2012. szeptember 9., vasárnap

Az első Karácsonyunk Svédországban és még pár apróság

Ma - 2012. december 24., szombat - élünk 6 hónapja és 26 napja Svédországban...

Még 1.698 nap és megkapjuk a svéd állampolgárságot! :)

A hét hírei

Mindenki túlélte a Julbord-ot! :)

Hétfőn jött Peter, hozott egy papírt. Márciusban lesz egy 3 napos túra Németországba, Dusseldorf-ba. Hivatalosan egy szakmai kiállításra megyünk, de csak azért, hogy az adóból le lehessen írva :) Az egész arról szól, hogy olcsón be tudjanak rúgni a dolgozók... egyszóval kőkemény csapatépítés lesz :)

Március 1.-3. között lesz a kirándulás, fizetik a repülőt, szállást és kaját is. Minden mást nekünk kell, de igazán mi minden más lehet? ;)

Julbord óta minden nap jönnek beszélgetni az ott jobban megismert kollégák. Kötetlenül, barátilag... alakulnak a dolgok!

Kicsit tudakozódtam is a szokások terén: Bolgod Karácsonyt = God Jul, illetve Boldog Új Évet = Gott Nytt År :)
Ez a két dolog a héten elég gyakran elhangzott...

Svédországban egyébként a Jultomten (vagy "csak" Tomten") jön Karácsonkor... Ő az amerikai Santa Claus, illetve a magyar Mikulás megfelelője. Azt is megtudtam, hogy a norvég megfelelője a Nissen (vagy Julenissen), és mivel kiejtésben nagyon hasonló a Nils-re, ami egy svéd férfinév, ezért a svéd Nils-eket a legtöbben ezen a néven nevezik, némi vigyor kiséretében :)

Szerdán reggel Gyuláék távoztak Magyarországra...

Hagyatéki tárgyalás

Megvolt... félig... :) Mivel az az áldott jó ember, a Szűcs József nevezetű ügyvéddel érkezett, ezért nővéremék (a nővérem és a sógorom) elhalaszttatták, mivel jóhiszemúen ügyvéd nélkül érkeztek. Az új időpont január 24-e lesz, amin már én is ott tudok lenni... Mindössze 3 napra megyek, ezért igen korlátozottak lesznek a lehetőségeim...

Érdekesség, hogy Józseftől a jegyző megkérdezte, hogy anyu halálakor együtt éltek-e... biztosan félreértette a kérdést és azt hitte, hogy a szeretőjére gondoltak, mert igennel válaszolt. Majd miután ezt Miki megcáfolta 3 mondattal, mind József, mind az ügyvédje elsápadt... vajon azt hitték, hogy nem vettük észre, hogy 1,5 éve nem lakik otthon? :) Nem elég, hogy hazudik, mint a vízfolyás, de még ostoba is. Szeretjük az ilyen embert... :D

Folytatás január végén...

Kaptunk céges ajándékot (parmezánreszelőt és hozzá parmezánt :) ), fizetést is osztottak még Karácsony előtt, mert rendesek. A sok komptidet (előre ledolgozós túlóra) összeszedőknek kifizették a 100 fölötti órákat. Legalább 2 emberről tudok, aki 140-150 óra körül szedett össze idén, ami azért szép összeg nekik... nekem sajnos nem :)
Nekem az idei mérlegem eddig 102 órányi fizetett túlóra és 40 órányi még meglévő ledolgozott túlóra (azért még meglévő, mert volt már, amit felhasználtam... most ennyi van). Azért eddig, mert a jövő héten még vár rám 2 napnyi túlóra, egy betald és egy komptid.

A legtöbben elmentek szabadságra, ezért a jövő héten kevesen leszünk bent...

Ma kértem szabadságot a hagyatéki idejére, Nóri diplomaosztójára (március 10). Mindenben benne volt a főnök, mondán, ha kell, bármikor, bárhová elmehetek és különben is a család a legfontosabb... korrekt, nem? Szabadságom nincsen és ha a komptid sem elég, akkor sincs baj, majd ledolgozom (gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha nem megyek dolgozni sem kapok kevesebb fizetést -> nyilván a józan ész határain belül).

Beküldtem a Radiotjänst-nek a "bevallást", hogy van TVnk. Eddig nem küldték, nem foglalkoztam vele. Most már igen. A kint élő magyarok többségével ellentétben mi fizetni is fogjuk, mert egyrészt ez itt kötelező ha van TVje az embernek, másrészt mi is szoktuk nézni a svéd TV-t (nem a magyart, mert nem azért jöttünk :) ), harmadrészt pedig negyedévente 519 Kr egyébként sem vágja földhöz a polgárt... :D

Emelik jövőre a szakszervezetnek fizetendő díjat. Eddig a bruttó fizetést 1,7%-a volt, jövőre 1,9% lesz. Cserébe viszont éves szinten 3.000 Kr-t visszatérítenek a fogászati kezeléseint árából (az itt ugye nem része a TBnek, cserébe nem is olcsó :) ). Kicsit pontosabban az ellátás 50%-át fizetik ki, maximum 3e Kr-t. Ha kihasználom (remélem nem :) ), akkor az alapfizetésemet tekintve éves szinten 548 Kr-val fizetek többet és annak a hatszorosát kapom vissza... nem is olyan rossz befektetés, bár a legjobb az lenne, ha ez örökké veszteség maradna :)

Próbálkozom nyugdíj ügyben is kicsit előrébb lépni, mert sosem lehet elég korán kezdeni... 3 pilléres a rendszer, mindhármat ki szeretném használni. Az első lépés az lesz majd, hogy bemegyek a bankba és megkérdezem őket... utána nyitnék egy számlát, amire havi 100 Kr-t betennék, ameddig Nóri nem dolgozik. Utána valamivel többet... de ez még a jövő zenéje, most információt gyűjtök...

Gyula még nem tudja, nem is mondom el neki (bár innen meg fogja tudni :) ), hogy jövő héten az Ő gépén (is) fogok dolgozni. Még mindig van egy kis elmaradásunk a munkákkal és mivel az a gép üresen áll majd, megkérdeztem, hogy dolgozhatok-e egyszerre két gépen. A Prisma-n (az "enyém") mennek majd a hosszú ideig futó darabok, míg a másikon a valamivel gyorsabbak.
Felvetettem a dolgot Stefan-nak, azt mondta szerinte mehet, de kérdezzem meg Rickard-t. Megkérdeztem, tetszett neki az ötlet :)
Nyilván nem önzetlenül teszem... :) pénzt nem kapok érte többet, de kicsit gyakorolhatok egy valamivel újabb vezérlésen.

KARÁCSONY, 2011

Először is a körülményekről: 2011. december 23.; 22 óra 40 perc; 6,1 fok!!! A tavaly ilyenkori időjáráshoz képest a különbség +40 fok! Valami elromolhatott :)
Az egy hétig regnáló hó egy délelőtt alatt elenyészett... ennyit a fehér Karácsonyról Skandináviában... :(

Reggel kinyitottuk a LEGO Adventi-naptár utolsó ablakát is... íme az eredmény:Van minden, ami kell: betörő, hóágyú, Jultomten :), rendőrök, horgász, tábortűz, széf, karácsonyfa...

Tegnap már megcsinálta Nóri a desszertet (narancsos tiramisu) és a levest (narancsleves).
A mai feladat a diós krumplipüré és a karácsonyi fasírt (narancsos, almás) lesz.

Az ajándékok is bekerültek a fa alá:


A piros és kék ajándékok (a képen nem látszik jól, de összesen 5 db) Nóri ajándékai; illetve egy piros közös Apóséktól...

Az aranyszínűek pedg az enyémek (4 db).
A nap(ok) a szokásos karácsonyi örömködéssel zajlanak. Társasjáték, filmnézés, heverészés, evés, heverészés, evés, evés... :)

Most éppen rettenetes szél van kint :( De ami ennél is megrázóbb: +9,8 fok van! Svédország, 2011.12.25., 23:31... nem tudom mit mondjak... hó már sehol sincs. Mikor reggel kivittem a szemetet a fújó, akkor még lágy, szél langyos volt! Langyos... :) Decemberben... Skandináviában... eszméletlen :)

Holnap, hétfőn, még nem megyek dolgozni :) Kedden, szedrán, csütörtökön és szombaton igen. Így lesz némi túlórám is, de kelleni is fog, mert az év eleje zűrösnek ígérkezik...

Mindenkinek békés, boldog Karácsonyt kívánunk Svédországból!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése