2012. szeptember 8., szombat

Az első nap a paradicsomban

Érkezés után

Miután megérkeztünk, túl sok mindenre nem voltunk alkalmasak. Jeleztük mindenhol, hogy itt vagyunk; felvittük a csomagjainkat Gyuláékhoz, megebédeltettek minket aztán ha jól emlékszem délután aludtunk is egyet, mert nem voltunk annyira jó állapotban :) De itt voltunk :)
A nap hátralevő része emlékeink szerint eseménytelenül telt. Azért emlékeink szerint, mert semmiben sem vagyunk biztosak :) Elfáradtunk na...

Az első éjszaka valami fantasztikus volt! Végre ágyban aludtunk, végre kipihentük magunkat. Már a mihez képest...


Az első itt töltött nap, mint bevándorlók és nem mint látogatók (nagy különbség!)

Elvileg azért kellett sietni, mert pénteken du. 1-re kellett mennem aláírni a szerződésemet. Mikor kiértünk mondta Gyula, hogy mégsem pénteken kell aláírni, mert a főnök - Peter - nem ér rá, valami dolga van. Így aztán át lett téve a dolog hétfőn du. fél 2-re.

Az igazi érdekesség az lesz, hogy elvileg szerdától dolgozom (június 1.), de itt valamiféle nemzeti ünnep lesz 2. - 3. - 4. - 5. - 6.-án :) Ezért lehet már hétfőn dolgoznom kell, de annyi baj legyen.

Még csütörtökön beszéltünk az ingatlanossal, pénteken lehetett megnézni a kiadó lakást. Egyetlen szépséghibája van csak: július 1-én lehet majd költözni, addig nincsen szabad lakás. Egy üres van, de azt lelakta az előző lakó és nem élhetőek a körülmények. Ami nincs lelakva, abban most egy idősebb svéd pár lakik, akik a szomszéd utcában lévő sorházba fognak költözni.
A lakás maga nagyon kellemes, pont olyan, mint Gyuláéké (pont alattuk van). 60 m^2, 2 szoba (nappali + háló), nagy méretű konyha és étkező + egy fürdőszoba. Van erkély is, mert az jó :)
A bérleti díj 4.100 Kr lesz (vízzel, gázzal, fűtéssel - 123e Ft) + a villanyt kell majd fizetni, ami olyan 400 Kr szokott lenni (12e Ft). Nem drága itt, de szerintem otthon sem lenne sokkal olcsóbb egy ilyen kellemes környéken.
Az ingatlanos (is) egy végtelenül kedves, aranyos fickó (mókus ;) ) volt. Kérdezte, hogy honnan jöttünk, mert lefordítja a szerződést a mi anyanyelvünkre is, hogy ne legyen félreértés. Korrekt, nem?
Még mindig nagyon szeretjük a svédeket! :)

Mivel a múlthéten megjött a papir arról, hogy mehetünk Södertälje-be a ID-kort-ért (svéd személyi igazolvány), ezért nyakunkba vettük az országot (Sötertälje kb. 80 km Bettnától). Kb. 1 órás út után oda is értünk, meg is támadtuk a Skatteverket-et (adóhivatal). Itt volt kis fejetlenség, mert elkérték a sorszámainkat, hogy majd jönnek és kiosztják a személyiket. Aztán egyszercsak megjelent a kijelzőn a sorszámom, mentem befelé. Kérték a számomat, mondom, hogy elkérték :) Néztek, hogy most akkor mi van, majd kérdék, hogy várjak. Vártam lelkesen, nem hiába. Végre megkaptam a személyimet... :)

Ültünk kicsit a városban, éppen egy érettségiző osztály ballagási ünnepségét nézhettük végig, többször is :) Arról szólt, hogy fialatok álltak egy mozgó, méretes Scania teherautón és ünnepeltek. Ki volt írva, hogy köszönik a Scania támogatását (gondolom Ők adták a teherautót). Jó volt látni milyen önfeledten tudnak ünnepelni, mindenkinek integettek, mindenkinek örültek az autó me csak villogott, dudált, haladt a város főtere körül... nagyon jól érezték magukat :)

Visszafelé bementünk a Willy:s-be, ez az egyik svéd beváráslóközpont (nagyobb CBA méretű). Ez az egyik legolcsóbb kint, de minőségi árújuk van (igaz itt nincs Tesco gazdaságos minőség, mindenből igényes van, nem lehet vacak árút kapni - vagy csak nagyon nehezen :) ).

Elmentünk a Jysk-be is, vettünk párnákat és paplanokat. Elkezdtük megvenni a háztartáshoz szükséges javakat (vagy ahogy Csab mondja mindenre - az ennivalótól a telefonig - a tárgyakat). Közben szakadni kezdett az eső :) Nincs is kellemesebb egy kis svéd esőnél :)

Jysk után még bementünk az állatboltba, mert valamivel ki akartuk engesztelni Muffintosht + ugye 26-án volt a születésnapja is :) Kapott répás raviolit :) Nagyon szereti! :D

Hazafelé még megnéztünk egy kis települést, Kisäng-et (Síszeng a hivatalos ejtése, majdnem stimmel az írással :) ). Érdekessége, hogy egy főutca van a település egyik szélén, ami megy felfelé egy dombra. Rá merőlegesen vannak utcák, mind valami állatról elnevezve. A házak egy része a sziklára épült, persze van kis füves kert is. Fantasztikus látvány. A szerencsésebbek pedig a szomszédos tóra látnak rá. Az sem semmi, voltunk fent, láttuk, ilyen helyen akarunk élni! :)
A tó mellett az erdő szélénél találkoztunk egy fiatal szarvas fiúval is. :)

Innen hazáig már nem történt semmi különös, aznap is jól elfáradtunk :)

1 megjegyzés:

  1. Tudtommal Svédországban nincs érettségi, amúgy jó olvasni a bejegyzéseid ;)

    VálaszTörlés