaptam a munkaszerződést, bementem az első bankba és csináltattam bankszámlát. Semmi különösebb dolog nem kellett hozzá, kérdeztek milyen számlát, milyen kártyával, stb... elkérték az adataimat és mire hazaértünk már meg is volt a számla.
Ha már van az embernek ID-je, akkor minden gördülékenyebben megy.

Pár nappal később elmentem a Försäkringskassan-ba (svéd társadalombiztosító, továbbiakban FK), hogy bejelentsem - mint dolgozó -, az igényemet az egészségügyi ellátásra, nyugdíjra és hasonlókra. Ennek az ügyintézése kb. 6 hónap, még mindig várom az értesítést, hogy biztosított vagyok :)

Mivel Norcynak még mindig nem volt semmilyen papírja, elmentünk a Migrationsverket-be (svéd bevándorlási hivatal, továbbiakban MV). Regisztráltattam magamat is, mert szeretném majd megkapni a svéd állampolgárságot, illetve jó az, ha van.
Norcynak azért kellett, mert az MV-s regisztráció nélkül ma már nem adnak PN-t az SV-ben (lehet követni? :) ).
Ehhez a következőkre volt szükségünk: kitöltött nyomtatványok (fent van az interneten, nyomtatvány Uniósoknak; de ott is adnak, ha kell), nyilatkozat, hogy hajlandó vagyok eltartani, fizetési papírok, hogy van miből eltartani illetve a magyar kék EÜ kártyája, hogy van TBje is. Ezek azért kellettek, mert nincsen sem munkája kint, sem tanulói jogviszonya. Ezek nélkül csak kolonc lenne a svéd állam nyakán, ezért nem is engednék itt tartózkodni 3 hónapnál tovább.

Kb. 1,5 hónap után jött a papír az MV-ből, hogy gratulálnak, mindketten regisztrálva vagyunk. Innentől indul az 5 év, ami az állampolgársághoz kell (már csak 1.763 nap :) ).

Számomra ezzel le is zárult minden hivatalos intéznivaló, volt PNem, IDm, MV és FK regisztrációm. Teljes értékű bevándorló vagyok :)

Norcynak jobbára csak most kezdődött :)
Elmentünk az SV-be, hogy igényeljünk PN-t. Beadtuk a papírokat és vártunk. Talán 1 hónap után jött az elutasítás, mert nem biztosított a megélhetése... mi a fene?
Visszamentünk, beszéltünk az előadóval, aki elmondta, hogy nekem akkor még csak provanställningem (próbaidős szerződés) volt, ami megszűnhet és így ketten élnénk a svéd állam nyakán, mint munkanélküliek... Közben kaptam fastanställninget (határozatlan idejű szerződést), így most már elhiszik, hogy nem leszek munkanélküli és nyugdíjig biztosított a munkaviszonyom. Ismét papírozás, fénymásolás, miegymás...

Újabb 2-3 hét után jött a levél, gratulálnak, most már van Norcynak is PNje!

Ez után ismét irány az SV, de most a Norrköpingben lévő, mert ott csinálnak csak ID-t. Csinálnak máshol is, de ez van a legközelbb... Nyköpingben sajnos nincs ilyen ügyintézés (30 km vagy 45 km igazából nem sokat számít).

Az igényléssel együtt beadtuk a regisztációját az FK-ba is, mert sosem lehet tudni, jobb az, ha tudják mindenhol, hogy itt van.

Közben az SFI-nél is kérték a PNjét, mert ha nincs, akkor fizetni kell a képzésért... vittük is lelkesen, mire a tanárunk mondta, hogy semmi gond, már megtalálta a gépben... :)

Nagyon érdekes és nekem nagyon tetszik, hogy itt minden hivatal, minden számítógépe össze van kötve minden másik géppel és hivatallal. Ha valaki Kiruna-ban beírja a nevem a számítógépbe, akkor pontosan látja, hogy ki vagyok, honnan jöttem, mit csinálok, házas vagyok-e, hol lakom, stb... igazi Nagytestvér hangulat, de cseppet sem zavar, mert így minden sokkal gyorsabb és egyszerűbb. Takagatnivalóm pedig nincsen...

Most tehát ott tartunk, hogy van mindkettőnknek mindenünk. Innentől már csak Norcynak kellene valami munkát találni (nem most, majd...) és akkor már soha, semmi baj nem történhet velünk... no persze jó lenne megtanulni svédül, de az nem 2 perces feladat :)

Kiemelt fontosságú, hogy legyen bejelentett lakcím is! Anélkül sehol senki sem fog szóba állni senkivel. Saját bérleményt viszont munka, illetve PN nélkül nehéz találni. Főleg nagyvárosban!

Tegnap Norcy is megkapta az IDjét.
Miután leadtuk a kérelmet, 3 héttel később jött egy levél az SV-től, hogy elkészült a kártya és a feltűntetett dátumtól számított 1 hét elteltével mehet átvenni. Összesen talán 2 hónaja van távenni, utána megsemmisítik a kártyát.

El is mentünk hétfőn (2011.10.31.), vittük az SVtől kapott levelet. Megmutattuk, kaptunk egy sorszámot és vártunk. Kb. 2 perc eltelével jött egy leányzó és mondta a sorszámunkat. Mivel 1 perces kuncsaftok voltunk, előrevettek minket. Norcy aláírta az elő tolt papírt, leányzó el, majd vissza a kártyával. Meg is voltunk, a parkolóautomatába való pénzbedobástól számított 16 perc elteltével már az autóban ültünk.

Sok szerencsét kívánunk mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése