2012. szeptember 8., szombat

Gasztronómia v1.0

Svéd gasztronómia, első fejezet :)

Gondoltuk, ha már itt vagyunk és részesei szeretnénk lenni a svéd valóságnak, akkor el kell kezdeni kipróbálni a különféle svéd / svédként reklámozott / általunk svédnek hitt ételeket és italokat.

Eleinte a barátságosabbakkal fogjuk kezdeni, de attól tartok nem fogjuk megúszni az olyan ínyencségeket sem, mint a vérpuding vagy a karácsonyi sonka, aminél gusztustalanabbat még nem hordott hátán e Föld. De megemlíthetjük a smörgåstårta-t is itt :)

Most a korábbi tapasztalatokat szeretném elmesélni, illetve bemutatok egy ma kipróbált, de szerintem mindenki által jól ismert ételt is.

Korábbi tapasztalatok

A klasszikus svéd húsgolyó, polgári nevén köttbullar (söttbülár, azaz húsgolyók)
Kiszerelés: 450g-os zacskóban, fagyasztva árulják. Egy zacskóban a gyártó szerint 57-61 db golyóbis lehet.
Adagolás: az van ráírva, hogy 5 darab 1 adag. Ha kicsit utánaszámolunk, akkor egy darab hozzávetőlegesen 450g / 59db, azaz 7,63g. Egy adag ezek szerint kb. 38g húsgolyó. Aki ennyitől jóllakik, az biztosan nem hízik el. A svédek többsége viszont vélhetően nem ennyitől lakik jól :) De akkor honnan az elképzelés, hogy ennyi kell egy adaghoz?!
Küllem
: egészen gusztusos, olyan 1,5 cm átmérőjű, enyhén pirított golyóbisok. Már ebből is látszik, hogy nem annyira gondolhatták komolyan, hogy 5 db elég egy embernek. Pláne, hogy mikor megkívánom, akkor 12 fogy belőle :)
Elkészítés: nem túl bonyolult, annyi a feladat, hogy a fagyott golyóbisokat ki kell tenni egy tányérra (lehetőleg nem fémcsíkokkal díszítettre) és betenni a mikróba. Mennyiségtől függően néhány perc alatt elkészül a finom, friss húsgolyónk.
Tálalás: gusztus szerint bármi jó lehet hozzá. Krumplipüré, rizs, kenyér... eddig két módon találkoztam vele: BBQ szósszal vagy narancslekvárral. Igen, narancslekvárral... nekem ez utóbbi tetszik (ízlik) jobban :) Van ilyen...

Princess Tårta (torta)
Kiszerelés
: papírdoboz, fagyasztott. Egy darab van a dobozban (hihetetlen :) ).
Adagolás: gusztus szerint. Gyula fénykorában reggelire meg tudott enni egy felet. Az azért kicsit sok :) Kávé mellett gyorsan lecsúszik...
Küllem: két fajtája van, az egyik (a számunkra finomabbik) a zöld marcipános. A másik rózsaszín marcipános. A belsejük is eltér valamennyire, de nem számottevő.
Elkészítés
: miután kiolvadt a hűtőben, szabadon felhasználható :)
Tálalás
: szeletekre vágjuk (vagy Gyula esetében ketté :) ) és meglepő módon tényáron tálaljuk

Mandel Tårta
Kiszerelés
: hasonló dobozban, mint a Princess Tårta, de annál jóval laposabb.
Adagolás
: szintén gusztus szerint. Ebből egy negyed elég szokott lenni, de van mikor egy nyolcaddal is beérem. :)
Küllem: nagyon sok fajtája van, nem részleteném... :)
Elkészítés és tálalás: ugyan az, mint a Princess Tårta

Tejberizs párizsi
Ez a mai bónusz. A Willy:s-ben jártunk és nem tudtam ellen állni. Már sokszor láttam, kíváncsi voltam mit nyújthat :) Különféle ízesítésekkel árulják, de itt most csak a sima volt.
Kiszerelés: van hosszú rúd és rövid rúd :) A rövid 8,5 Kr. Olyasmi, mint a párizsi, csak nem az van benne. :)
Adagolás: a rövid kb. 1 főre elég, a nagy kb. 3-nak. A nagy ára talán 12 Kr volt, de ez nem biztos :)
Küllem: rúd párizsi becsomagolva, kibontva (kivéreztetve) hétköznapi tejberizs :)
Elkészítés és tálalás:

Kezdetben vala a rúd. Alul, középen (oldalára döntött henger esetén van értelme az alulnak? :) ) meg kell bökni egy késsel vagy a vérszomjasabbak végig is hasíthatják.

Miután felhasítottuk, a tartalmát folyassuk ki egy tányérba.

Viszonylag sűrű állaga van, nem fog fröcskölni, mint a májkrém. Szépen, diszkréten ki lehet folyatni belőle a tartalmát.

A képen a középen végig hasított, már jobbára kivéreztetett állapotot láthatjuk.










Ez vala a csomagolás, miután a tartalma már a tányérban pihent :)

Risgröt = rizs zabkása, de zabkását nem találtam benne :) Lehet eldugták vagy azt egy másik rúdból kellett volna mellé keverni. Akkor viszont már nagyon romlott lehetett, mert az állaga nem egészséges rizsére emlékeztetett :)





Ez itt a belsőség. Szépen elegyengetve egészen gusztusos látványt nyújt. Illata kellemes, enyhén vaníliás.

Hidegen nem az igazi, első - kezeletlen - kóstolásra kicsit ízetlen.

Javaslok hozzá egy evőkanál cukrot, az jót tesz neki :)

Cukrozás után melegítsük meg, mert úgy méginkább olyan érzése van az embernek, hogy most lett kész és nem 2 hónapja :)





Mivel cukrozás után is további korrekcióra szorult, gondoltam bevetem a titkos fegyvert: a baracklekvárt :) Pontosabban dzsemet, mert ennek annyi köze van a barackhoz, hogy van benne aroma. Pont ezt szeretem benne: 100% íz, no gyümölcs :)

Először csak egy kanálnyira tettem, mert sosem lehet tudni és kár lenne a lekvárért :)

Végülis elfogadhatónak ítéltem, sőt, egészen finom volt. Így más semmi sem állhatott közém és a frissen elkészített tejberizsem közé, amit friss barackból készült, gőzölgő lekvárral ízesítettem (nomeg egy kanálka cukorral :) ).






Nos igen, a végeredmény önmagáért beszél. Méghogy az étellel nem lehet hangulatot közveítetni illetve átadni. Először az étel mosolyog, később az őt elfogyasztó :)

Mindenkit megnyugtatok, ez nem a tegnapi tükörtojás, annál is inkább, mert nem ettünk tegnap tükörtojást :)

Utána már csak egy kellemes kis Päroncider kell (van is, iszom is :) ) és majdnem minden adott egy kellemes alváshoz :)




Smaklig måltid!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése