2012. szeptember 30., vasárnap

Nóri szemműtétje - IntraLasik

A magyarországi utazás legfőbb oka Nóri műtétje volt.
 
Nóri szeme 11 éves kora óta folyamatosan romlott, ami azt jelentette, hogy a végén már -7,25-ös és -6,5-es kontaktlencsét hordott. Már évek óta meg szerette volna műttetni a szemeit (nagyon zavarta a lencse, ráadásul az utóbbi időben érzékeny is lett rá), de ameddg nem állt meg a romlásuk nem lehetett.
 
Először kb. egy éve járt az Optik+Med-benNóri, de akkor még tovább romlott a szeme, így azt tanácsolták, hogy menjen vissza fél év múlva.
Fél évvel később sajnos nem tudott visszamenni, de már kint éltünk Svédországban, de idén nyáron (júliusban) sort kerített a látogatásra.
Akkor megállapították, hogy már alkalmas a műtétre és az IntraLasik eljárást javasolták, mert azzal 80% esélye volt annak, hogy maradék dioptria nélkül sikerül a műtét.
A másik lehetőség a PRK lett volna, de ott maradt volna 0,5 dioptria, amivel igazából ugyan ott tartott volna (bizonyos esetekre szemüveg kellett volna).
 
A két eljárás közül a PRK lett volna az olcsóbb, összesen 270e Ft, míg az IntraLasik összesen 490e Ft-ba került.
 
A 0. kontroll 
A műtét előtt részt kellett venni egy 1,5-2 órás vizsgálaton, de nem volt benne semmi kellemetlen, maximum amikor kitágították a pupilláit és utána nem látott pár óráig normálisan. De tömegközlekedéssel így is haza tudott menni, vezetni viszont nem igazán ajánlott. Ez előtt 4-7 napig nem lehet lencsét viselni.
Ha alkalmas az ember a műtétre, kap egy időpontot... Nórinak előtte 1 hétig nem lehetett lencsét viselnie és napi 3x kellett egy szemcseppet a szemébe csepegtetni.

A műtét napja
 A műtét nem volt vészes, de valamiért megijedt a műtőben egy kicsit (nem tudja elviselni, ha valaki a szeme felé nyúl - én sem :) ), de nagyon kedvesek voltak végig (kapott egy plüss macit is, hogy szorongassa a műtét alatt és valaki végig simogatta a vállát is :D - majd adok én neki! ). Műtét előtt kapott egy Xanaxot is (ezt mindenkinek be kell vennie előtte). Kb 20 percet volt a műtőben, ebből nagyjából 30-30 másodperc volt a lebenykészítés (egy vákumgyűrűt cuppantanak a szemre, de ez nem vészes... utána egy pici csípést érzett 1-2 másodpercig, majd semmit). Végül felhajtották a lebenyt egy kampószerűséggel (ettől a látványtól lett rosszul), de ez sem fájt, nem is érzett semmit. Utána kapott egy szemterpeszt (hogy ne tudjon pislogni), ebből sem érzett semmit, csak hogy egy picit feszítik a szemhéját. Utána kezdődött a lézerezés, egy piros pontot kellett néznie végig...

Történt egy vicces dolog is: mondta az orvos, hogy nézze a zöld pontot. Nem nézte... megint mondta, hogy nézze, de még mindig nem tette... végül félve megjegyezte, hogy csak piros pont van.
Erre az orvos felnevetett és azt mondta: "Ja tényleg!"

Ez is csak néhány perc volt, utána visszahajtották egy ecsetszerűséggel a lebenyt, és készítettek egy sztárfotót is, amit majd elküldenek.

Elvileg 1 hónapig most nem szabad sminkelnie, de szerintem ez csak a szemre vonatkozik... 1 hétig nem érheti víz a szemét, és 2 hónapig csöpögtetnie kell bele egy szteroidos szemcseppet és napszemüveget kell hordania a szabadban. Természetesen dörzsölni szem szabad legalább egy hétig.

Miután hazaértünk, aludt 2 órát (szigorúan háton). Miután felkelt már elég jól látott, a fájdalom is megszűnt. Azóta is egyre élesebb a kép, elvileg 1-2 nap alatt teljesen jó lesz.
 
Az eredmény
Nóri mindkét szeme 100%-os lett, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy dioptriamentes. Jelenleg jobban lát, mint én (sosem volt szemüvegem, nem kellett).
 
A műtét után pár nappal még néha kicsit homályosan lát, van, hogy időbe (pár pillanatba) telik, míg fókuszálni tud, de semmi komoly probléma.
Egyelőre nagyon vigyázunk a szemeire, de már aludhat az oldalán is... :)
 
Az egy napos kontrollon azt mondták, hogy nagyon jól sikerült, nyugodtan engedik haza, Svédországba. Nyomtattak egy angol nyelvű leírást is, hogy ha majd itt megy orvoshoz (kontrollra), akkor tudják, hogy miről van szó.
Már találtunk is egy magyar szemorvost a környéken, Őt fogjuk megkeresni az egyszerűség kedvéért.

Itt egy YouTube videó a műtétről... (!!! csak erős idegzetűeknek !!!)
 
Ha bárkinek lenne kérdése a műtéttel kapcsolatban, kérdezzen bátran!

6 megjegyzés:

  1. Nekem ugyancsak Intralasik után (2005-ben műtöttek, 9 dioptriáról) visszaromlott, most már 3 dioptriás a szemem :(.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az nagyon nem jó :(
      Nem próbálod meg újra megcsináltatni, hátha akkor jó lesz?

      Nórinak azóta kifogástalan, igaz csak valamivel több, mint 1 év telt el.

      Törlés
    2. Amikor először konstatálták, hogy romlik, azt mondták, ha már nem akarok több gyereket, egy PRK még jöhet. Most néhány hónapja voltam kontrollon, akkor már azt mondták, túl vékony a szaruhártyám és nem lehet már semmilyen módszerrel korrigálni. A kontrollért viszont nem kértek pénzt (fizetnem kellett volna egyébként), szerintem nem vagyok sikertörténet nekik. És még ami furcsa, hogy az egyik szemem időnként becsúszik (kancsalít), ha stresszes vagyok vagy nagyon fáradt, ez nem volt előtte. Szemtornát javasoltak...

      Különben én nem esztétikai okokból vállaltam be a műtétet, hanem mert elviselhetetlenül fájt sokszor a szemem, annyira, hogy jegelnem kellett. Ezt a műtét például megoldotta, de ők sem tudták, miért és hogyan.

      Törlés
    3. Azért ez súlyosan hangzik... :(

      Máshol nem voltál megnézetni? Több szem, többet lát, hogy stylusosak legyünk ;)

      A stresszről pedig szokj le! Nem segít, nem is fizetnek érte, akkor meg minek? :)

      Törlés
    4. Május vége óta nincs munkám, érdekes, a szemem is jobb lett...Annyit stresszeltem a munka-gyerek-háztartás háromszög miatt, hogy sokan azt mondták, nem ismernek rám.

      Lehet, hogy érdemes lenne máshová is menni, bár én nagyon jó hírű helyen voltam, a Focus Medical-ban.

      Törlés
    5. Mi az Optik-Med-nél voltunk Óbudán. Ha gondolod keresd meg őket, hátha mondanak valami bíztatót.

      Törlés