2012. szeptember 8., szombat

Bowlingozás és kirándulás

Bowling-túra, Nyköping, péntek (2011.08.26.)

Már a múlt héten megbeszéltük, hogy el kellene menni bowlingozni Nyköpingbe, mert ott van bowling pálya és szeretünk bowlingozni és különben is régen csináltunk valamit... ki is néztem a neten egy ilyen helyet: Rosvalla Nyköping Eventcenter, nem messze a tengerparttól.

A szabadidőközpont környékén focipályák, amerikaifoci pálya, baseball pálya, tenniszpályák és mindenféle egyéb -pálya, ami a kikapcsolódást vagy a sportolást szolgálja. A svédek ebben (is) nagyon jók...

A hatalmas épületen belül helyet kapott 2 nagyméretű hokipálya, egy kisebb (gondolom gyerekeknek), egy 16 pályás bowlingpálya ahol volt még billiárd és darts is valamint egy fedett atlétikai pálya is (erre következtettem a futópályáról, illetve középen a füves területről, ahol gondolom lehet távol-ugribugrizni és magas-hórukkolni is.

A bowlingpályának van büféje, ami természetesen nem olcsó, de nagyon jó! Ettem is egy hamburgert (a nagyobbat, 150g-osat). 70 Kr volt + hozzá 2 üdítő, darabonként 16 Kr-ért. Szórakozóhelyi árakhoz képrst nem votl sok szerintem. Az olcsó, stigtomtai arab pizzériában is 60 Kr egy pizza, bár az valamivel nagyobb, de a hamburgert (hamburjáre, ahogy itt mondják :) ) sokkal jobban szeretem :D
Megáll az eszem, ha eszem... :DA 16 Kr sem mondható kirívóan drágának, mert egy 0,33 l-es kóla, szintén a stigtomtai pizzériában 15 Kr. Így szoktam fizetni egy pizzaért és kóláért 75 Kr-t minden második csütörtökön (akkor van a hagyományos, délutános műszak közös vacsorája). Namost, bowlingozás közben elfogyasztott remek hamgurger esetén, fél liter üdítővel (narancslé) volt 86 Kr. Nem sok, szerintem... persze ha Forintosítja az ember már nem olyan szép - 2.580 Ft kb. -, de annak ugye nem sok értelme van a fizetéseket is figyelembe véve.

Az is érdekes volt, hogy mikor rendeltem és fizettem, kaptam egy kis kütyüt. Azt mondta a pultos srác, hogy ha kész lesz a hambi, elkezd majd kerregni, villogni, minden baja lesz és mehetek érte. Így is lett, egyszercsak elkezdett villogni, jelezvén, hogy nem maradok már sokáig éhes.
A hambi nagy volt, a hús kilógott a zsömléből, meg volt pakolva minden földi jóval. Hozzá sültkrumpli és saláta is járt. Sajt gyanánt valamiféle sajtszósz volt benne, ami elsőre nem volt igazán megnyerő, de az íze... mint a jobb napokat is megélt Chokito.

Maga a bowlingozás ára sem volt vészes. Kicsit más a rendszer, mint a Sugárban, ahová még Magyarországon jártunk. Ott nem pályát bérelt az ember fia / lánya, hanem a gúrításokért (pontosabban 10 gurításokért) fizetett.
Abban az időpontban, amikor mi voltunk - péntek 18:00 - 19:00 - a Sugárban fizettünk volna ember/10 gurításonként 850 Ftot. Ez két ember esetén ha jól számolom játékonként 1.700 Ft. Egy óra alatt 3-t lehet játszani két embernek (akkor pörög a dolog, dehát nem is ülni mentünk, hanem játszani), így a teljes móka 3 * 1.700 Ft, azaz 5.100 Ft lett volna.
Ugyan ezért a programért mi a Rosvalla Eventcenterben fizettünk 195 Kr-t, ami kb. 5.850 Ft lenne.

Készült néhány remek kép is bowlingozás közben :) Íme:Norcy rettenetesen örül valaminek, de már nem emlékszem, hogy minek... :) A hangulat végig valami hasonló volt, nagyon kellemes délután volt!Azt sem tudom, hogy én minek örültem, mert az eredményjelzőn tisztán látszik, hogy ez a 7. gurítás volt és összesen 6 bábút sikerült ledöntenem (3-3-t). Norcy eredménye ugyan ebben a gurításban 9 bábú volt (8-1).

Nincs mit szépíteni a dolgon, nagyon jól éreztük magunkat, máskor is el fogunk menni... reméljük egyszer majd többen is :)


Kirándulás Örebro-ba, vasárnap (2011.08.28.)

Ez egy félig-meddig hirtelen jött ötlet volt. Úgy kezdődött, hogy Norcy nézegette a neten a környéket és talált egy képet, amin egy hatalmas, sárga nyuszi volt egy város főterén, hanyattfekve. Örebro-ban úgy sem jártunk még, a nyulat is szeretjük és a lakásban ülést is untuk már "kicsit". Én azért kevésbé, mert majd minden nap dolgozni megyek, de szegény Norcy naphosszat csak ül és tanul - szakdolgozatot ír, svédül tanul, oroszul tanul, isteni finomakat főz... :). Hetente 3* elmegy ugyan futni, de Bettna nem egy akkora város - város egyáltalán? :) -, hogy az kielégíthesse minden természet iránti vágyát.

Ezen útvonal mentén közelítettük meg a hanyattnyúl-városát, Örebro-t. Bettnától 106 km, hivatalosan 1 óra és 45 perc, de 1:20 alatt teljesíthető, ha az ember talál magának egy sietős svédet. Ahol a svéd tud - mer - menni 110-el, ott én is :)

Útba ejtettük Katrineholmot is, ahol már jártunk egyszer, így nem álltunk meg, csak tankolni. Vettünk 30 liter gázolajat 400 Kr-ért (kb. 400 Ft / liter áron, ez egy olcsó benzinkút volt, személyzet nélkül - azok mindig olcsóbbak).
(a képen jobbklikk, majd "kép megjelenítése" és máris élvezhetőbb lesz)

Elhaladtunk a Hjälmaren nevű tó mellett, ami Svédország 4. legnagyobb tava (485 km2 a felszíne). Óriási, hatalmas tó... :) Jobban lehet érzékelni a méreteit, mint a Vättern-nek, ami sokkal nagyobb ugyan, de hosszúkás...

Most látom csak, hogy Örebro már egy másik megyében (län) van. Ennek alapesetben nem kellene nagy dolognak lennie, de mivel újak vagyunk itt, minden másik megye új megye a számunkra. Ez a megye: Örebro (hihetetlen, de igaz :) ).
Ezzel együtt eddig a következő megyékhez volt szerencsénk: Skåne, Kronoberg, Jönköping, Västra Gotaland, Östergötland, Södermanland, Stockholm és most Örebro. Ez 8 a 21-ből... haladunk :)
Azt még nem tudom, hogyan fogunk eljutni Norrbottenbe, amely egy része már az Északi-sarkkörön túl fekszik. Az biztos, hogy nem a kis diesel Mondeoval :)

De térjünk vissza az örebro-i kiránduláshoz, mert Kiruna még nagyon messze van (mind időben, mind távolságban: 1.367 km).
Az út zavartalan volt, de mitől is ne lett volna az? Vasárnap 10 óra, mindenki valahol van ilyenkor, legkevésbé sem úton. Oda is értünk valamikor negyed 12 körül. Találtunk parkolót is a város központja mellett. Vasárnap nem kellett fizetni érte, ez boldogság, mert csúcsidőben 12,5 Kr lett volna óránként. Nagyvárosban elég drágán adják a parkolást :) Mondtam már, hogy nagyon szeretek Bettnában, az álmos mikro-városban lakni? :)

Nos, akkor térjünk vissza ismét - 3. alkalommal is :) - Örebrohoz. Ott tartottunk, hogy megérkeztünk, lett parkolóhely is, öröm és ujjongás. No meg egy kis eső, mert az minden városnézést még szebbé (tisztábbá talán, szárazabbá már kevésbé) tesz. Norcynál volt esernyő, azt a szél ki is fordította, így én lemondtam erről a fajta élvezetről :) Sosem szerettem az esernyőt, sosem tudtam megindokolni, hogy miért, de ilyenkor látom, hogy igazam van :)

A városközpontban van egy régi vár. Valamikor az 1.200-as években foglalták el, azóta van róla írásos emlék. Íme:Láttunk egy szép, vöröstéglás épületet. Igazi felüdülés a vidéki faházak után:A városban van egy folyó vagy csatorna vagy talán a már említett Hjälmaren tó széle. Ezen a bármin is millió híd vezet át, körülötte parkok és minden, ami érzékszerveinknek kedves fellelhető. Íme egy híd:Még a vár mellett volt egy falatka történelem is. Egész pontosan "Femton meter historia" (15 méter történelem). Van róla WikiPedia cikk is, svédül :)
A lényege, hogy csináltak egy idővonalat 1.810-től 2.010-ig és ráírták a fontosabb világeseményeket a tranzisztortól a Titanic katasztrófáján át a világháborúig. Volt jónéhány svéd esemény is (pl. az EU-ba való csatlakozásuk), de nem ez volt a fő fonal. Ott voltak a svéd uralkodók is, uralkodási idővel és jelmondattal. Jelenleg ugye Carl XVI. Gustaf utalkodik, a jelmondata pedig: För Sverige i Tiden, azaz és kb.: Svédországért az időkkel. Ez rajta van minden 1 Kr-ás érmén is...
Itt jegyezném meg, hogy a svéd király neve Carl XVI. Gustaf és NEM XVI. Károly Gusztáv... marhára nem, mert Svédországban nincs olyan név, hogy Károly, sem olyan, hogy Gusztáv! Olvastam már pár helyen és agygörcsöt kaptam tőle. Ugyan az, mint a városligeti Washington György sétány... valami elmerozzant barom (elnézést) kitalálta, hogy adjanak a külföldieknek magyar nevet... de basszus, nem az a nevük!
Verne Gyula... persze, meg még mit nem?! :D Eddig kész szerencse, hogy a fényelektromos jelenséggel kapcsolatos munkájáért Nobel-díjat kapott Egykő Albertről még nem neveztek el utcát Budapesten :)

De térjünk vissza ismért a kiránduláshoz, mert lassan 3 órája írom ezt a bejegyzést és eddig nem sikerült a végére érnem, pedig lassan feküdnöm kelleme, mert holnap 5-kor kelés és iránt a délelőttös műszak. :)

Tehát, az idővonal:Tovább sétálva egy parkban mindenféle furcsa szobrot, illetve műalkotást találtunk.
Ez egy vélhetően hulladékfából épített hajó. Nem feltételezem, hogy alkalmas lenne a hajózásra, mert gyakorlatilag bárhol át lehet látni rajta, de a vizen biztosan lebeg. Pont mit a kacsa, a hasasbankó, a picikeszikla vagy a boszorkány...Ha már kacsa, akkor íme:

Ezek a híres, nevezetes örebro-i kacsák. Most vagy sztrájk (véletlenül sem strike, ugye :) ) volt vagy csak pihentek. Nem nagyon értem még a kacsák lelki világát, de nagyon szép állatok és ez kárpótolja a kommunikációs szakadékot közöttünk.Volt még valami japán-kínai-koreai típusú gépjárműnek aligha nevezhető dolog, amit jócskán megpakoltak kövekkel. Az alkotó rájöhetett, hogy másra nem nagyon jó a szerkezet, akkor inkább legyen belőle szobadísz a kandalló mellé:Haladtunk tovább, bár nem tudtuk, hogy merre kellene mennünk érdeklődésünk középpontja, az óriási-sárga nyuszi felé. Norcy szerint erre, szerintem arra. Végül az erősebbik nem győzött és arra mentünk, amerre Norcy javasolta. Csendben és zárójelben jegyzem meg, hogy a nők mégiscsak jól tudnak tájékozódni, hiszen elsőre eltalálta egy idegen városban, hogy merre kell menni a nyuszi felé. Ebben lehet benne volt a nyúl ténye, hiszen gyakorló nyúl-szülő lévén különleges kapcslatot ápol minden szuszogó-nyuszogóval, így nem lehetett nehéz fogni az emberi fül számára hallhatatlan hívójelét.

Nem is nagy séta után (kiderült közben, hogy 3 utcára jöttünk el mellette még a séta elején) megleltük Ő sárgaságát:Hogy miért így, miért itt, miért most és különben is, azt egyikünk sem tudja, de a látvány minden tudatlanságunkat feledtetni tudta :)Oldalnézetből is látható, onnan legalább ilyen érdekes:Azt már nem merem megkérdezni, hogy miért van közvetlenül a farka tövében egy 1.800-as évek beli szabadságharcos szobra. Azt pedig még kevésbé merném megkérdezni, hogy miért irányul az anus-a egy templon felé...

Majd egyszer kiderül... talán... :)

A hazaút eseménymentes volt, minden szép és minden jó. Az idő közben megjavult, már nem esett...

További szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése