2012. szeptember 10., hétfő

Állatorvos, kötözés és még pár rövid hír

Mostanában kicsit sűrűbbek lettek a bejegyzések :)

Állatorvos
Hétfőn hívtak, hogy megjött a vakcina, mehetünk oltatni Muffint. Kértünk időpontot mára - szerda, 2012.03.21.
Muffint betessékeltük a táskájába (valami ilyesmibe) és útnak eredtünk. Kifejezetten utál utazni és akkor finoman fejeztem ki azokat az érzéseket, amiket az arcáról lehet leolvasni ilyenkor :)
Katrineholm-ba vittük, ott találtunk olyan állatkórházat, ahol vállalták az oltást is. Katrineholm kb. 25 kmre van Bettnától, hasonlóan kanyargós az út, mint Flen felé, de sokkal szebb szerintem. Erre az egyik oldalon tavak, a másikor erdő van, míg Flen irányában csak erdő, erdő és erdő... :)
A rendelő (kórház) egy tágas és igényes épületben helyezkedik el. Majdnem folyamatos volt a jövés-menés, de tömeg (2 gazdinál több) sosem várakozott.
Megérkeztünk (megint én vezettem), bejelentkeztünk (angolul) és vártunk kb. 10 percet (negyed órával a kért időpont előtt érkeztünk), mikor behívtak. Az állatorvos lány - mert kb. Nórival volt egyidős - barátságos és mosolygós volt még úgy is, hogy angolul kellett velünk beszélnie. Kérdezte a nyuszó nevét, nemét és, hogy hol lakik (házban, kertben, esetleg többedmagával).
Feltettük a szobában lévő vizsgáló asztalra szegényt - Muffint és nem az állatorvost :) -, de nem nagyon akart kijönni a hordozójából... bezzeg még otthon, akkor bemenni nem akart. Ki érti a lelki világát? ;)
Megbeszéltük, hogy az RHD oltást csak évente kell kapnia, így az jövő ilyenkorig kipipálva; a myxomatosis oltást elvileg félévente kell adatni, de mindenki azt mondja, hogy itt elég évente azt is (több orvos mondta, de a nyúltartó itteni ismerősök között van olyan, aki sosem oltat).
Ezután megkapta Muffin a szurikat... kellett egy nővér segítsége is, mert Nóri fél úgy fogni, ahogyan kellene és igazából én is... de most különben sem tudnám ugye...

A számla a már megígért 810 Kr-t tartalmazta:
- 380 Kr a myxomatosis vakcina;
- 280 Kr az RHD vakcina;
- 150 Kr a munkadíj.

Elpanaszoltuk, hogy mintha fájna Muffin tappancsa... megnézte, a körmei nagyon hosszúak voltak már. Más elváltozást, problémát vagy tapintásra/nyomásra való érzékenységet nem látott.
A körmöket (sas karmokat :) ) levágta, nagyon profi módon: a nővérke az ölébe vette Muffint, hanyatt fektette és jól megfogta; az orvos pedig módszeresen végigkattogtatta az ollót Muffin körmein.
Azt mondta, hogy ezzel lehet megszűnik a túlzott mosakodás-lábrázás; ha nem, akkor valami apró élősködő lehet a dologban, vigyük vissza a nyuszót és kap gyógyszert...

Most várjuk, hogy mi lesz, de már most mintha sokkal kevésbé fájlalná...

*) egy nap után már biztos, hogy jelentősen javult az állapota -> semennyire sem nyalogatja a lábát!

Kötözés
Ezúttal - 2012.03.20. - tényleg csupa jó hírt mondtak... :)

De kezdjük a rosszabb hírrel: az eddigi orvosom, egy 35 év körüli, végtelenül kedves és segítőkész srác (megjelenésben, energikusságban olyan, mintha 25 éves lenne) mostanában indul Dubai-ba egy évre. Nem tudom, hogy pontosan mit fog csinálni, de nyilván kézsebész - mikrosebész lesz ott is :)
A nővérek visszavárják, de volt aki szerint nem fog visszajönni, mert ott sokkal több pénzt keres majd... ez nekem megfoghatatlannak tűnik :) A svéd sebész (kézspecialistánál) tud bármihez képest is keveset keresni? :)
A Dubai környéki pocsék időjárásról nem is beszélve... és az a homoktenger?! Soha! Imádom a svéd időjárást (sem túl meleg, sem túl hideg) és a tájat.

A jobb hírek:
Begyógyult a lyuk a tenyeremen! Az első 1-1,5 hónap döcögős volt, azlán két hét alatt szinte teljesen elmúlt. Ez nagyon jó hír, mindenki nagyon örült neki...

Már be sem fáslizták a kezem, csak egy zokniszerűséget kaptam rá, hogy azért mégse teljesen szabadon legyen. Ezt egy mozdulattal le lehet venni és meg is mozhatom (persze csak óvatosan) a kézfejemet is. Igaz eddig is mosni kellett, bár csak a kórházban.

Van még ugyan pár kisebb olyan seb a kezemen, amit könnyen vérezni kezdenek, nem is kicsit, de ennek oka egy, a közelben futó ér lehet. Nem piszkálom, vigyázok rá, így nem lehet baj...

A középső- (långfingret) és gyűrűsujjam (ringfingret) már senkit sem érdekel. Nem tökéletesek, de majd idővel azok lesznek vagy legalább közel olyanok, mint voltak.
A mutatóujjam (pekfingret) és a hüvelykujjam (tummen) áll még mindig a figyelem középpontjában... a mutatóujjra azt mondta az orvos, hogy mindig azzal van a legtöbb probléma, de idővel majdcsak megroppan magától és akkor jó (jobb) lesz. Ha nem, akkor majd megműtik. Jelenleg kicsit ferdén is áll, de ezzel sem kell foglalkozni, ha megerősödnek a most még alig létező izmok, akkor jobb lesz. Ha pedig mégsem, akkor megműtenek, kiveszik belőle a fémet és tesznek bele olyat, ami helyreteszi. Kicsit továbbgondolva, egy ilyen műtét remek lenne a porc feltöréséhez is, nem?
A hüvelykujj továbbra is olyan, amilyen. Picit mintha jobb lenne, de nagyon messze még a kívánt állapot. Azt mondják ne aggódjak, később meg tudják azt is műteni. Addig mozgassam sokat passzívan (másik kezemmel) illetve próbáljam aktívan is. Ez az aktív dolog most abban merül ki, hogy rágondolok, majd mozgatni próbálom... erőlködöm, hogy düllednek a szemeim, de semmi sem történik :) Érzek, hogy az inak vagy izmok vagy bánom is én micsodák kb. a csuklómig mozognak és ott elakad a dolog. Érdekes érzés, hasonló ahhoz, mint amit akkor érzek, amikor a kisujjamat (lillafingret) próbálom mozgatni: egy ideig érzek valamit, érzem, ahogy megfeszül(nek) az in(ak), de aztán semmi... igaz ez nem annyira meglepő :)
Később, egy műtéttel ki lehet szabadítani az inat az ínhüvelyből, esetleg áthelyezni valahonnan egy másikat... kérdés, hogy honnan? Mert akkor máshol lesz ín hiány, nem? Esetleg a kisujjamnál meghagyhattak valamit pont erre a célra?
Ő a szakember, biztos a legjobbat akarja nekem, bízom benne... eddig fantasztikus munkát végeztek mindannyian!

A következő időpontot április 26-ra kaptam... ez is sokat sejtet, eddig hetente mentem, most már havonta kell.
Gyógytornám lesz még április 5-én, akkor ha valami gond lenne, az orvos is meg tudja nézni.

Rövid hírek
- Beiratkoztam SFI-re. Heti kb. 2 alkalom, alkalmanként 3 óra. Még nem tudni hol kezdek, vagy a C-n folytatom vagy kezdhetek a D-n, ha levizsgázom... majd felhívnak.

- A múltkor írtam, hogy 13 liter körül volt a Beetle fogyasztása... most lemértük és kb. 7,78 liter lett. 580 km-t mentünk és még volt kb. 1/8 tank benzinünk... elégedett vagyok... ez azt jelenti, hogy kb. 10e km alatt bejön a szerviz ára és onnantól már termel...

Csináltam egy képet a benzinkútról azzal a céllal, hogy az először Svédországba látogató és itt először tankoló autósoknak némi támpontot adjak, mert nem feltétlen egyértelmű, hogy mit kell csinálni:



Ez egy kb. tipikus svéd kút. A pisztolyok melletti számítógép szerűség a kártyaolvasó és a kijelzője.

A tankolás menete:
- bankkártya (chipes!) bedug;
- PIN kód;
- esetenként megkérdezi, hogy hányas kútról akarunk tankolni (van ahol két kúthoz van 1 kártyaolvasó);
- bankkártya ki;
- tankolás.

Ha ezek után szeretnénk a számlát is elkérni, akkor a tankolás végeztével, miiután visszatettük a pisztolyt a helyére, tegyük be ismét a kártyánkat az olvasóba.
Volt olyan kút, ami kérdezte, hogy mit szeretnék (kvitto a számla svédül); de volt olyan, ami rögtön adta a számlát...

Sok helyen, ha gázolajat tankol az ember, akkor a kasszánál kell fizzetnie, de nem tudom miért...




- Voltunk kicsit sétálni is Bettnában. Felmásztunk a városka melletti dombra és csináltunk pár fotót is:







Ez pedig a szántóföld a másik irányba:



Miután lemásztunk, rájöttem, hogy csinálhattam volna panorámaképet is :) Majd legközelebb...

Mi nagyon szeretjük Bettnát, de olyanoknak, akik a pezsgést, bulizást, mozgalmas hétköznapokat szeretik, nem ajánljuk. Számunkra viszont tökéletes, mert kb. 30 km-re már mindent el lehet érni: vasútállomás, buszpályaudvar, reptér, mozi, színház, bevásárló központ, mindennemű bolt. Viszont Bettnában nem kell hallgatni a város zaját, a busz is csak napi 3-4 alkalommal mehet el a ház előtt és 5 perc sétára mindenhol az erdő van:)

- Vettünk nekem végre egy rendes sportcipőt... eddig csak bőrcipőim voltak, amikben nem kényelmes pl. kirándulni. Nyköpingben találtunk egy sportszer boltot, ott voltak cipők. Rögtön megtaláltam az 1.400 - 1.600 Kr-ás kategóriát (kb. 48e Ft), mondtam is Nórinak, hogy akkor innen inkább menjünk is, mert... csak :)

Végül találtunk leárazott Adidas sportcipőt, ami tetszett is (jó volt a színe :) ) és relatív olcsó is volt. Ha jól emlékszem, akkor 650 Kr-ról volt leárazva 499 Kr-ra (kb. 16e Ft). Ennyibe kerül Magyarországon is egy rendes sportcipő (én még ennyiért vettem pár éve).

Fel is avattuk tegnap - 2012.03.21. -, elmentünk futni. Az orvos szerint futhatok, nekem pedig már hiányzott valami mozgásféle. Természetesen az állóképességem egy zimbabwei nyugdíjasénak felel meg, fájt a tüdőm, minden bajom volt :) Nem vagyok egy sportember :)
Ha majd jobban lesz a kezem, lehet veszünk bicikliket és majd tekerünk jókat, esetleg lehetne biciklitúrázni is. De ez még a nagyon távoli jövő...

- Az elmúlt három nap estéjén végignéztünk a Vissza a jövőbe trilógiát, mert az jó :) Még mindig remek filmek, pedig már lassan 30 éves az első rész.

- Írtak a Försäkringskassantól, hogy kell nekik még egy papír a lakbérről, hogy meg tudják állapítani a lakhatási támogatást. Megigényeltük, hátha... most minden 100-500-1.000 Kr számít, mert mióta nem dolgozom és fizetést sem kapok rendesen szépen fogy a pénzünk... igaz, ha ebben a hónapban nem fizet az FK, akkor a jövő hónapban dupla táppénzt kapunk és ha hozzávesszük az előző bejegyzésben említett költségtérítést és azt a pénzt, amivel a kertesi szomszéd tartozik már több, mint egy éve, akkor egyenesbe jövünk... van pénzünk, csak nem nálunk... de ez az állapot is elmúlik egyszer.
Az FK által kért papírt ma küldi el a főbérlőnk, mert rendes...

Azt hiszem, hogy mára ennyi... nem tudom mikor történik valami érdekes legközelebb, kicsit már szeretnék unatkozni is :)

Legyetek jók és óvatosak! Szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése