2012. szeptember 8., szombat

Irány Oslo!

Mint azt a Karlstad-i kirándulásról szóló bejegyzésben is írtam, fejünkbe vettük, hogy megnézzük Oslo-t is.

Eredetileg a mostani hétvégén - 2011.10.08. - 09. - mentünk volna és a múlt héten dolgoztam volna szombaton, de a cégnél aznap áramszünet volt, így előrehoztuk egy héttel.

Norcy foglalt szállást a booking.com-on (ez itt a reklám helye :) ), ezzel a dolog oroszlánrészét le is tudtuk. Már csak vezetni kellett minteg 450 km-t, amihez a GPS szerint 6,5 óra kell. Eleinte úgy gondoltam, hogy mivel elég gyorsjárású vagyok, menni fog az 5,5 óra alatt is :) Nem ment, pedig igyekeztem :)

Az útvonalat a már jól ismert GoogleMaps javasolta, az iGO megerősítette (nagyításhoz: jobbklikk -> kép megjelenítése)2011.10.01 - szombat

A tervezett reggel 6 órai indulás helyett csak fél 8-kor indultunk el. Nem tudom miért, biztosan jólesett még egy kis heverészés... :)

Az út a szokásos eseménytelenséggel zajlott.

Valamikor dél körül értük el a svéd - norvég határt, ahol a szimpatikus norvég vámosok meg is állítottak (gondolom a magyar rendszámot látták kamerán). Kérdezték, hogy beszélek-e norvégül... mondtam, hogy azt nem nagyon, cserébe angolul igen. Ettől az idősebbik vámos egészen meghatódott (értsd: ő is beszélt angolul :) ) és elkezdett kérdezősködni:
Mit csinálunk? Kihez jöttek? Csak városnézés? Alkohol vagy cigaretta van? Útlevél? Svéd személyi? Blablabla???

Kinyittatták a csomagtartót is, jól széttúrták a semmit, ami benne volt :) Kivették a pótkereket és elvitték urológiai vizsgálatra + valamiért kivették a tartalék gázolajos kannát (5 liter gázolajjal) és az 5 literes motorolajat is, de azokkal nem csináltak semmit sem... Megütögették a plexi takarólapokat, belenéztek a poggyászunkba, megtalálták Norcy gyógyszereit is, meg is kérdezték, hogy mi az... vajon mi? Föld-levegő rakétakilövő  állomás??? Ilyesmit Ti is hordotok magatokkal városnézésre, ugye?

Ha cigit, alkoholt vagy drogot kerestek, akkor azt még én is el tudtam volna dugni olyan helyre, hogy ezzel a lelkesedéssel ne találják el... pedig sosem csempésztem semmit - kivéve Zsoltit, mikor a csomagtartóban utazott a Kika-ból hazafelé, mert az ülésen a lécek ülhettek.

Út közben készült pár kép az őszi fákról, mert szépek...Látszik a képen, hogy a fa tetejénél már őszibb az idő, mint az aljánál, ott egészen vörösesek a levelek, míg a közepén még csak sárgulnak. Norcy érdeme a kép...
Itt még az idő is szép volt... :)

Oslo

A város elérésekor megdöbbentő mennyiségű alagút fogadott minket. Ki volt írva mindenhol a hosszuk, nem egy volt több mint 3-4 km hosszú. Nagyon jópofa, leszámítva azt, hogy a GPSnek nem sok jele volt bent és mikor az útvonal az alagút végénél letért a főútról... na az a pillanat nekünk éppen nem volt meg :) Később rájöttünk, hogy azért, mert a telefonom egy darabig próbálta szimulálni az alagútban haladást, aztán feladta a kűzdelmet és lefagyott :) Utána pedig állhattunk félre és indíthattuk újra a modern technikát :) Isten nyugosztalja a papír alapú térképeket (azért a GPS sokkal jobb ;) ).

Nagy nehézségek árán sikerült elérnünk a szállást. Tábla nem volt kitéve, telefonszámot pedig nem írtam fel, mert... igen, annyi eszem nem volt :)

Szerencsére éppen jött a tulaj, mondtuk, hogy kik vagyunk és mit akarunk. Mondta, hogy túlfoglalásuk van, ezért egy, a központhoz közeli szállóba tesz minket, ha elfogadjuk... perszehogy!

Később kiderült, hogy a közelebbi az kb. 7 km-rel volt közelebb, tehát ennyit legalább megspóroltunk sétálási szempontból (kétszer is, mert ha már besétáltunk, vissza is kell jutni valahogyan).

Elautókáztunk oda is, megtaláltuk, út közben csak kétszer akartam kivágni a telefont az ablakon, mert megint fagyogatott. Bizosan érzi a hideg közeledtét...

A szállás kellemes környezetben volt, valóban nem messze, talán 2 km-re a városközponttól, ami még az én tempómban sem túl hosszú idő.

Az első napi séta:A és H: szálláshelyünk;
B: Frogner Park;
C: Royal Palace, Királyi Palota;
D: Hard Rock Cafe, itt ebédeltünk;
E: Oslo Rådhus, polgári nevén a Városháza;
F: Kikötő és Akershus slot;
G: Nobels Fredsenter

Frogner Park
Egy 320.000 m2-en elterülő park, ami egy nagyon különös szoborparknak ad otthont. A parkról bővebben a http://en.wikipedia.org/wiki/Frogner_Park oldalon lehet olvasni...
Az egyik első szembe jövő élőlény a parkban ez a babarózsa volt.

Az ősz előrehaladta miatt már többségük eléggé kókadozott, de Norcy így is megtalálta ezt a közel hibátlan példányt.

Tavasszal vagy nyáron gyönyörű látvány lehet!Őszi fák... szerintem nagyon nincs hová ragozni.
Borostyán, minden mennyiségben. Egész Oslo-ra jellemző, hogy majd' minden épület oldalán megtalálható a borostyán.
A szoborpark legmagasabb pontjáról - a monolit mellől - fényképezve a park.

A kép közepén látható egy szökökút, melynek partján az ember életútjának képei (szobrai) figyelhetőek meg a születéstől, az elmúlásig.

Itt már voltak emberek is :)

Csak az idő nem volt túlságosan szép :(
Cserébe, mikor hazaértünk, anyós monsta, hogy Bettnában végig ragyogott a nap, mi hoztuk meg az őszi időt :)

A szoborparkhoz tartozó híd, melynek kér szélén szintén emberi alakokat mintázó szobrok láthatóak.A WikiPedia ide vonatkozó cikkéből tudjuk, hogy összesen 212 db bronz és gránit szobor található a parkban, ebből 58 a hídon.
Olso-i házak... :)

(nem a parkból :) )
Royal Palace
Itt lakik a Király, V. Harald, aki 1991 óta norvégia királya és a Glücksburg-ház tagja. Egy fia - a Koronaherceg - és egy lánya van. A svéd királlyal ellentétben hazai - norvég - felesége van (a svéd királynak német a felesége).

Ők lehetnek a helyi Svájci Gárdisták vagy a Köztársasági Őrezred (ha még létezik ilyen Magyarországon).

Kevésbé mulatságos az egyenruhájuk és a fegyverük is komolyabb benyomást kelt, mint a Vatikán őreié.A Királyi Palota. Sajnos éppen fel volt állványozva, nem volt túlságosan szép.

Látogató sem sok volt...Hard Rock Cafe
...mert mikor a Krakkó-i HRC-ban voltunk, elhatároztuk, hogy ahol csak járunk, bemegyünk a helyi HRC-ba...

Így tettünk most is, ott ebédeltünk.
Ezt az alkoholmentes cocktail-t Norcy itta, én beértem egy narancslével :)

Ettünk még 1-1 hamburgert és egy cézár salátát. Norcy sima, hagyományos sajtburgert evett, én pedig a ház specialitását (amiben semmi különleges nem volt).

Mindezért fizettünk 535 norvég Koronát, ami kb. 20.000 Ft-nak felel meg vagy 664 svéd Koronának. Ezt az összeget 1-1,5 HÉT alatt fizetjük ki Svédországban ennivalóra (úgy, hogy minden marhaságot megveszünk a boltban) :) Ennyire drága Norvégia :DKicsit ücsörögtünk még, zenét hallgattunk, mert itt elég jó zenéket játszanak :) A legjobbakat!

Utána felkerekedtünk és nekivágtunk a norvég éjszakának (rendben, délután volt még csak, de norvégnak norvég volt :) ).
Egy sajnos nem túl jól sikerült kép (az idő miatt), de a borostyán itt is szépen fel van mászva a falra (érezhető ugye a már nem annyira divatos, de mindenképpen szemléletes passzív szerkezet?). A fal tetején látható az Akershus Slot.


A vár mellett összefutottunk egy méretes csónakkal és egy amerikai autós összejövetellel.

Két dolog világos lett számunkra:

1) egyszer el kell menni egy Karib-tengeri körútra, hajóval... Mikor? Miből? Mennyi időre? Ezt még nem tudjuk, de az elhatározás megszületett :)

2) kell, bizony kell egyszer egy amerikai benzintemető... lehetne mondjuk egy Chevrolet Corvette ZR-1 6.2l V8... mert ez jó, bizony, hogy jó! 647 lóerőt és 819 Nm nyomatékot tud kipréselni magából... az ára is hasonlóan csekély, használtan 1,5 millió Korona, ami nagyvonalakban 45 millió Ft... de ha van ennyije az embernek, már teljesen mindegy, hogy mennyit fogyaszt, nem? Majd a jövőhéten esedékes álmomban álmodok róla :)A vár egyik épülete... ide nincs felmászódva a borostyán... :(

Itt az eddig látott viselkedésformától eltérően le-van-mászva a borostyán a falon... vajon lesz majd valami különleges esemény, amikor a felfelé igyekvő és lefelé osonó borostyán összetalálkozik?

(csendben megjegyzem, hogy valahányszor leírom, hogy borostyán, valamiért elsőre borosztyánnak sikerül... de tényleg szinte mindig! Igaz az elmúlt 2 napban 4-4 órákat sikerült aludnom, nem tudom miért... :( lehet elfáradtam)
Még egy kis vár... itt már van boltív is!Az idő nem volt rossz annyira, mint amilyennek itt látszik :) Igaz, az épületek sem voltak olyan magasak, mint azt hinné az ember...

Volt egy kis felhő, na :) A kép valamikor délután 5 körül készült :D


Ez pedig a városháza csodálatos épülete, pontosabban annak két "tornya", bár nem nagyon van másik része, tehát tekinthető a városháza város-kéttornyának is.

Mikor megláttam, a valamiért a Budapest-i Kontakta jutott az eszembe... nem tudom miért...
Ez pedig egy elektromos autó, amit éppen töltenek. Ezeknek az autóknak nem kell fizetniük a parkolásért Oslo-ban...

Jópofa szerkezet, biztosan végtelenül gazdaságos is... de azért nem egy Audi R8-as :)

Ezután már csak a hazajutást kellett valahogy megoldani... jobb megolds nem lévén a sétát választottuk, mert az az előző sárga autóhoz hasonlóan gazdaságos és még nekünk is jót tesz! Közben szemerkélt, én is picit fáradt voltam az egész délutános séta és a megtett 450 km (6,5 óra) után. Nagy volt az öröm, mikor végre lefeküdhettem!

2011.10.02 - vasárnap

Reggel, ébredés után összeszedtük magunkat, elmentünk fizetni és kijelentkezni. Itt még nem tudtuk, hogy az eredeti szállásadó már tegnap levonta a szállás díját a kártyámról, így most jól kifizettünk másodszor is :)

Semmi gond, írtam a booking.com-nak, hogy mi történt. Pár órán belül válaszoltak is, készségesek voltak, nagyon sajnálták, mondták, hogy ilyen nem szokott történni... 2 hetet kérnek, hogy visszautalják a pénzünket... majd referálok!

Vasárnapja jutott a Bygdøy nevű félsziget bebarangolása. Régen egy nevelőintézet volt kiskorúaknak, most több múzeumnak, illetve lakóházaknak ad otthont.

Két múzeumot látogattunk meg: a Vikinghajó múzeumot és a Népművészeti múzeumot.

Vikingmúzeum

Itt összesen 3 db, nem éppen mai, temetési célokat szolgáló vikinghajót látható. A háromból kettő nagyon jó állapotban maradt fent, köszönhető annak, hogy a temetés után vastagon bekenték sárral, majd elásták őket (pontosabban dombot hordtak köréjük).

A hajókon elhelyeztek egy fészerszerűséget, amibe a halottat tették. Gyakran csónakokat is, illetve különféle használati tárgyakat (amiket a rákövetkező korok sírrablói lelkesen kifosztottak :( ).

Ez a legjobb állapotban megmaradt hajó:A legkevésbé szerencsés versenyző:A halott sírkamrája, a fészer:Korabeli, szépen feldíszített szánko:(megjegyzendő, hogy bár bámulatos állapotúnak látszik, ha az ember föléhajol, láthatja, hogy belül rengeteg kis merevítő tartja a helyén a darabkákat)

A Vikingmúzeum után megnéztük a Népművészeti múzeumot is. Ennek két része van, egy fedett, valódi múzeum és egy szabadtéri, a korabeli építészetet illetve a korabeli falut bemutató rész.

Népművészeti múzeumRemek "kis" rönkházak, a legtöbb teteje valamiért be van füvesítve. Gondolom hőszigetelési célja lehetett.
Mindegyik épület meg volt emelve egy kicsit, biztosan a sok hó és eső miatt. Ezen kívül a legtöbb épületnek kettős fala is volt, egy rendes, belső és egy valamivel szellősebb külső. Talán ez is hőszigetelési céllal készült vagy csak sima tornác volt?

A gazdagoknak ilyen kétszintes házuk lehetett?! :)Engem kicsit Hobbitfalvára emlékeztetett :)

Még egy kis házikó... itt jól látszik a külső, nem tudom milyen céllal épült fal.Egy szerintem nagyon jól sikerült kép Norcyról, egy karám mellett. Mert voltak lovak is, sőt az egyik épületben még látványkonyha is üzemelt, ahol a korabeli ételeket lehetett - gondolom - megkóstolni. Az épület ketrjében még zöldségeket is termesztettek!A falu egyik szegletében találtunk ilyen sárjáró, gólyalábakat is, amiket ki lehetett próbálni. Kellett hozzá némi egyensúlyérzék... jókat estünk :)

Itt éppen sikerült fentmaradnom a dolgon (vagy 3 másodpercig) :) Egészen átszellemültem :DNorcy is remekül szerepelt :)Egy domb tetején állt az alábbi templom. Nem semmi! Szuper állapotban van, pedig nem tavaly épült...Még mindig a templom...Végül pedig a kertvárosi rész:Innen már hazafelé vettük az irányt.

Mindig nagy boldogság elindulni, mert általában egy félnapos sétálást és nézelődést követően kerül rá sor. Így aztán nehezen tud nem elaludni az ember. Eddig még megúsztam...

Azt is megfigyeltem, hogy minél közelebb vagyunk az otthonhoz, annál nehezebbé válik a lábam :) Biztos, mert azt a szakaszt már ismerem és tudom hol vannak a kamerák :)

Nagyon érdekes volt, hogy mikor átértünk Svédországba, mérhetetlen nyugalom lett rajtam úrrá. Volt egy kicsit megfoghatatlan, "most már nem történhet semmi rossz sem" érzésem.

Szokásomhoz híven azért sikerült megint előhozni a beszédhibámat (még ha nincs is :) ). Oslo svédül Uszlu-nak ejtendő. Eddig nincs is semmi gond, meg lehet szokni. DE! Amikor az ember ragozni szeretné valami miatt és pl. azt mondaná, hogy: Hazaértünk Osloból, akkor svéd-magyarul azt mondja (bár eddig csak nekem sikerült): Hazaértünk Uszlubúl... ez pedig elég kemény így :D Nekem pedig napokig sikerült ezt mondogatnom :)

Azt hiszem Svédországban végre valódi otthonunkra találtunk!

Szépen gyarapszik a bögregyűjtemény is:
(Norvégia, Róma, Svédország)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése