2012. szeptember 8., szombat

Az elmúlt két hét és a lakás bemutatása

Altalaban nem szoktam tudni, hogy mivel es hogyan kezdjem az irast. Most kivetelesen pontosan tudom.

Nagyjabol ket hettel ezelott, 2011. junius 22-en ejfelkor felhivott a Sogorom - Miki.

"Szia Galya - ez a csaladon beluli beceneven -, rettenetes hirem van: Edesanyatok meghalt..."

Utana meg beszelgettunk kicsit, de gyakorlatilag semmire sem emlekszem. Aznap nem nagyon aludtam... a masnapi geppel visszarepultem Magyarorszagra, talalkoztam a Csaladdal, szomszedokkal. Meg most is nehezemre esik elhinni... :(

A reszletekkel nem szeretnek senkit sem traktalni, nem is ide tartozik, azt sem tudtam eloszor, hogy egyaltalan megirjam-e, de Gabi - Noverem - szerint a blog jobbara az ember eletet mutatja be es ehhez mindenkeppen hozza tartoznak az ilyen dolgok is :(

Az emberek 99,9%-a azt mondta, hogy probaljam meg elfoglalni magam es lepjek tul a dolgon (a nehez reszen), amilyen hamar csak tudok. Nem tudom, hogy az iras mennyit fog segiteni, talan sokat, talan semmit. Majd kiderul...

Notebook
Bar nem ez a legfontosabb, a fentebb leirtakkal osszefuggo hir, de magyarazataul szolgal annak, miert nincsenek ekezetek (es nem is lesznek). Tortent ugyanis, hogy a regi gepem a januari kave-val torteno nyakonontest eddig tudta elviselni. Ezen felul az itteni mobilnetek valamiert nem is akarnak vele mukodni, ezert vettem egy masik gepet. Szep is jo is, meg szokni kell. Angol Windows7 van rajta, sved billentyuzettel, ugyhogy most mar tudok gatlastalanul olyanokat irkalni, hogy å es Å :) Le leirhatom egy kornyekbeli dolog - meg nem derult ki szamomra, hogy micsoda - nevet is: Tåå. Majd egyszer megnezzuk.

Tehat lett uj gepem, nincs ekezet es fel van cserelve az y es a z (ebbol meg lesz elgepeles boven). Ekezet lehetne, de nekem jo igy is most ;)

Munka
Junius 23-an megkaptam az elso kinti fizetesemet. Benne volt a majus vegen ledolgozott 2 nap, de a havi tulorakat (15 ora) es a muszakpotlekokat csak 1 honap csuszassal fizetik. Ezzel nincsen semmi gond, nem tudhatjak 25.-en, hogy a kovetkezo 5 napban milyen muszakom lesz, illetve milyen tuloram. Levontak viszont a szakszervezet dijat, 479 Kr-t ha jol emlekszem. Ebbol 75 Kr a tagsagi dij, ez fix. A maradek 404 Kr pedig a fizetes valahany %-a (azt hiszem 1,8%). Nem veszes. Kapok erte csomo mindent, kifizetni meg ki tudom...

Igy kaptam a vegere 17.100 Kr-t. Elegedett vagyok, ennyivel kalkulalatam, nem erzem atverve magam (ez nalam nagy szo :) ).

Az elozoek ota sok ujdonsag nem tortent munka teren. Teszem a dolgom, most eppen delelottos vagyok. A fonok a mult heten kerdezte, hogy tudok-e tulorazni vagy valami mas dolgom lenne-e... tul a burkolt celzason, hogy jo lenne, ha bemennek dolgozni nagyon jolesett a kerdes. Ugyanis ez semmi mast nem jelent, minthogy:
1) sok munka van -> hosszu tavon biztos a ceg bevetele (2025-ig terveznek elore egyebkent)
2) elegedettek a munkammal -> TALAN biztositva van, hogy a probaido vegen veglegesitenek...

Most eppen delelottos vagyok, nem szeretem :) Koran kelek - 5:05-kor -, nehezen fekszem le 22:00 elott igy nem sokat alszom. Pontosabban a nem fekszem le 22:00 elott azt jelenti, hogy altalaban ejfel es 1 kozott. Igy mar tenyleg nem sok az a 4,5 - 5 ora, amit aludni tudok. Ma reggel majdnem elaludtam a gep mellett...

Lakas
Junius 29-en jott a lakasunk elozo lakoja es odaadta Norcynak a kulcsokat... aznap, mig dolgoztunk le is cipelt mindent egyedul es en mar arra ertem vissza, hogy ures Gyulaek nappalija, sehol sincs a holmink... le a kalappal!

Ezen felbuzdulva penteken elrohantunk a kozeli benzinkutra es bereltunk egy utanfutot 530 Kr-ert 1 napra. Sok? Keves? Nem tudom, de azt sem, hogy nelkule mit csinaltunk volna a kb. 300-400 kg-nyi butorral :)
Utanfuto felcsatolas utan - amiben a benzinkutas holgy segedkezett, mert egyedul keves voltam hozza - irany Stockholm es az IKEA. Nem mondanam igazan lokalpatriotizmusnak, kulonosen azert nem, mert a svedek szerint IKEA = junk. Egyszeru oka van: olcso, meghozza nagyon.
Egy etkeszlet kb. 100 Kr. Ugyan az az etkeszlet Nyköpingben, a HemKöp (hemsöp)-ben kb. 600 Kr. Csak ez a kulonbseg behozza az utanfutot... az elso butor pedig az uzemanyagot.

Nyakunkba vettuk hat az autopalyat, kb. 120 km. Ez nem sok, csak az utanfutoval 80 km/h a megengedett legnagyobb sebesseg. Tullepeseert nem csak vaskos csekkel, hanem jogositvanyelvetellel is szamolni kell. Nem igazan eri meg gyorshajtani itt :(

Rovidke 1,5 ora alatt oda is ertunk. 10:15 korul bevetettuk magunkat a Kungens Kurva (igen, a Kiraly kanyarja :) ) teruleten fekvo IKEA-ba. Jottunk mentunk, megszakertettunk sok mindent, valogattunk, almodtunk, vasaroltunk. Egeszen kb. delutan 5-ig. Nem hittem volna, hogy ilyen jol fogom birni, de a sajat lakas berendezese biztosan feledtette a vasarlas iranti utalatot. Gyorsan elment ez a kb. 7 ora.

Fizettunk, megpakoltuk a 2. legnagyobb utanfutot (amit az az adott kut kinalt) es hazaindultunk. Valamikor 7 korul ertunk haza, utana kipakolas es irany a kut, hogy leadjam a vontatvanyt. fel 9-re mar otthon is voltam. Jo nap volt...

Csinaltam egy kis rajzot a lakasrol, hatha erdekel valakit:



Nagyon kellemes, elhato kis lakas, valamivel tobb mint 60 nm. Halo, nappali, konyha, furdo es eloszoba. Beepitett szekrenyek vannak + konyhabutor. Ezen felul a kongo uresseg.

Meg korabban Norcy a SeconHand-ben meglatott egy remek kis TV-t. Sikkepernyos, digitalis vetelre alkalmas Panasonic TV. Jo nagy, jo nehez :) 225 Kr volt az ara (6.750 Ft). Sasszemu parom van :)

Tervben van egy megfelelo Wii egyseg beszerzese, mert most adnak hozza valami sportolos csomagot es nincs is jobb, mint itthon, videojatekkal sportolni :)

Lakberendezes
Ez az a tema, amit jobb a nokre hagyni. Ha Ok nem lennenek meg barlangokban laknank (marmint a ferfiak :) ).

Csinaltam kepeket a meg ures lakasrol, hogy erzekelheto legyen a valtozas, a mihez kepest. Szerintem jol haladunk!

Meg kicsit ridegnek erzem, de ennek szamtalan oka lehet. Most meg steril, vigyazunk mindenre, sehol semmi kosz... majd ha ez elmulik, otthonos kis feszek lesz belole. :) Kepek sincsenek nagyon a falon csak 1-2. Az a terv, hogy nagyvarosi (New York) kepeket teszunk majd a falakra, mert az mindkettonknek tetszik. A hagyomanyos festmenyeket nem szeretem, a posztereket vagy nagy meretu fenykepeket viszont igen...

(ket napja irom ezt a bejegyzest, nem tudom biztosan, hogy mi az, amit mar leirtam korabban, ha sikerult duplaznom, akkor elnezest)

Kepek:

1. A konyha etkezo feloli oldala. A fenyviszonyok rettenetesek, pedig a valosagban vilagos van egesz nap minden helyisegben (leszamitva az eloszobat ugye, aminek nincsen ablaka).
Ilyen volt (gyakorlatilag ures):



Ilyen lett (asztal, szekek, lampa, mikro, ventilator):



Jobb oldalon latszik a hutonk, Bosch gyartmany, kaptuk a lakassal. Remek kis huto, remelem nem fogyaszt sokat :)

2. A konyha, konyha feloli oldala. Itt van beepitett szekreny (rajta van a lakas alaprajzan is), mosogato, tuzhely, suto, beepitett vagodeszka (minden lakasban van ilyen, ahol eddig jartam, nagyon praktikus talalmany!)

Ilyen volt (par dolgot mar bepakoltunk, de jobbara ures):



Ilyen lett (kerult bele konyhai keskeszlet, elmosott dolgokat tarolo alkalmatossag, mindenfele konyhaba valo aprosag - jellemzoen a fiokokban vannak :) ):



3. A nappali eloszoba feloli oldala. A lampat Gyulaektol kaptuk, a szek a mar emlitett ceges ajandek, illetve a Muffintosh Estate, Casino & Resort.

Ilyen volt:

Ilyen lett (a lampa maradt eretei helyen, a "dohanyzoasztalon" a regi notebookom, az ajto mogott az agyunk - ekkor meg nem voltak meg a matracok - a SecondHand-es TV es az IKEA-s TV allvany):



4. A nappali terasz feloli oldala.
Ilyen volt (meg itt is itt volt Muffintosh rezidenciaja, ami azota atkerult az eloszobaba; meg maga Muffin is ott van a bal also sarokban :) ):



Ilyen lett (iroasztalom, hattal az utcanak, rajta az uj geppel. Szemben Norcy konyvespolca. Lampa.):






Konyvespolt, kicsit jobb szogbol:



5. Haloszoba (nem vagyok egy fenykepesz, a kepek nem adjak vissza a valodi mereteket :( ).

Elotte (Gyulatol kaptunk kolcson egy gumimatracot, ameddig nem volt agyunk, volt egy lampa a plafonon es a beepitett szekreny, ezen kivul ures volt):



Utana (az agy IKEA-s, a matrac JYSK-os; ez utobbit felaron sikerult megvenni 3e Kr helyett 1,5e Kr-ert (darabjat persze); ejjeli szekrenyek; fuggony karnissal; kislapma; nagylampa a plafonon; Maci...):



6. Furdoszoba (itt a zuhanyzo, WC (kaptunk uj uloket), kisszekreny volt eredetileg).
Elotte:



Utana: nos, ilyet meg nem csinaltam :) Lett zuhanyfuggony, fogmosopohar es minden, ami egy furdoszobaba kellhet. Gondolkozunk egy Csabeknal latott sznvaltos - LEDes - zuhanyrozsan, ami a viz homersekletetol fuggo szinnel vilagit. Semmi ertelme nincsen, de jopofa... "parszazert" lehet kapni, majd egyszer... :)

A zuhanyzos reszt szeretnenk kicsereltetni kadra, mert azt jobban szeretjuk. Ha belemegy az ingatlanos, akkor OK, ha nem, akkor majd idovel megvesszuk mi. Nem olyan draga, nem kell valami flancos dolog, csak egy kad.


Most nincs erom tobbet irni, le is kellene fekudnom, mert holnap megint almos leszek (ma majdnem alaludtam a gep mellet, vagy ezt mondtam mar? :) )...

Remelem legkozelebb mar csak jo hirekkel szolgalhatok es rendezodnek kicsit a dolgok...

Legyetek jok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése