2012. szeptember 10., hétfő

Húgiék, betegszabadság, adóbevallás és Hollandia

Fiatalok
A múlt héten itt jártak Nóri húgáék (Zsófia és a barátja, Zsolti). Már Ők is készülnek a kiköltözésre, mindketten május végén vizsgáznak Magyarországon - Zsolti hegesztőnek tanul, Zsófia pedig egy OKJ-s logisztikus tanfolyamot csinál.

Miután levizsgáztak, nyakukba veszik a WizzAir-t vagy a RyanAir-t és már jönnek is. Zsolti az utolsó tervek szerint hegesztőként vagy takarítóként (ebből van számottevő tapasztalata is) próbál majd elhelyezkedni; míg Zsófia minden erejével az SFI-t fogja csinálni, hogy mielőbb levizsgázzon és kezdhesse a SAS-t, amire már támogatást is adnak (2.700 Kr).

Eleinte apóséknál fognak lakni, egy ugyan akkora lakásban, mint amekkorában mi lakunk (pont felettünk). Igaz, mi csak ketten vagyunk, Ők pedig akkor négyen legynek...

Reméljük a legjobbakat!

Betegszabadság
Lassan lejár az első három hónapom... még mindig kb. ugyan ott tartunk, mint korábban. Javulás persze van, de még nem az igazi és a régi munkámat biztosan nem fogom tudni most még csinálni. :(

Autó
Bár nem jeleztem a címben, de van egy kis gond az autóval (már megint :) ). Mostanában azt csinálja, hogy ha nyitjuk az ajtókat (akár kulccsal, akár távirányítóval, akár kívülről, akár belülről), akkor megszólal a riasztója :)

Kb. 30 mp-is vinnyog, utána még kb. 1 percig jár a vészvillogója is. Közlekedni lehet vele, de egy idő után ciki beszállni, mert azt hihetik, hogy éppen lopjuk :)

Már szerveztem egy szerelőt, aki sokkal olcsóbb, mint az előző, de nem tudom mikor vihetem az autót.

Már az is megoldás lenne, ha kiszedné a kiabálóját, mert itt nem különösebben szükséges a riasztó az autóba... meglátjuk!
(próbáltam én is varázsolni, van is 3 relé, amit ki kellene venni, de nem találom őket és egy kézzel elég nehéz szerelni :( ).

Adóbevallás
Ez is egy érdekes dolog Svédországban... :)

Pár hete küldte a Skatteverket (adóhivatal) a nyomtatványokat (2 oldal), amiken összesen két szám szerepelt: az előző évben megkeresett jövedelmem és az általam fizetett kamatok (pl. az autó hitele után).

A hátoldalon még kicsit számolgattak és kihozták, hogy némi túlfizetésem van, ezért adóvisszatérítést fogok kapni, 9.200 Kr-t (kb. 307e Ft). Nem mondhatom, hogy rosszul fog esni!
Még mindig nem értem, hogy mitől számítanak magasnak a svéd adók! :)

Magát a bevallást meg lehet csinálni a neten is, a Skatteverket weboldalán is. Be kell jelentkezni BankID-vel (ha van internetbankja az embernek, akkor van ilyenje is). Bejelentkezés után a rendszer megmutatja, hogy mennyit számoltak ki (szintén 2 db szám) és ha nincs eltérés, akkor lehet is aláírni digitálisan és kész.

Egyedül, elsőre kb. 5 perc volt (mert elolvastam mindent)...

Hollandia
Nem akarom elkiabálni, de úgy néz ki, hogy a hétvégét Amsterdam-ban fogjuk tölteni.

Hollandia egy olyan célpontunk, ahová már régóta készültünk, de sosem tudtunk eljutni. Legelőször a fiatalokkal akartunk menni (autóval), de akkor az anyagi források elégtelensége miatt nem valósult meg az utazás.
Másodszor múlt nyáron szerettünk volna menni, de 3 nappal indulás előtt kaptam a hír, hogy Anyu meghalt, így akkor is elhalasztódott (ráadásul ekkor már voltak repülőjegyeink és szállásunk is).

Most szintén ki van már fizetve pár dolog, de ha törik, ha szakad, ha a világ a sarkaiból is kifordul, mi akkor is el fogunk utazni... pénteken... 13-án :) De komolyan! :D

Mozi
Mivel ma is szép, svédes tavaszi napunk van (3 fok, esős, felhős idő, olyan igazi pfujj) ezért moziba megyünk. Az Amerikai Pite legújabb részét (American Reunion) fogjuk megnézni.
Még mindig 95 Kr egy mozijegy ára + üdítő és ennivaló.

Szerintem jó lesz! :)

Szép napot mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése