2012. szeptember 10., hétfő

Hétvégi kirándulások (Vadsbro és Vrå)

Gyula korábban mondta, hogy van egy régi rúnakő Vadsbro mellett, amit érdemes lehet megnézni, ezért pénteken - jobb dolgunk nem lévén - felkerekedtünk Nórival és szemügyre vettük a szóban forgó dolgot...

2012.05.18. (péntek) - rúnakő vadászat
A hely, ahol a rúnakő van, alig 9 percnyi autóútra (7,6 km) van Bettnától, Flen irányába. Nem is vacakoltunk sokat az útvonaltervezéssel, mert Bettnából összesen három út vezet kifelé, egy Nyköpingbe, egy Flenbe (ez kellett nekünk) és egy Kartineholmba.
A Bettna - Flen távolság kb. harmadánál, a 221-es út mentén kell keresni a helyet, ha valakit esetlen érdekelne...

Így fest a kő szemből:Így fest (igazából nem is fest, hanem csak álldogál) hátulról:A kis dombon álló kőtábla, úgy magasodik a környező repce-földek fölé, mint a letűnt korok hatalmas és bölcs (viking) vezetője, aki óvó tekintetével, az idő múlására fittyet hányva figyeli a jelent. :)

A kövön ez a felirat szerepel (persze nem latin betűkkel):

"Torsten och Östen och Nattfare reste stonen efter Finnvid och Olev, Torkel, sina bröder. Voro alla av länsadelsbörd. Vikings söner läto resa stenen. Stenkil ristade runorna."

A környéken összesen négy darab ilyen látnivaló van (ez a rúnakő; egy másik, hasonló rúnakő; egy temetkezési hely és egy 30 meter magas - feltehetően - síremlék). A terveink között szerepel mindegyik felkutatása...

Érdeks hasonlóságot lehet felfedezni a viking rúnaírás és a székely-magyar rovásírás között. Több jelük is teljesen megegyezik, habár jelentésük eltérő. Mielőtt pedig bárki túlzottan fellelkesedik: Nem, a vikinkeg nem a magyarok leszármazottai... :)

2012.05.20. (vasárnap) - Vrå fornby
Ez volt a már korábban említett kirándulás. Kicsit többet kellett autózni (21,2 km az 52-es főúton Katrineholm irányába), de megérte és egyébként is el akartunk menni a katrineholmi H&M-be (ejtsd: hóem), amiről odaérésünkkor derült ki, hogy zárva van vasárnap... pech!

De ne szaladjunk ennyire előre! :)

Vrå: a területen régen, úgy 6.000 évvel ezelőtt, a Vråmänniskorna-nak nevezett népek laktak. Ez kb. annyit tesz, mint A vrå-i emberek.
Jobbára kezdetleges földműveléssel, gyűjtögetéssel, halászattal és vadászattal foglalkoztak.

Település az erdőben

Megkértünk egy szarvast, hogy fényképezzen le minket...Az egyik kunyhó belülrőlTotemoszlopAz itt található kunyhók természetesen csak rekonstrukciók, hiszen milyen vályogból és nádból épített építmény élhetne túl 6 évezredet, különösen olyan barátságos időjárási viszonyok között, mint amik Svédországban lenni szoktak.

Érdekes kirándulás volt... azt sajnáljuk csak, hogy lassacskán elfogynak a látnivalók a környéken :(

Szép napot mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése