2012. szeptember 8., szombat

Stendörren - kirándulás

Kis kitérő
Csabék is indítottak egy blogot, bemutatva utazásaikat Svédországban és a környéken. A jobb oldali menüből elérhető.

Részben ennek hatására mi is indítottunk egy másik blogot, amibe az összes, Svédországon kívüli nyaralást, utazást szeretnénk megörökíteni. Szintén a jobb oldali menüből érhető el...


Kirándulás Stendörren-be

Tegnap Gyula ötlete nyomán négyen elmentünk megnézni Stendörren-t (Nyköpingtől északra, pont arra, amerre Trosa-ból jöttünk hazafelé). Kicsi a világ ;) Kellemes programnak ígérkezett, hozzám mindig közelebb álltak az ilyen jellegű látványosságok, mint egy emberalkotta város meglátogatása.
Ez alól talán Róma volt a kivétel, oda szívesen visszamennék, mert fantasztikus volt. Párizst viszont kifejezetten nem szerettem, nekem túl giccses.

Az útvonal a más jól ismert 52-esen vezetett Nyköpingig, utána a városon keresztül északnak a 219-esen.

Stendörren (ejtsd: Sztendörren - Kőkapu) egy több kis szigetből álló természetvédelmi park, rengeteg sziklával és látnivalóval. Érdekes, hogy volt néhány épület is a park területén, lehet azok korábban épültek, mint ahogy a hely védett övezetté lett nyilvánítva.
Volt egy gazdaság is, ahol mindenféle állatot tartottak, a turistaút pedig az állatok karámján keresztül vezetett (azt azért kiírták, hogy csukjuk be a kaput, nehogy megszökjenek a bárányok).

1. Kisbárány a fa alatt, csendélet ;)


2. Stendörren a Google Maps-en


A bal oldali félszigetszerűséget végig sétáltuk, illetve az út végén lévő területen van a Stendörren maga (ahol az a kicsit zöldebb színű medenceszerűség van). Ott járnak ki-be a vitorlások és mindenféle egyéb hajók.
Séta közben készültek ezek a fényképek:

3. Vitorlás(ok) az egyik kis öbölben. Érdekes, hogy természetvédelmi terület ide vagy oda, hajóval be lehet jönni. Lehorgonyoznak és elvannak napokig is akár. Gondolom fürdeni is lehetne, de ahhoz még hideg volt a víz :)


4. Kiszáradt fa ugyanazon öböl partján. Érdekes látvány volt...


5. Híd a park keleti felén lévő szigetek között. Összesen 3 ilyen hídon keltünk át. Alatta kristálytiszta vizű tengerrel...


6. Próbálom lelökni Norcy-t a szikláról az özvegyi nyugdíj reményében... :) Mögöttünk a tenger, alattunk a szikla.


7. Egy feltűnően barátságos sirály. Több ilyen is volt, érdekes, hogy itt mennyivel barátságosabban a vadon élő állatok, mint Magyarországon...


8. Egy igazi túlélő! Norcy fedezte fel, nem tudjuk milyen virág, de hihetetlen élniakarással rendelkezhet, ha a tápanyagban gazdag gránitszikla repedései között elő tudott bújni.


9. A Balti tenger és a svéd szigetvilág "találkozása" Stendörren-nél. El tudnánk itt élni, bár erre elég kevés az esély :)


10. A nyugati szigetek vége. Háttérben a nyílt tenger (ez itt ritkaság, mert ameddig a szem ellát, mindenhol ezerszám apró szigetek vannak a part mentén.


11. Valamiféle moha lehet. Érdekes telepeken él, nagyon puha, bokáig el lehet benne süllyedni, ha nem veszi észre az ember. Elég rugalmas ahhoz, hogy miután leléptem róla, visszaállt eredeti alakjára. Nagyon kényelmes ágy / szőnyeg lehetne belőle :)


12. Tenger, hajóval...


13. Öböl


14. Egyike azon fáknak, amelyek kétségbeesetten próbálnak megkapaszkodni a kopár sziklákon. Sok ilyen van, úgy látszik sikerül nekik.


15. Kishernyó...


16. Stendörren a kilátóból, mert kilátót is építettek...


17. Még mindig a kilátóból...


Készült még jópár kép, azok a Facebook-ra lettek feltöltve...

A kirándulás összességében nagyon jó volt, sok szépet láttunk.
Hazafelé beugrottunk ebédelni egyet egy svédek által üzemeltetett pizzériába Nyköpingben. Mit mondjak, nem volt a legjobb... az étel rendben volt, de a kiszolgálás olyan svédes :) Lassú, ráérős. Kedvesnek kedvesek voltak, de a vendéglátás nem annyira a svédeknek való üzlet, a délebbi népek ebben jobbak.
Voltunk már arab pizzériában, az első osztályú volt annak ellenére, hogy a fenti pizzéria és az arab kb. egy kategória mind külsőre, mind árban.

Végül útba ejtettük a szokásos Willy:s-t bevásárlás gyanánt... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése