2012. szeptember 8., szombat

Vadles és bevásárlás

Péntek (2011.09.02)

Reggel, munka előtt felhasználtam az összes kenyeret itthon :) Munka után hazaérve a tegnapi ebéden kívül nem sok ennivalónk maradt. Szerejtük kicentizni :D

Kitaláltuk, hogy menjünk el bevásárolni, mert az hasznos lehet a hétvégét tekintve (hétvégén is nyitva vannak a boltok, csak akkor jobb nem csinálni semmit, szerintem :) ).

Miután megállapodtunk, hogy akkor megyünk, rájöttünk, hogy ha kicsit később megyünk, akkor van esély állatokat látni az út mentén. Vártunk kb. 18:45-ig, ilyenkor már előkerülnek a mindenféle vadak a környéken.

A Flen felé vezető, erdős-mezős út pont ideális vadlesre! SFI-ről hazafelé menet szinte mindig látunk egy-egy kósza őzikét vagy nyuszit.

Norcy elképzelés tökéletesen működött, valóban jöttek szembe mindenféle állatkák (a képek minősége olyan, amilyen... kis, kézikészülékkel fotózott Norcy, nem egy 1 milliós géppel):


Itt négy vaddisznó látható. Az erdő szélén eszegettek, tőlünk olyan 100-200 méterre (igazából fogalmam sincs milyen messze voltak :) ).

A kép maximális zoommal készült és így is ki kellett vágni ezt a részt az egészből, mert különben semmit sem lehetett volna látni.

De ott voltak, 4-en voltak, mindenki örül! :)


Ezen a képen 1, azaz egy egység őzike látható. Van agancsa és mégsem szarvas... vajon miért? (kellett volna fgyelni biológia órán)

A képen nem látszik, de valójában ketten voltak. A másikat nem vettük észre, csak később.

Az út mellett eszegetett, kb. 20-30 méterre lehetett tőlünk és az úttól (a kép alján az út menti ritkásabb füves terület látszik), a háttárben egy tanya egyik épülete látható.
Itt az előző őzike látható, menekülés közben. Kb. 3-4 perig tűrte az autó zaját, a vészvillózó villódzó fényeit és minket, ahogy éppen arról beszélünk, hogy milyen fantasztikus is ilyeneket látni majd minden nap. :)

Nekünk ez az élmény még most is új, igaz még csak 3 hónapja élünk kint. Az már biztos, hogy ha lesz egyszer kint házunk, akkor az valami elhagyatott vidéken, erdő mellett lesz, mert ilyeneket látni hajnalban, esetleg az esti Barátok Közt helyett szarvasokat, őzeket és vaddisznókat nézni a tornácról mennyivel jobb lehet? (különösképpen, hogy a BK-t sem nézzük, mert... csak :) ).

Flen felé ennyi kapásunk volt, de már így is megérte! Néha biztosan szentségeltek az arra járó autósok, hogy minek áll egy autó az út szélén, vészvillogva... :)

A vásárlás részleteivel nem untatok senkit sem. Bár érdekes, hogy hogyan változik az ember vásárlási szokása pár hónap alatt. Mielőtt kijöttünk, megbeszéltük, hogy eleinte csak szerényen... ez tarthatott talán az első fizetésemig :) Most már annyira szerényen csináljuk, hogy amit megkívánunk, azt levesszük a polcról. Igaz, utána nekem lelkibajaim vannak, hogy minek költünk ennyit, de azért az még kibírható :) Az igazat megvallva most 600 Kr-ért vásároltunk és ez kb. a heti, másfél heti bevásárlás összege szokott lenni. Pár dolog elfogyott, azokat pótolni kellett. Általában 4-500 Kr / hét a kajapénz. Ez egy hónapban kb. 60e Ft hármunknak (Norcy, Muffintosh és én). Szerintem nem vészes, Magyarországon sem volt sokkal olcsóbb a dolog, de nem is vettünk meg ennyi mindent :) A csirke nem volt szép, nem vettünk. Vettünk viszont darált marhahúst, mert holnap homemade, akarom mondnai hembakad hamburger lesz a menü... most nemzetközi napokat tartunk, voltak olasz napok, amerikai napok most lesznek, de lesz majd ázsiai napok is...

Hazafelé volt még egy szerencsés pillnatunk:Most 3 őzikét láttunk, egy eszántóföld szélénél. Ők sem lehettek 50-100 méternél messzebb.

Első ránézésre egy komplett családnak tűntek, volt apuka (bal szélen), anyuka és gyerek (jobb oldalon). Persze ez nem zárja ki azt, hogy 3 nőstényt láttunk.

Felmerült bennem, mikor a neten elolvastam 1-2 írást az őzekről, hogy vajon miért van a külféle állatok eltérő nemeinek, akár még koruk szerint is más-más neve? Ez mi célt szolgálhat? Őz esetén ezek a bak-suta-gida... de lehetnének hím őz, nőstény őz, fiatal hím őz, stb...

Holnap lesz a céges buli. 13 órától innebandy körmérkőzés a bettnai iskolában. 15:30 körülre írták ki a döntőt. Tegnap láttam a serleget is, elég komoly kis darab ahhoz képest, hogy céges rendezvényről van szó. Sajnos magyar csapat nem indult, mert Gyulával ketten kevesek vagyunk egy 3 fős csapathoz, Zsolti nem akart játszani és Lajos sem igazán...majd jövőre :)

A tényleges party 17:00 körül kezdődik majd egy Bettna melletti farmom. Lesz valamilyen pite, még nem tudom milyen, illetve ígértek schrimp-et, ami valami rákféle és nem tudom merjek-e enni belőle :) Halat nem eszem, kagylót sem, semmit az úszik (leszámítva az ami repülni is tud :), de ezek közül is kivétel a repülő hal :)
Majd kiderül...

Kellemes hétvégét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése