2012. szeptember 8., szombat

Karlstad - kirándulás

Vasárnap, 2011.09.25.

Már jó ideje mérhetetlen kirándulhatnékom volt, ezért vasárnap felkerekedtünk és megnéztük Karlstad-ot.

A városnak azért is van különleges jelentősége, mert valamilyen oknál fogva elkezdtük Muffintos-t még régebben karlstad-i nyúlnak hívni :)

Választásunk a már említett Karlstad-ra esett, mert állítólag szép és Svédország legnagyobb tavának, a Vänern-nek a partján fekszik. Így ha a város mégsem lenne az igazi, legalább látunk egy elég tekintetes méretű tavat...

Terveztünk egy gyors útvonalat a GoogleMaps segítségével... íme:



Kb. a táv felénél van Örebro, ahol már jártunk. Ott volt a sárga-hanyatt-nyuszi. :) Úgy látszik nyugat felé sűrűsödnek a nyúllal kapcsolatos látnivalók...

Az út részeiben és egészében is eseménytelenül telt, láttunk pár igazán szépséges svéd tájat. Nem jártunk magasan, csak olyan 200-300 m magasan, de fantasztikus fenyőerdők, picike köd, dimbes-dombos táj. Szép volt, nah...

Valamikor fél 10 körül indultunk, délben értünk oda. Először még kicsit tovább mentünk, egy közvetlen tó parti városkába, Skoghall-ba.




Itt egy kikötött csónak és egy turistáknak "szóló" pad látható. Háttérben kicsisziget és nagyobb sziget a Vänern-en.

Az idő borús, de nem nagyon, hőmérséklet kellemes, 16 fok.

A víz tiszta és kék...












Szigetvilág a Vänern-en...















Közepes sziget, kék víz, mindenhol fák...









Gondoltuk lefényképezzük azt a félszigetet is, ahol tábort vertünk :) Ideális hely lehet nyáron egy kis kempingezésre!
Majd jövőre! :)



Fák, kiserdő, sziklás parti rész. Néhol volt 1-2 m2 sátorállításra alkalmas terület illetve láttunk pár tűzrakóhelyet is.

Ilyesmi itt megengedett a legtöbb helyen, csak akkor kell a terület tulajdonosának az engedélyét kérni, ha legalább 2 napot és 2 éjszakát töltünk ugyan azon a "telken".

Időnként van tűzrakási tilalom, ami mindenhol érvényes, illetve vannak lokális tilalmak, ezek jellemzően egész évre értendőek (pl. A pontban soha nem lehet tüzet gyújtani, B pontban lehet, de ezt időnként felülbírálják, ha olyan az időjárás).







Ugyan abból a pontból fényképezve a Vänern...








Ezután bementünk Karlstad-ba, ha már ezért jöttünk :) A GPS elirányított a központba, ahol semmi sem volt :) Utána találtunk egy sétálóutcát, ahol üzletek, éttermek, szocializálódásra alkalmas helyek voltak. Igazából semmi látványos.



Igen, ez csak az egyik vége a sétálóutcának. Maga az utca a sárga busz után kezdődik, csak valamiért nem fényképeztük le :)

Volt McDonald's is, be is mentünk, ez már hagyomány nálunk :)

Vettünk a H&M-ben egy télikabátot Norcynak.

A H&M egy svéd vállalat (márka) és mint ilyen a helyes kiejtése nem H und M, hanem H ok M (H och M)... jó tudni ;)

Mivel a parkolóórába csak valamivel több mint 1 órányi Kr-t dobáltunk be, lassan vissza is kellett indulni. Szerencsére egy másik útvonalat választottunk, így nem maradtunk le erről:







Festői szépségű folyócska vagy csatorna a város közepén. Ez már a sokadik ilyen városon belüli víz, amivel kint találkozunk... biztos, mert sok a víz errefelé :)






Egy fantasztikusan sikerült kép (szerintem)!

Pont szemből...

Persze kellett hozzá az ügyes építész is, aki pont jó helyre tette az épületeket, gondolva ránk... :)

Az idő lehetett volna kicsit szebb is, ragyogó napsütésben mennyivel szebb lehetett volna :) De ne panaszkodjunk, szerintem így is bőven léc fölött van a látvány :) (képen még jobb, mint élőben volt).







Még mindig ugyan az a folyó / csatorna, csak most a másik irányba fényképezve :)











Most már az előző képen látható hídon állunk és innen fényképezünk. A kép bal szélén látható sárgás-barnás fa látszik az előző képen is a híd "bal" széle és a bal pillér között a híd "fölött".








Mivel az idő eléggé sürgetett, visszamentünk az autóhoz és hazafelé indultunk...






Hazafelé, valahol Kartineholm és Bettna között van egy ránézésre elég régi, már nem működő benzinkút. Többször láttuk, most jött el az ideje, hogy lefényképezzem :)

Szerintem jópofa!

Mögötte a kiszolgáló épület, szintén elhagyatott, korabeli dolgokkal díszített.

Gondolom egy darabka történelem lehet... nagyon jó ötlet!

Még odafelé menet többször szemet szúrt, hogy Oslo csak kb. 200 km Karlstadtól. Nincs messze.
Itthon megkérdeztem a más említett GoogleMaps-től, hogy mi a véleménye. Azt felelte, hogy az Oslo - Bettna távolság mindössze 432 km, aminek a megtételéhez kb. 6 óra szükséges. Ezt a 6 órát kb. 5 óra alatt meg lehet tenni, mert több helyen gyorsforgalmi út van és a GPS által javasolt 70 km/h-s sebességet (mindenki ismeri a "Túl gyorsan mész!" kezdetű slágert, ugye? :) ) az útszéli sebességkorlátozás 100 km/h-ra módosítja. Nem kis örömömre!

Szintén megjegyzendő, hogy ezen az Örebro - Karlstad szakaszon már találkoztunk autóút típusú úttal, tehát megdőlt a korábbi elméletem, mi szerint Svédországban bár a tábla létezik, sehol sem használják... mea culpa!

Így végződött Karlstad-i kalandunk...

(Tudom, hogy a helyesírás szabályai szerint azon tulajdonneveket, melyek végén i képző van kis betűvel kell írni*, de mint oly sok esetben, most sem veszem figyelembe a helyesírás szabályait, mert így nekem jobban tetszik és a város neve attól még a város neve marad, hogy mögé írunk egy "i" betűt... de betudhatjuk ezt annak is, hogy 2-es voltam magyarból, érettségizni is csak másodszorra sikerült eme nemes tantárgyból (bár angolból elsőre ment az 5-ös, nem értem :) ) vagy esetleg annak, hogy egy bunkó vagyok... boldog bunkó ;) )

Szép napot / estét / kellemes hétvégét / Boldog Karácsonyt, attól függően, hogy mikor olvasódik az olvasó által ez az olvasnivaló!

(még egy pofon a magyar nyelvtannak ;) )

1 megjegyzés: