2012. szeptember 10., hétfő

Hírek hétvégére

Muffin
Ez a drága nyúlgyerek mostanában borzasztóan rossz! :( Azt találta ki, hogy ha nem kelünk fel 7 óra környékén, akkor elkezdi csapkodni a csörgős játékát a ketrec széléhez / oldalához. Remek kora reggeli móka a még aludni vágyóknak :)
Másik kedvencét is elővette mostanában: tépi a rácsot és az orrával lökdösi a ketrec nyitható tetejét, ami így jó hangosakat csapódva verődik neki a keretnek. Imádjuk a nyúlfiút! :)

AFA Försäkring
Hosszú huzavona után, de végre sikerült megkapni az eddigi költségeink térítésére a biztosítási pént. Természetesen most sem a megfelelő összeget utalták, mert a számláim 7.130 Kr-ról szóltak, de valamiért 8.762 Kr-t fizettek. Sebaj, majdcsak sikerül elkölteni ezt a kis többletet! ;)

Thaiföld
Szépen szerveződik a nyaralás is. Az előző Thaiföldről szóló bejegyzés óta sikerült beoltatnunk magunkat Hepatitis A ellen. Ezt majd meg kell ismételni 6-12 hónap múlva, hogy kb. 20 évre védettséget adjon.
Ha már oltás, akkor kellene szerezni egy jó (jobb) állapotú oltási könyvet, mert az enyém már lassan magától darabokra esik. Nyomtattam ugyan egyet, de ez azért mégsem az igazi. Átmeneti megoldásnak azért jó lesz :)
Szervezzük a programokat is... most azt találtuk ki, hogy mivel Thaiföld partjait két óceán is mossa, kár lenne kihagyni ezt a ziccert és jó lenne látni mindkettőt. Nekem ezzel valóra válna az az "álmom", hogy mindhárom óceánban áztassam magam egy kicsit. Az alsó nyúlvány (félsziget) nyugati partját az Indiai-óceán, a keleti partját a Csendes-óceán határolja. Egyelőre nem tudjuk, hogy milyen módon lenne érdemes átutazni azon a szárazföld-sávon, mert 370 km-t és kb. 5 órát jósol a GoogleMaps... de hátha lesz valami szervezett túra :)

SFI / SAS
Még mindig kicsit unalmasak :)
Nóri sokat panaszkodik, hogy SASon a nyelvtant erőltetik, de alig beszélnek valamit. Neki viszont a nyelvtan megy, csak rutinja nincsen a beszédben. A tanár pedig nem érti, hogy ha érti a nyelvtant, akkor miért nem tud beszélni.
De hasonló problémám van nekem is. Keveset mondok, de azt kvázi helyesen... a tanárok pedig nem hozzánk vannak szokva, hanem ahhoz, hogy az arabok és feketék csak mondják, mondják, mondják... közel sem helyesen viszont pocsék kiejtéssel, ami ez valahol érthető, hiszen egészen más hangképzésük van, mint az európaiaknak.
Mindegy, Nóri kap 2.800 Kr-t a SAS-ra (ösztöndíj), amiből ugyan elmegy havi kb. 800 Kr üzemanyagra, de így is marad 2.000 Kr, amivel jobban állunk. Szerintem megéri.

Úszás
Nem adtuk fel, továbbra is járunk minden pénteken... most láttuk, hogy van éves bérlet 990 Kr-ért, lehet, hogy veszünk majd ha elfogyott a 10 alkalmas jegyünk. A cég úgyis fizet évi kb. 2.000 Kr-t ilyen tevékenységekre, tehát az én bérletem akár ingyen is lehetne. Így pedig már végképp megéri.

Ha már szóba került a cég
Mostanában megint nem sok munka van. Ilyenkor az a szokás, hogy tanfolyamokra küldik az embereket. Pénteken - 2012.05.11. - is volt egy ilyen tanfolyam Gyuláéknak (nekem ugye nem), ahol a munkahely (környezet) takarítárásól és a munka jobb szervezéséről tartottak előadást, illetve gyakorlatot (legózniuk kellett, ezzel szimulálva a tavékenységeket és a logisztikát). Az elmondottak alapján jó móka lehetett és még az enni-, innivalót is fizette a cég!
Nagyon szeretek itt dolgozni és nagyon szeretünk itt élni!

Högskoleverket
Elkezdtem intézni a diplomahonosítást is... egyelőre nincs konkrét elképzelésem, de nem tartom kizártnak, hogy idővel elkezdek itt valamilyen mérnöki MSc vagy BSc képzést, attól függően, hogy mihez elég alapnak a magyar diplomám.
Elsősorban gépész- vagy villamosmérnök irányba mennék, de érdekes lehet a bányászat, a megújuló (bio) energiaforrások esetleg a környezetvédelem is.

Kis infó a munkát keresőknek
Beszélgettünk az SFIs tanárommal a kirunai lehetőségekről és azt mondja, hogy most nyitnak ott új bányát és elég sok munkaerőre lesz szükségük. Állítólag egy teherautósöfőr, aki egész nap hurcolja a vasat a hegyről a vasúthoz, havi 40.000 Kr-t keres. Ez egy munkásnak / dolgozónak pofátlanul sok pénz még itt is (arra elég, hogy csak ebből a keresetből fent lehet tartani 2 jó autót, egy házat + a hitelt rá és minimum 3 embert és még utazni is marad, ha az embert nem pazarol -> ebbe a hibába könnyű beleesni :) ).

A munkakörülmények (télen mínusz rettenetesen sok, nyáron plusz nagyonkevés; télen 1,5 hónap sötétség, nyáron 1,5 hónap világosság) nem a legjobbak, de... ennyi pénzért érdekel ez valakit? A meglévő munkámat természetesen eszemben sincs feladni, de azoknak, akik most akarnak kijönni érdemes lehet ezen elgondolkodni. 30 évnyi munka alatt kényelmesen megkeresik 40-45 évi fizetésüket és mehetnek nyugdíjba 55 évesen (ha nem is hivatalosan)... van még kérdés? :)

Diákhitelek
SAS-ra már jár diákhitel is. Nórival véletlenül megigényeltük neki ezt is az ösztöndíjjal együtt. Szerencsére sikerült lemondani még idejekorán, így csak 3 havit kap majd. Az pedig jó lesz tartaléknak, kiegészítésnek, akárminek. Visszafizetni majd csak akkor kell, ha elkezd dolgozni, akkor pedig már nem fog gondot okozni ennek a 3*6.000 Kr-nak a törlesztése.

Ha pedig diákhitel: lelkesen törlesztjük a magyar hitelünket is már :) Nórinak szerencsére csak egy milliónyi tartozása van, nekem azért kicsit több, 2,7 millió :) De semmi vész, fizetjük a havi minimumot, 11.000 Ft kettőnknek. Azt nem tudom, hogy honnan fogják tudni, hogy itt kicsit magasabb a fizetésem, mint a magyar minimálbér, de... kit érdekel? :) Majdcsak elfogy szép apránként... ha pedig nem... akkor nem fogyott el :)

8.000
Közeledik a blog a 8.000. látogatóhoz! Ha elérjük az 10.000-t, iszunk az olvasók egészségére!
Köszönjük!
(A régi blogon... az újon még alig volt látogató :) )

Kellemes hétvégét mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése