2012. szeptember 10., hétfő

Horgászás Zsoltikkal és egy kis érdekesség (a bírságokról)

Horgászás
Történt még a múlt héten, hogy Zsolti, a munkatársam, aki Flen-ben lakik elhívott hozzájuk kávézni, illetve mondta, hogy valamikor átmehetnénk, majd felhív.

Az áthívásra kedden került sor, amikor is felhívott, hogy mehetünk is át, ha ráérünk. Természetesen ráértünk, ki nem hagytuk volna!

Kora délután érkeztünk, kávé helyett remek barnasört kaptunk. Azért nagy dolog, hogy remek, mert én alapvetően nem szeretem a sört, de ez elég édes volt ahhoz, hogy nagyon kellemes legyen. Aznap úgyis meleg volt, 23-25 fok lehetett, pont jólesett rá a sör!

Beszélgettünk horgászásról (leginkább a két Zsolti beszélgetett, mert én nem szoktam horgászni ésa halat sem tudom megenni :) ), de jó volt hallgatni őket.
Kibeszéltünk a munkát is, hogy milyen itt dolgozni, milyenek az emberek, mit és hogyan kell csinálni és hasonlók.

Végül Zsolti meghívott minket egy esti horgászásra a szomszédos tóra, aminek nagyon örültünk!

Fél 9-re mentünk vissza és 2 órás horgászást terveztünk.

Vontattunk, ami kb. azt jelenti, hogy a damil végére műhalak voltak kötve és azokat húztuk a motorcsónakkal, hátha szerencsénk lesz és ráakad (rátámad) egy süllő.

Az idő nagyszerű volt...



Fent: a flen-i tó a csónakból, naplemente.






"Kis" Zsolti a csónakban... lelkes volt, de kicsit fáradt :D








"Nagy"* Zsolti, aki már valamivel több, mint 15 éve él Svédországban...

Ő szervezi a horgásztúrákat is!

*) névváltoztatás előtt valóban Nagy volt a vezetékneve... most már nem, de az a "probléma", hogy mindkettőjük vezetékneve V-vel kezdődik, így nehéz megkülönböztetni őket a történetben.






Fent: az erdős tópart (még ha nehezen hihető is :) ).
Lent: valami hasonló, csak már 11 óra körül...



És a VAD:



Szép darab volt, Zsolti első ragadozóhala, 2,7 kg-os süllő. Naaaagy, hegyes fogaival osztotta a halált, de végül csak mi voltunk az ügyesebbek, esélye sem lehetett. Szép adag hús került le róla, sajnos nem szeretem, de "kis" Zsolti örült neki nagyon. Azt mondja a "nagy" Zsolti, hogy egy ilyen hal a boltban 400 Kr körül van, szóval nagy az öröm...
Megtanultuk még, hogy hogyan lehet boncolás nélkül, szálkamentesre kifilézni ezt a halat... jó pofa és egyáltalán nem olyan gusztustalan, mint azt korábban tapasztaltam.

Bírságok
Zsolti elmesélte, hogy hogy is mennek itt a bírságolások. Kapott egyszer egy paapírt a rendőrségtől, hogy tetten érték kamerával és 1.500 Kr a büntetés. 3 lehetőség közül választhatott:

1) Nem ismeri el a szabálysértést -> gondolom ennek tárgyalás a vége és a bünti a sokszorosára nőhet;

2) Elismeri, de nem fizet -> ekkor bevonják a jogsiját pár hónapra. Súlyos esetben örökre és vizsgázhat újból;

3) Elismeri és fizet -> ebben az esetben marad a jogsija, de kap egy figyelmeztetést (varning) és ha x éven belül megint elkövet valamit, akkor ugrik a jogsi.

Szerintem ez jóval motiválóbb rendszer, mint a magyar, ahol a kopasz megveszi a Mercedes-t, gyorsan hajt aztán vagy fizet, vagy nem... Svédországban sokkal inkább betartják és betartatják a szabályokat, de normális embernek ez nem esik nehezére, szerintem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése