2013. november 13., szerda

Dolgok, amiket 2,5 év után sem sikerült megszeretni

Pár hete ígértem egy listát olyan dolgokról, amiket itt nem tudtunk megszokni vagy esetleg nem is nagyon szeretünk. Igyekszem indokolni is a dolgokat, illetve néhol talán meggyőzni saját magamat, hogy mégsem a rendszerben lehet a hiba, hanem bennem :)

Sebességkorlátozás
Azt hiszem ez az egyik legnagyobb szívfájdalmam Svédországban. Az autópályákon elméletileg 120 km/h a maximális, megengedett sebesség, de ezt sok helyen lehúzzák 110 km/h-ra. Ez egy rendes autóval gyakorlatilag csiga lassúságú tempónak felel meg.
Bevallom, hogy Magyarországon számomra a kényelmes utazótempó 150-160 km/h volt az autópályákon. Ez Svédországban sajnos nem megy, mert itt beleszaladni egy bírságba nem éppen filléres szórakozás.

A korlátozások másik fajtája az országúti 70 (90 helyett). Ez jellemzően erdős szakaszokon, ahol elég sűrű a vadállatok okozta baleset, így tehát akár meg is lehet érteni. 80-nál itt sem tudok lassabban menni :)

Túlzott "politikai korrektség"
Ez egy olyan témakör, ami ránk semmilyen hatással sincsen, mégis nevetségesnek tartom. Nem arról van szó, hogy bárkinek is hátrányt kellene okozni a bőrszíne miatt, de amikor egy rendőrségi felhívás kapcsán nem mondják (nem mondhatják) ki, hogy az elkövető néger, az egy vicc. Ez mégiscsak egy egyértelmű azonosító elem egy személyleíráskor, nem?
De volt még egy hasonló eset, amikor felháborodtak az emberek, hogy négereket igazoltattak szisztematikusan. Azt mondták, ez diszkrimináció... azt valamiért nem sikerült megérteni, hogy illegálisan itt tartózkodó, menekülteket kerestek. Namármost, vajon hány szőke - kék szemű menekült lehet az országban?
Úgy gondolom, hogy a néger az néger, az arab az arab, a cigány az cigány, a fehér pedig fehér. Ahogyan a nő is nő és a férfi is férfi.
Az? Igen az! Probléma, hogy az? Nem!

A gyerekek túlzott szabadsága
Itt egy gyerek bármit megtehet, nem illik rászólni. Ettől a fiatalok igazi kis gangster-ré tudnak válni, ami szerintem nem jó dolog. Érdekes módon viszont felnőttkorukra valahogy kinövik ezt (a legtöbben, idióta felnőtt mindenhol van, itt is).
Állítólag meg sem szabad büntetni egy gyereket, mert "jajj, milyen lelki törést szenved". Azt gondolom, hogy ha nem is verni (mert verni senkit sem kell), de nevelni és bizonyos hülyeségeket szankcionálni kell.

Drága szolgáltatások
Ez igazából inkább nevezhető önzésnek a részemről. Itt könnyű jól keresni és könnyű elkölteni azt a jó keresetet. Nemrég volt egy kollégám olajat cseréltetni az Audiján. Kis, diesel A4-es Audi. Márkaszerviz és az ilyenkor kötelező dolgok cseréje. 6,500 korona (221,000 Ft). Mikor meghallottam, majdnem kihullott a hajam :)
Ugyanakkor el kell ismerni azt is, hogy nem csak én szeretnék jól keresni, hanem a szerviz is. Így már érthető a magas ár, még ha nem is okoz túl nagy örömet a kifizetése.

Fűtés
A központi fűtések hagynak némi kívánnivalót maguk után. Van egy hőmérséklet-tartomány, nagyjából -10 és +5 fok között, amikor nem túl hatékony a fűtés. Ennek oka, hogy valószínű két lépcsős a rendszer és a rásegítő csak -10 fok körül kapcsol be.
Ennek eredménye, hogy a lakásban hidegebb van -5 fokban, mint -15-ben.
Ilyenkor kis, elektromos radiátorral is fűtünk, ami kb. 100 koronával emeli a villanyszámlát a téli időszakban. Túlélhető, nem is nagy dolog, de akkor is kellemetlen. Lenne inkább drágább az albérlet egy picit és lenne kellemes idő a lakásban.

Orrszívás
Ezt Nóri íratta fel a listára, mert engem nem különösebben érdekel. Nóri ettől rosszul van, szerinte undorító hallgatni, ahogy szívja az orrát valaki.

Iskolaszüneti leállás
Biztosan a családosok kedvéért alakult így a dolog, de nem családosként nem igazán érzem át a szépségét annak, amikor valamilyen szolgáltatás szünetel, mert éppen tavaszi szünet van az oskolában.

Telefonálás
Már Magyarországon sem szerettem telefonon ügyeket intézni. Itt viszont a legtöbb dologgal vagy telefonálni kell vagy valamiért mérhetetlen ingere van a support-osoknak, hogy telefonon vegyék fel velem a kapcsolatot az e-mail helyett. Pedig mindenhol jelzem (ahol lehet), hogy írjanak mailt, de nem... muszáj telefonálniuk.
Az általános telefonálási utálatomra még rátesz egy lapáttal a borzalmas érthetőségük (polgári nevén nyelvi hiányosságaimnak :) ), illetve a telefonom hangszórójának öregedése (nagyon halk).

Möte möte hátán
Szerencsére már csökkentettük a céges möték (meetingek) számát, de még így is heti 6-on veszek részt. Korábban 7 volt, alkalmanként 8 is akár.
Nem hosszúak, de... mégis mi a fenének? Mi az, amit nem lehet megvitatni e-mailben, illetve csak annak a 2-3 embernek, akit érint? Ráadásul a szerdai "nagy-mötét" rotációs rendszerben mindig más tartja, így kéthavonta enyém a megtiszteltetés, hogy möte-vezető lehetek. Nagy élmény ez olyasvalakinek, aki ha tehetné egy hűs pincében dolgozna, legalább 200 méterre a legközelebbi embertől :)

Kb. 1 hét alatt ennyi jutott az eszembe... majd még gondolkozni fogok és adott esetben ezt a listát bővítem vagy ha összejön még pár, akkor írok egy kiegészítést...

24 megjegyzés:

  1. Mindennel egyetertek!Viszont en meg utalom az alberleti pontrendszert!!!!! Hogy nincs nagy valasztasi lehetoseg es arra is (bizonyos helyeken) eveket kell varni!!!
    Az orr szivast en is utalom,foleg ha mindezt meg eves kozben csinaljak.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)

      Nekünk eddig nem volt bajunk a pontrendszerrel, igaz vidéken élünk, ami nagyon sokat segít a dolgokon. Erre a lakásra 1 hónapot sem vártunk, jelentkeztünk rá és mikor lejárt a "licit" megkaptuk.

      Előtte azt tanácsolták, hogy menjünk be a Flens Bostad-hoz és mutassuk meg magunkat, mert az jó pont lehet. Meg is tettük, mondtuk, hogy van fastjobbom is, ami szintén előrébb sorolt sok bevándorlóhoz képest.

      Arról már sokan panaszkodtak (svédek is), hogy nagyon kevés a lakás (és az új ház is), ezért éveket kell várni. Elképzelni sem tudom (lehet nem is akarom), hogy Stockholmban mennyi idő lehet megkapni egy központi lakást (és mennyibe kerülhet) :)

      Törlés
  2. ITT ezek semmit nem jelentenek.az a lényeg hogy hány pontod van.nem nehéz kiszámolni hogy mennyi időt kell várni mert egy pont egy nap.egy lakásra jelentkeznek kb 200an es a legtöbb ponttal rendelkező viszi a lakást.itt Boråsban kb 1000-1200 pont szükséges egy lakás megszerzésére.ennyivel mar be tudsz költözni egy számodra tökéletes albérletbe.ez alatt csak akkor ha mindenképpen költözni akarsz valahova.azt nem tudom hogy Stockholmba mennyi pont szükséges, de itt ebben a városban azért ennyire nehéz mert autópályán kb30perc és Göteborgban vagy.Sokan járnak oda dolgozni, de megis egy picit nyugisabb városban lakhatnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az nem semmi! Nekem kb. 25 pontom volt, mikor megnyertük ezt a lakást :D

      A környéken nincs másik kiskáros? Akár picit messzebb az autópályától?

      Nálunk a tulaj Stockholmból ingázik :) Az barátok között is 130 km (1,5 óra, ha nincs forgalom).

      Törlés
  3. Szia, Norvégiából engem szintén ingerelnek ezek a dolgok tehát lehet hogy mégsem a te vevődben van a hiba :) Gyerekneveléstől rosszul vagyok és ami engem iszonyat érdekel, hogy a gyerekek/tinik is/ egyszerűen nem köszönnek ha bejönnek. Lazán elsétálnak mellettem egy nyikkanás nélkül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyesmi itt is megesik.
      Magamraerőltetem a legszebb mosolyomat, kedvesen odaköszönök nekik (mondjuk a kollégák gyerekeinek, ha épp bent vannak a cégnél) és semmi reakció.

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Igen, ez a kedvencem, amikor úgy leköt egy rajz, hogy a folyosón "kiabálnak" utána, hogy mőőőőőte... :)

      Mit csináljak, szívesebben dolgozom...

      Törlés
  5. Megprobalok kulturaltan fogalmazni, bar nehez, mikor egy ilyen tipikusan bunko keleteuropai mentalitasu posztot olvasok. Tehat:

    sebessegkorlatozas - azert van, hogy betartsd, es nem cska a buntetes miatt, hanem a sajat es masok biztonsaga miatt. Nem mellekesen aki kepes olyan autot vezetni ferfikent mint te az tutira nem a legjobb sofor...

    tulzott politika korrektseg - pont annyira fogadjanak el teged is, mint te masokat, ezt kivanom neked. Amugy ha igazi sved leszel, amit en erosen ketlek, majd rajossz hogy egyaltalan nincs tulzott politikai korrektseg, csak a hozzad hasonlo kivulallokkal a svedek nem osztjak meg a vellemenyuket, barmi is legyen az.

    a gyerekek tulzott szabadsaga - tarsadalmi osztaly fuggo, kar, hogy erre meg nem nem jottel ra magadtol. A gettolakok mas viselkedesi normak szerint elnek mint a normalis emberek, de honnan is tudhatnad hogy elnek a normalis emberek, hisz a gettoban elsz, lasd alabb... Es fegyelmezni lehet ostor nelkul is, de ez teged nem erint, hisz halist´ nem lesz gyereked.

    draga szolgaltatasok - mihez kepest? szamoly a jovedelmed szazalakaban, es mindjart mas a kep. ja es nem azt a szolgaltatast kell megvenni amit a legjobban tolnak az arcodba.

    futes - az, hogy szar kornyeken (getto - lasd fent) rossz lakasban elsz errol csakis te tehetsz. van mas is, es ha ket es fel ev alatt erre meg nem jottel ra, hat akkor neked ugyis mindegy.

    orrszivas - ez valoban undorito, am ugyanugy mint a gyerekneveles, tarsadalmi osztaly fuggo. A seggvakaras pl. ugyanilyen idegelsito (amugy tipikus magyar melos szokas, ha kimaradt volna neked) de sem egyik sem masik nem fordult elo olyan gyakran a kornyezetemben hogy zavart volna.

    iskolaszuneti leallas - ehhez nincs amit hozzafuznom, tipikus balkani megkozelitese a dolognak, ennyire nem vagyok kepes lesulyedni, hogy megertselek.

    telefonalas - a nyelvi hianyossagaid meg nem adnak okot arr, hogy egy atkozottul jol mukodo rendszert megvaltoztassanak miatta. am megertelek, hisz vaknak lenni latok kozott nem konnyu...

    möte möte hatan - ezt ugy hivjak, hogy kommunikacio. es mar megint csak azt tudom mondani, hogy mukodik, hisz ez a szakmam resze. csak nyitottnak kellene lenni egy kicsit, de a balkani orokseggel a nyakadon nagyn nehezen megy ez neked, sajnos.

    Hat ennyi, remelem nem untattalak, es ha meg meg is bantottalak, sajnalom, de erre mondjak, hogy hazhoz jottel erte.

    Talan gondold at megegyszr mielott kulonbozo forumokon ostobasagokkal kezdened tomni a szerencsetlen honfitarsaid fejet. Hisz abban a pillanatban hogy leirod a nyilvanossag szamara, lehet hogy sorsokat, fontos donteseket befolyasolsz a velemennyeddel. Tedd ezt felelosseggel.

    Tovabbi szep svedorszagi tartozkodast kivanok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom, hogy megosztottad velem a gondolataidat.

      Törlés
    2. Tipikus balkáni hozzáállás a tiéd.Már a határon hasra esel az ámulattól. A szemellenző már fent van rajtad.
      Ha valaki meg akkora hülye hogy egy blog alapján indul neki az az ő baja.

      Törlés
  6. Bizony, hogy hiányzott már innen egy ilyen bölcs megmondóember, mint fenti Névtelen barátunk! Csak úgy lehet, ahogy Ő mondja. Aki másként látja a dolgokat, az egyszerűen hülye! Sőt: bunkó keleteurópai!

    Tulok: ez az ő blogja, azt ir le amit akar, és nyilván úgy, ahogyan ő látja. Semmi sértő nem volt az ő irásában, sajnos a tiedben annál inkább.

    Menj, és írj saját blogot, hátha az jobban megy mint a fröcsögés. Bár kétlem...

    Remélem az ilyen trollok nem veszik el a kedved a blogírástól, Barna! Én élvezettel olvasom továbbra is!

    Csaba

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszik :)
      A fenti kollégára kár szót vesztegetni... ha konstruktív véleménye lett volna és nem kizárólag a sértegetésre megy, akkor még beszélgetni is lehetett volna az eltérő nézőpontokról. De így ez teljesen értelmetlen lenne, lealacsonyodni pedig nem fogok erre a szintre.

      Törlés
  7. Névtelen-nel (1.sz.) gyakorlatilag egyet tudok érteni...a 2,5 év elég kevésnek tűnik nálad, pláne ha az ember ragaszkodik az otthonról hozott rögeszméihez. Valószínűleg 20 év múlva is hasonlókat fogsz írni, pedig az élethosszig tartó tanulás egyáltalán nem szégyen, sőt!

    Mondjuk én nem tartom olyan vészesnek, hogy a blogodban butaságokat írsz le, nyilván csak ez alapján senki nem von le végzetes következményeket. Mármint az országra & a svédekre vonatkozóan :-)

    Elég jellemző, hogy az ország életéről semmiféle "insider" infó nem jött elő - pl. mit gondolsz a politikáról? a politikusokról? a közállapotokról? az eü. helyzetéről? Stb. Ja igen, ezekhez már követni kellene a híreket, újságokat...nem ártana, sok dolog a helyére kerülne a fejedben. Szerintem.

    Nem is akarom az egészet továbbragozni, csak még egy reakció, erre:

    >>> A korlátozások másik fajtája az országúti 70 (90 helyett). Ez jellemzően erdős szakaszokon, ahol elég sűrű a vadállatok okozta baleset, így tehát akár meg is lehet érteni. 80-nál itt sem tudok lassabban menni :) <<<

    Végülis szíved joga, ez egy szabad ország. Felületesen követem csak a svédországi életedet, de ha jól emlékszem, saját hülyeséged miatt van már csak 9 ujjad, igaz? Ha száguldás közben netán összetalálkoznál a remek autódban ülve egy jobb sorsra érdemes jávorszarvassal - azon a magasságon nem ritka eset, ők meg vannak olyan 300.000-en -, akkor megvan a valószínűsége, hogy nemcsak a "vadállat", hanem a te életed is bánja a csattanást (évi 5000 jávorszarvasbaleset, ebből 8-12 haláleset). Nagyon hosszú a lábuk, ilyenkor szerencsétlenek kegyetlenül kapálóznak a szélvédő magasságában, gyakran ez a végzetes momentum. Inkább nem linkelek fotót, a Google kidob jópárat älgolycka címszóra. De nyilván ilyen is csak mással történhet...

    Lycka till - szükséged lesz rá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm neked is a hozzászólásodat. Te már legalább belvállaltad a nevedet, ez mindenképpen szimpatikus dolog.

      Volt néhány kérdésed, azokra szeretnék válaszolni:
      - Mit gondolsz a politikáról?
      Semmit és feltett szándékom, hogy ne is gondoljak róla semmit. Úgy gondolom, hogy addig jó nekem, ameddig nem tudok semmit sem róla. Bőségesen elég volt nekem a magyarországi politika!
      Ha mégis érdeklődni fogok iránta, akkor majd olvasok róla. Nem része az életemnek, amennyit szükséges tudnom, az úgyis eljut hozzám. DN-t szoktam olvasni ;)

      - Mit gondolok a politikusokról?
      Ld. fentebb. Annyit talán mégis, hogy örülök, hogy olyan pénzügyminisztere van az országnak, mint Anders Borg. Ezenkívül végtelenül szimpatikus gasztus volt Fredrik Reinfeldtől, hogy elhatárolódott a rendőrség munkájától, mondván a politika nem szólhat bele a rendőrség munkájába (a már említett feketéket igazoltató "botrány").

      - Közhangulat?
      Mire gondolsz? Flenben síri csend és hullaszag van. Bár most volt egy kis zúgolódás, amiért össze akarják vonni az iskolákat. Ezenkívül semmi komoly. Az, hogy mi történik Göteborgban vagy Kirunában pont annyira nem érdekel, mint amennyire nem érdekeltek a debreceni vagy soproni hírek sem, míg Magyarországon éltem.
      A kollégáim életvidámak, tervezik a jövőjüket, semmi nyoma téli depressziónak vagy az éppen aktuális munkamennyiség okozta aggodalomnak. Van kollégám, aki nemrég vált el, köszöni jól van.

      - EÜ helyzete?
      Amennyit én láttam belőle, köszöni szépen jól van, maximálisan elégedett vagyok vele. Éppen meg vagyok ugyan fázva, de ezzel még nem megyek orvoshoz, mert minek?
      Nem támogatja a TB a fogászatot, ez kellemetlen kiadásokat tud szülni, igaz sokkal többől, sokkal több is marad, párévente egy kis fogászati kezelést ki lehet bírni.

      Ami pedig a legfontosabb: ha itt is folyamatosan bekukucskálnék minden kő alá a hibákat keresve, ugyanott tartanék, mint Magyarországon.
      Inkább azt az utat választottam, hogy csak azzal foglalkozom, ami engem közvetlenül érint és amin változtatni is tudok.
      A jövőévi választásokon még úgysem szavazhatok, ezért teljesel lényegtelen, hogy tudok-e bármit is az itteni politikáról. Majd 5 év múlva, ha már én is beleszólhatok és úgy fogom gondolni, hogy bele is akarok szólni, körüljárom a témát. Addig felesleges.

      Még egy dolog, amit már az előző (névtelen 1.sz) is bedobott: az nem az én autóm, hanem a menyasszonyomé... efölött nyilván könnyebb volt átsiklani... nem is tudom, talán erre mondják, hogy értő olvasás: elégtelen.
      Nekem jelenleg nincsen autóm, mert egy kollégával járok dolgozni az ő autójával. Az eddigi (saját) autóim: Opel Vectra, Rover 620Si, Ford Mondeo 1.8td.

      Sebességkorlátozás: teljesen igazad van!

      Egy kérdés: ha ekkora az ellenszenv, minek olvasod a blogot? Ez a kérdés a fenti kollégának is áll...

      Törlés
  8. Szia,

    Félreértettél, de biztos az én hibám, hogy félreérthetően fogalmaztam. Igyekszem korrigálni.

    Igazad van, a politika és a politikusok uncsi téma (az utóbbiakról nem számítva némi kis színest az elmúlt hétből, mint a Jimmie Åkesson arcába hajított tortát vagy szeretett pénzügyminisztered copfjának levágását). Tulajdonképpen tudtam, hogy ilyesmit fogsz válaszolni...nem is kellett volna kérdeznem. Szerintem megelégszel a felületes válaszokkal, mint oly sokan.

    Én is madár vagyok, de másféle - szerintem a fekete, a sárga, a fehér mind EMBER alapvetően (vagy MADÁR), egyik sem angyal vagy ördög. Neked minden kollégád, ismerősöd 100%-os svéd és tökéletes? Én dolgoztam nemrég egy iraki sráccal együtt, aztán magamban szégyelltem magamat, hogy előítéleteim voltak "az irakiakkal" szemben...ritkán találkozol ilyen becsületes, szorgalmas, mosolygós emberrel, mint Ali. Már attól jókedvem lett, hogy köszönt reggel.

    "Az egyénekre ráragasztott címke eltakarja magát az egyént individuális jellemzőivel együtt. És gyakran a sztereotípiák többet mondanak el rólunk, mint azokról a társadalmi, etnikai, kulturális (stb.) csoportokról, amelyek tagjaira használjuk ezeket a sztereotípiákat.

    A negatív érzelmi töltet ráadásul gyakran félelemből táplálkozik. A példa egy fiatal magyar fiútól származik, aki Dániában szembesült azzal az elmúlt évben, hogy amikor kiderült, hogy magyar, egyből „szerbnek”, „cigánynak”, „tolvajnak” tartották a vele egyidős fiatalok. Sok 20 év körüli dán szerint tehát minden magyar szerb és cigány, aki ráadásul tolvaj is. Talán nem nehéz felfedezni a történetben a félelmet. És persze, mást is: az ismeret, a megismerés, a mások iránti nyitottság maximális hiányát."

    (Idézet innen: http://multikultikultursokk.blogspot.se - nagyon érdekes olvasmány!)

    "Közhangulat" alatt is arra gondoltam, mit fogsz fel a tágabban vett külvilágból, de szintén fölösleges kérdés volt, bocs. Egyébként dolgoztam arrafelé, vonattal gyakran mentem át Flen-en, csak mint érdekesség.

    A svéd egészségügy sajnos nincs olyan jól, de ehhez megint újságot kellene olvasni, pl. Örülök, ha pozitívak a tapasztalataid, a legtöbb helyen nővér- és orvoshiány van (helyenként súlyos), ezért csábítanak sok orvost külföldről, pl. nekem két magyar ismerősöm is így jött ki. Van mellrákos ismerősöm, aki bazi nagyot szívott csak mert Göteborgban lakik, ahol a legrosszabb az ellátás országos szinten. stb. A tévébe is beverekedte magát szegény egy reggeli műsorba, hogy kifejezze elkeseredését, egy orvos is alátámasztotta a szomorú valóságot - ami az életedbe kerülhet. Amíg nem te - vagy a menyasszonyod - az érintett, addig tényleg szuper. Ez is olyan, ami "csak mással történik meg". Vagy nem.

    A fogorvost kismértékben azért támogatják, nem igaz, hogy egyáltalán nem, nekem meglepő volt, hogy 300 kr-t levontak a számlámból pár hete (évi 150 kr, de 2 évig lehet halmozni - amúgy Mo.-ra megyek fogorvoshoz, tehát megmaradt a tavalyi).

    >>Inkább azt az utat választottam, hogy csak azzal foglalkozom, ami engem közvetlenül érint és amin változtatni is tudok.<<

    Az a buktató ebben a gondolkodásban, hogy nem biztos, hogy tudod előre, mi az, ami érint majd. Hogy mikor leszel beteg, munkanélküli, stb. (Persze veled ilyen nem fog történni - meg ne ijedj fölöslegesen.) Hogy mikor leszel amolyan általad megvetett "élősködő bevándorló". Akkor lehet, kicsit késő lesz máshogyan gondolkodni embertársaidra. Az ilyen szituk azért nagy megvilágosodást tudnak hozni. De még fiatal vagy és bohó, én meg talán túl szigorú.

    (folyt.köv. a karakterszám-korlát miatt)

    VálaszTörlés
  9. (folyt.)

    >> Még egy dolog, amit már az előző (névtelen 1.sz) is bedobott: az nem az én autóm, hanem a menyasszonyomé... efölött nyilván könnyebb volt átsiklani... nem is tudom, talán erre mondják, hogy értő olvasás: elégtelen.
    Nekem jelenleg nincsen autóm, mert egy kollégával járok dolgozni az ő autójával. Az eddigi (saját) autóim: Opel Vectra, Rover 620Si, Ford Mondeo 1.8td.<<

    Namármost pont nem érdekel, kinek az autója és miféle, de köszi a listát, wow :-))) Az értő olvasásról csak annyit, hogy a jávorszarvasról volt szó, őt is pont ennyire fogja érdekelni az autó tulajdonviszonya, ha legyilkolod szerencsétlent iszonyú sietős tempódban. Valszeg utána már téged sem (bocs megintcsak).

    >> Egy kérdés: ha ekkora az ellenszenv, minek olvasod a blogot? Ez a kérdés a fenti kollégának is áll...<<

    Mondom, félreértettél, nem olvasom (ezért nem tudok részleteket sem). Max. 3 bejegyzést láttam össz. (ezzel együtt). A Határátkelőn láttam hozzászólásokat tőled, onnan kattintottam ide. A Névtelen "kollégáról" nem tudok nyilatkozni, de lehet, hogy ő is így van vele. Vagy mazochista, néha kijön az emberből :-)

    Na, abbahagyom. Amúgy ne hidd, hogy utállak (a reményhal megy utoljára - hátha valamin elgondolkozol). Van, amiben egyet tudok veled érteni. Pl. nem kell mindenkinek gyerek és ez tök normális. Én pár hónap múlva leszek 40 és soha nem akartam és most már tutira nem is lesz (sambo vagyok 8 éve és nő). És ez így kerek.

    Ha det så bra!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gondolatébresztőnek szánt részekért komolyan hálás vagyok, sosem árt, legrosszabb esetben nem lesz belőle semmi, de valószínűbb, hogy inkább igen. Majd meglátjuk :)

      Grattis på födelsedagen! - Ha kicsit korán is...

      Szép napot én pedig próbálok meggyógyulni :)

      Törlés
  10. Barna, nem érzed azt, ez már a süketek párbeszéde? :) Azta. Leírsz valamit, aztán jönnek a nagy okosok, és mint a tépőzár kampós fele, beleakaszkodnak még abba is, ami már nem a tépőzár része - ezért nem is szeretem a tépőzárat, szétszedi magát az anyagot is, amire rávarrod. Szerintem meg igenis, az ember azzal foglalkozzon, amihez köze, affinitása van. Majd ha Barna élősködő bevándorló lesz, mert nem akar alkalmazkodni, akkor majd kezeli az ebből fakadó helyzetet. Ha mindenki alapvetően így gondolkodna, és csak és kizárólag a saját háza udvarával törődne, de ott aztán alaposan feltakarítva, még egy kósza pókhálót sem hagyva, ez a világ szinte tökéletes lenne. Mert itt nincsenek senkiföldje telkek, itt minden életterület bizony valaki házának az udvara. Matektanárom mondta, amikor hatalmas zaj volt az osztályban és a stréberek persze elkezdtek csittegni, meg pisszegni a többiekre, még nagyobb zajt csapva, hogy ahhoz, hogy csend legyen, mindenkinek egyetlen szájra kell figyelnie: a magáéra. Barna, én már írtam neked egy levelet, s hozzád hasonlóan gondolkodom számos dologban, s van pár, amiben nem. Csak míg a te soraidból árad a derű, a vidámság, jó, azért néha egy kis eltúlzott májerség is, de hát emberek vagyunk, addig a fenti két posztból nekem valami méreg, frusztráció, indulat jön át. Szóval oda se neki, megfigyeltem ezt én is a magam életében: valamiről leírtam tök szubjektíven, vidáman a véleményem, ráadásul tényleg csak úgy, szinte magamnak, erre jöttek azonnal fogukat csattogtatva az ebek, hozta mindegyik a maga gumicsontját és rágta, cibálta, mintha én azt el akarnám venni, vagy védeni a magamét, holott erről szó sincs – nem is volt csontom, nem szeretek valamin napokat rágódni. Szabadságról papolnak, de neked nem adják meg, hogy szabadon elmond és leírd, amit a szabadságról gondolsz. Trükkös. :) De hát itt van a csúcsidézet, az mindent megmond:
    „A negatív érzelmi töltet ráadásul gyakran félelemből táplálkozik. … Talán nem nehéz felfedezni a történetben a félelmet. És persze, mást is: az ismeret, a megismerés, a mások iránti nyitottság maximális hiányát.”

    Hajrá, érezd jól magad, és csak azzal törődj, te senkinek ne árts, a matektanáromnak igaza volt: ha nálam valóban rend van, én mindent megtettem, amit ember megtehet a Rendért. Ha majd ott tartunk, hogy megyünk, írok azért még neked, szia: 127 óra.

    VálaszTörlés
  11. Abszolút egyetértek a 127 óra nevű(?) játékossal, a lényeg, hogy ha már volt olyan mázlid, hogy fehér pasinak születtél és eljutottál Svédországig, van melód is és tök jól érzed magadat, akkor a többi nem számít, mindent megtettél a Rendért (jézusom, nagybetűvel azért mégiscsak durva).

    Mert vannak mindenféle népek, na azok ráfaragnak általában, úgy kell nekik:
    http://finnisztan.blogspot.hu/2013/10/hetkoznapi-rasszizmus.html
    , születtek volna fehér bőrűnek, hát nem? Szerencsére nem opcionális.

    Aztán meg ezt az idepasszoló idézetet találtam:

    "Mint köztudott, a butaság az emberi szellem terméke, magából táplálkozik, és másokat is táplál, olykor bántó is tud lenni, de alapvetően mégsem az. Gyakran a butaság kedves is, bizony lehet valaki olyan kedvesen buta, hogy nemcsak elnézzük neki, de még kedveljük is a butaságát. Sőt azt szeretjük benne a leginkább!" (Darvasi László)

    A szabadságról papolás megérne még egy misét, de megkíméllek tőle. Különben csak annyi, hogy ez leginkább a 127 órás illetőnek szólna, már ha látná :-)

    [...de nem kell közzétenni, ha nem akarod - nem akarom tovább gerjeszteni a "süketek párbeszédét". Nyugodtan lehet korlátozni a szólásszabadságomat.]

    Üdv,
    Ria

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi esetre sem szeretném korlátozni a szólásszabadságodat... mindaddig, amíg kulturáltan tudunk beszélgetni.
      Ha viszont nem megy, akkor nem fogom engedni, hogy primitív játszótér legyen a blogból.

      Azt gondolom, hogy minden vélemény fontos, az érdekes inkább az, hogy ha kimoderálnálak, az a szólásszabadságod megsértése lenne, viszont ha én merem leírni, hogy nem értek egyet a politikai korrektségnek nevezett dologgal, akkor inkább maradjak csendben?

      Na most akkor szelektív dolog a szólásszabadság? Vagy hogy van ez?

      Törlés
  12. Ria, te is egy nagyon mérges ember vagy, ez nem tesz jót az egészségednek, ugye tudod? Mégis mit kéne tenni Barnának szerinted? Nem tudom, hogy akiket ennyire meg akarsz menteni, akarják-e, hogy te megmentsd őket? Mint a néni a zebránál, akit a jó úttörő, ha akarja a néni, ha nem, átkísér a másik oldalra. A rend nagybetűvel valóban nagyon durva, csupáncsak az egyéni, belső rend és a világban megnyilvánuló külső rend közötti különbségre utalt, bocsánat, ha sokkot okoztam vele. Darvasi László nyilván nem egy buta ember, ha már másokat annak tart, de azért szívesen megkérném, ugyan magyarázza már meg annak a kijelentésnek az értelmét, hogy az emberi butaság magából táplálkozik. Mert szerintem ez a kis szösszenetének a legvelősebb alátámasztása, hiszen ennél butább dolgot soha életemben nem hallottam. De te is segíthetsz, kedves Ria, mondj egyetlen dolgot ezen a földön, ami képes csupán önmagából táplálkozni. (a darvasi-féle butaságon kívül persze). Erről az önmagát fogyasztó valamiről leginkább József Attila verse jut eszembe:

    Magad emésztő, szikár alak!
    Én megbántottalak.

    Botot faragtál, ábrákkal tele,
    beszélt a nyele,
    aztán meguntad. Igy volt?
    S eldobtad, ahogy az égbolt
    az unt csillagot ejti le.
    Én fölvettem és rádhuztam vele.

    Igy volt?
    Sajnálom, kár volt.
    (...)
    Akár egy halom hasitott fa,
    hever egymáson a világ,
    szoritja, nyomja, összefogja
    egyik dolog a másikát
    s igy mindegyik determinált.
    Igy él a gazdag is, szegény is,
    igy szenvedünk te is meg én is
    s még jó, ha az ember haragja
    nem az embert magát harapja,
    hanem valaki mást,
    dudás a fuvolást,
    én téged és engemet te, -
    mert mi lenne, mi történhetne,
    ha mindig magunkba marna
    az értelem iszonyu karma?

    További kellemes napot: 127 óra (tényleg ez a nevem, komolyan. Édesapámat 127 Józsefnek hívták, az óra meg a Nórából lett, de a hülye anyakönyvvezető lehagyta az N betűt, mert azt hitte, csak tollpróba a fecnin, amit a kezébe nyomtak. Képzelheted, milyen gyerekkorom volt.)

    VálaszTörlés
  13. Haha :-) Ez vicces.

    Nem, nem vagyok mérges természetű ember, sőt (de köszi, hogy biztosan őszintén aggódsz az egészségemért) és erőszakkal sem mentek meg senkit. Kedves 127 óra, téged viszont - ezzel szemben - felkért Barna, hogy védd meg a támadások ellen, akár az irodalom erejével is. Gondolom, nem az akarata ellenére védelmezed :-)

    Igen, névügyben tényleg történnek malőrök, ilyen ez...

    Ölel
    [Jézz Usmá] Ria

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kértem fel senkit semmire...
      Már a sokadik olyan megnyilvánulás ez (nem feltétlenül a te részedről), ami olyasmit állít, ami köszönöviszonyban sincs a valósággal. Nem tudom, hogy miért...

      Védelmezésre nincsen szükségem, mert bár úgy tűnik okos nem lehet, maximum szép, az meg pechemre nem lettem, amit leírok itt, azok az én saját tapasztalataim (és nem barátnők vagy ismerősök tragédiái). Ha ez nem egyezik mások tapasztalataival, az nem az én hibám (és nem is másoké).

      Valóban olyan már ez, mint a süketek párbeszéde, így nem is látom értelmét a folytatásnak...

      További szép napot és jó szurkolást kívánok az esti meccshez mindenkinek!

      Törlés