2012. szeptember 8., szombat

Kiderült a turpisság

Az utolso fizetesi papiromon szerepelt egy 5.000 Kr-s tetel, amit nem tudtunk mire velni... annal is inkabb, hogy a profi sved tudasom miatt a goggle fordito segitseget kertem, ami sokszor nem is annyira segitseg, mint hatraltato tenyezo :)

A tetel neve: Justering ny lön
Magyarul annyit tesz (by google :) ): Beallitasa uj fizetesi
Ezt igy elso korben maximum az ablakba tennem ki, mert masra nem nagyon jo :)

Ma - tulora kozben - megkerdeztem Lajostol, hogy ez vajon mi lehet...
Mint kiderult, ezt azert kaptuk, hogy megvesztegessenek vele :) Az tortent ugyanis, hogy a vezetes meg joval korabban junius honapra igerte a beremeleseket, de valamiert csak julius elejen lett belole valami. A junius honapra szolo fizetest ugye junius 25-en kaptuk meg, de az emeles kesett julius 14-ig (kb).
Ezert, kompenzacio gyanant MINDEN dolgozo kapott brutto 5e Kr fajdalomdijat, fuggetlenul attol, hogy mar 30 eve dolgozik itt (van ilyen, sot olyan is, aki 40 eve es velhetoen innen megy nyugdijba -> ez nekem is tetszene :) ) vagy csak 1 honapja (mint en), esetleg par hete (Zsolti, aki elvileg szinten kapott).

Igaz ez az 5e Kr esetemben "csak" kb. 3,5e Kr-t jelent, a tobbi ado, de azt gondolom, ugy, hogy az igazsag szerint nekem ehhez semmi kozom sincsen, de azt gondolom a celjukat elertek, biztosan nem fogok reklamalni az elmaradt jarandosag miatt (plane, hogy ugye visszamenolegesen is megkaptuk januarig!

Nem tudom ez altalanossagban mennyire jellemzo Magyarorszagon - potom 100e Ft hivatalos kenopenz osztasa, hogy elegedett legyen a dolgozo -, de nekem a D*-ban meg a tulorakat sem fizettek ki es mikor kerdeztem a kozvetlen felettesemet, hogy mi a helyzet, azt mondja itt ez nem szokas... es akkor meg a fejemhez vagtak, hogy nem igyekeztem elegge... 62e Ft nettoert, igyekezni??? :D Valami osztonzes esetleg? :)
Erdekes Svedorszagban nem nagyon hallottam meg, hogy nem igyekszem... igaz itt eddig 17e Kr alatt (netto) nem kerestem...

Sejtem mar miert van az, hogy a magyar ember csak Magyarorszagon nem szeret dolgozni, kulfoldon altalaban elegedettek veluk... lehet, mert kulfoldon kapnak fizetest is, nem csak alamizsnat; elismerik oket; tamogatjak es ami a legfontosabb, es amit tapasztaltam kint -> partnerkent tekintik oket, mert a cegnek a penzt az a 70 embert termeli, aki dolgozik...

Megigertem a Noveremnek, hogy ide nem azokat a dolgokat fogom leirni, amit Magyarorszagon rosszak voltak, hanem azokat, amik itt jok... csak vannak dolgok, amit ujra es ujra kiverik a biztositekot...

Felreertes ne essek, nem a magyar dolgozoval van a gond... legalabbis nem hiszem, hogy a legtobb esetben veluk lenne a baj. A baj az onelegult, mondjuk ki: igazi s*ggfej vezetokkel van, akik valami gyerekkori serelem miatt probalnak hatalmaskodni az alarendelt dolgozok felett es probaljak naprol napra a sarba tiporni oket, mert megtehetik. Itt van az igazi problema azt gondolom...

Itt a fonok alig keres jobban dolgozonal (a tulaj), nem jar fenyuzo autoval (igazabol de, de itt a munkasoknak is jo autojuk van* :) ), nem eloskodik, hanem tolja a szekeret ha kell.
Magyarorszagon a fonoknek Maseratija volt, a dolgozo pedig 80-120e netto korul kapott... ez vegulis nem nagy kulonbseg, a dolgozo sem erzi, hogy el lenne nyomva. De ha megis es meg szova is meri tenni, gyorsan talalnak a helyre masik 3-t, aki majd orulni fog annak is, amit kap.
Kar, hogy Svedorszagban pl. olcsobb az aram, alberlet eseten a viz es futes benne van a berleti dijban.
Gyula meselte, hogy Stefan nevu munkatarsunk sajat hazban lakik es torlesztoreszlettel, szamlakkal fizet annyit, mint mi fizetunk az alberletert... Ez kb. 120e Ftnak felel meg a kornyeken.

Tenyleg van valami a "Fejetol buzlik a hal" dologban... :(

*) altalaban Volvoval jarnak az emberek, vannak Saabok is persze. Marcusnak van egy turbomotoros Volvoja (nem tudom milyen) es egy sima, benzines Mondeoja. 21 eves, 2 auto, alberlet es bar allitolag gondja van a sporolassal, velhetoen nem azert, mert ninen penze kenyerre es vajra. Egy masik sracnak Mustangja van, velhetoen nyari auto, mert itt az nagy divat (nem a Mustang, hanem a cabrio sportauto nyarra es valami szerenyebb telire). Az egyik leglelakottabb autom nekem van a cegnel, bar Marcus is hosszan ecsetelte, hogy hogyan rohad az I-es Mondeoja :) Nagy kulonbseg viszont, hogy az ove telen is el fog indulni, az enyem meg nem biztos :)

Ma sikerult meg megegetnem magam egy kirepulo forgacsdarabbal :) Mikor munka utan tusoltunk, erdekes, feher holyag volt a helyen. Most mar heges :)
Reggel megvagtam magam egy zsebben hazavitt forgaccsal (nem tudom hogy a fenebe kerult oda, de eles volt, az biztos :) ).

Ma mostunk, lefoglaltuk 12-tol 22-ig a mosokonyhat es mivel nem szaradt meg minden ruha, beirtuk magunkat reggelre is es igy ejjel lent alszanak a ruhak. Itt ez nem gond, nem viszi el senki, sot, a multkor lenthagytunk valamit es az utanunk jovo felhozta a lakasba, mert a tablon latta, hogy mi votlunk ott utoljara. Rendesek, nem?

Remelem egyer majd Magyarorszagon is eljutnak erre a szintre az emberek (vezetok)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése