2013. augusztus 27., kedd

Szelektív hulladékgyűjtés Svédországban

Ígéretet tettem arra, hogy erről is írok egy bejegyzést, mert azt hiszem, hogy elfogultság nélkül is állíthatom, Svédország a hulladékgazdálkodó országok élmezőnyébe tartozik.

Bevallom, hogy mikor kijöttünk, jó magyar nemtörődömségen szocializálódva, felesleges macerának éreztem az egészet. A bettnai szelektív konténerek bedobónyílásai túl picik voltak, a lakásban lévő kukák is lehettek volna nagyobbak, így a 30 literes zsákokkal majd' naponta szaladgálhattam a "közös" kukához. Nem szerettem, különösen télen nem...

Végül megszoktam és ma már az lenne elképzelhetetlen, hogy ne így csináljuk (persze közben elköltöztünk Flenbe, ahol jóval kényelmesebben lehet gyűjtögetni a szemetünket).

Az alapok (ahogy mi csináljuk)
Gondolom a gyűjtés mibenlétét nem nagyon kell elmagyarázni senkinek. Van a lakásban 3 kukánk: háztartási, műanyag és papír. Ezen kívül értelemszerűen külön kerül az elem, elektromos hulladék, üveg (külön a színes és a színezetlen), műanyag és alumínium flakonok.

A fentiek közül az elektromos hulladékok és az elemek teszik ki a legminimálisabb mennyiséget az égőkkel (pontosabban a már-nem-égőkkel) együtt. Ezeket nem gyűjtögetjük, hanem keletkezésükkor bedobjuk a megfelelő, központi tárolóba és kész.

A flakonokkal más a helyzet. Azoknak van egy külön polcuk a konyhaszekrényben és amikor már kellemetlen mennyiség gyűlt össze (kb. félévente), akkor egyben elvisszük a Coop-os visszaváltóba. Visszaváltáskor darabonként 0,5 - 1 - 2 kr-t kapunk. A művelet végén a gépnek meg kell mondani, hogy adja oda levásárolható kupon formájában vagy küldje el a rászorulóknak. Mi el szoktuk küldeni.

Visszaváltós automata. Nagy lyukon bedobáljuk a flakonokat, vonalkód alapján megmondja, hogy mennyit ér (külföldről származó dolgot nem fogad el). Kupon = zöld gomb; felajánlás = sárga gomb.

Ezek tehát nem igényelnek különösebb gondoskodást.

A üveg már más tészta (pici képzavar, nem baj, késő van). Azt a lakásban lévő kuka mellet gyűjtjük és ürítéskor megsétáltatjuk őket a központi tárolóhoz.
A három főkategóriával hasonlóan járunk el. A háztartási hulladékot (mindenféle maradványok, csúfságok és gusztustalanságok, amik nem férnek bele egyik korábbi kategóriába sem) 2-3 naponta ürítjük.
A papírt hasonlóan 2-3 naponta (lehetne ritkábban is, ha venném a fáradtságot és aprítanék, de ennyire azért még nem vagyok lelkes). Nem tudom, hogy normális-e, de az italos dobozokat (tej, gyümölcslé,...) ki szoktam öblíteni.
A műanyag a legkellemesebb, mert azt csak 1-1,5 hetente kell elvinni.

A műanyagos kukában és a háztartásiban értelem szerűen használunk szemeteszacskót. A papírosba nem, azt kukástul viszem ki és borítom be a nagy-papíros-kukába (úgy láttam, hogy mindenki így tesz).

Ennyit rólunk... (remélem nem untátok nagyon) ;)

A központi tároló
Ennek eddig két fajtájával találkoztam. Az egyik szerintem az állami tároló, ebből településenként minimum egy van. Flenben eddig 2-t láttam, de ez nem zárja ki, hogy még van 15 másik is.
Ezek a már korábban említett apró nyílás miatt nem túl kényelmesek (meg kell küzdeni egy-egy jobban teletömött zacskó esetén, de szerencsére a háztartási hulladékot nem ilyenekbe kell tuszkolni:

A másik típus, ami a társasházunk mellett van egy kis épületben:

Az ajtóból készült a panorámakép. A kis, piros dobozokba mennek az elemek és égők. A mellettük lévő 2 zöld kukába a háztartási hulladék. A bal "felső" sarokban lévőbe (kék) a papír. Pont szembe van a konzervdobozoknak és egyéb fémhulladékoknak fenntartott kuka. Mellette a jobb felső sarokban 1-1 kuka a színes és színezetlen üvegnek. Közvetlen mellette lévőbe a műanyagok mennek, majd az újságok. Végül a szélső két zöld megint a háztartási hulladéknak ad átmeneti menedéket.

Minden kuka fölött ott a felirat, hogy könnyű legyen megtalálni a megfelelő kukát (egy gyors betekintés után sem lenne igazán bonyolult a feladat, de miért fáradjunk a fedelek emelgetésével?).

Van még az ajtón egy lista, ami részletesen leírja, hogy mit és hová kell dobni:

Létezik egy sokkal nagyobb, valódi szeméttelep is, de ott még nem jártam. Ezeket Återvinningscentral-nak hívják. Lényegük, hogy autóval be lehet hajtani, majd a megfelelő konténer mellett megállva bedobálni a felesleges dolgokat és továbbhajtani a következő konténerhez. Valahogy így:
Ez pedig a valóságban (elég új lehet :) ):

Megéri-e?
A válasz nagyon egyszerűen: igen!
Egyrészt megvan az embernek az az érzése, hogy tett valami apróságot a környezetért; másrészt ezzel az állam rengeteg pénzt spórol meg és nem kevés energiát állít elő.
Olyannyira jól működik a hulladékgazdálkodás, hogy egy tavaly októberi cikk szerint Svédország 800.000 tonna szemetet importál a környező országokból, hogy legyen mit elégetni az erőművekben.

Svédország 20%-ának fűtési energiáját nyerik ki ilyen módon a hulladékból (810.000 háztartás), a maradékból pedig negyedmillió háztartást látnak el árammal.
A cikk szerint Norvégia fizet azért, hogy a svédek elégessék a hulladékukat és az égetés után visszamaradt, mérgező anyagokat is tartalmazó hamut is visszakapja.

2009-ben Svédország lakosonként mindössze 7 kg szemetet "ásott el", míg pl. az Egyesül Királyság 260 kg-ot. Szintén ezt a két országot összehasonlítva éves szinten, lakosonként 235 kg-ot égettek el (és alakítottak energiává) a svédek, míg az angolok csak 9 kg-t.

"Szerencsére" néhány ország Európában egyáltalán nem foglalkozik ezzel, így a közeljövőben nem kell félni attól, hogy Svédország kifogy a drága szemétből...

13 megjegyzés:

  1. kösziii:)

    az üvegvisszaváltós a kedvencem.

    VálaszTörlés
  2. Á, már értem a flakonos dolgot :-) A HÁ-s kommentedben nem volt világos, hogy miért kell gyűjtőhelyre vinni flakonokat a rászorulóknak, mármint hogy mit kezdenek vele, töprengtem is rajta egy keveset, csak elfelejtettem megkérdezni, mert az elmondásból kimaradt visszaváltós pénz elküldése, de így már világos :-) megoldódott a rejtély. Nagyon jó kis rendszer :-)) nálunk az alumínium hulladékot és konzervdobozokat is a papírosba kell gyűjteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erdekes. De mi abban a szelektiv akkor?

      Törlés
    2. Társasházakban az olyan nagy zöld tárolóknál, mint a posztban a második képen itt is külön gyűjtik, de a kertesházaknak egy gurigányi speckó sárga zacskót adnak mindig ingyen a polgármesteri hivatalban, és abban kell gyűjteni a papírt, a konzervdobozokat, alumíniumflakonokat (igazából most így hirtelen csak a férjem dezodora jut eszembe) és az palackozott ásványvizek palackját, szigorúan összenyomva. És azt mindig csütörtökön viszik el. Az üveg külön van, a komposztálható hulladék külön van, elemek, villanykörték, és végül a vegyeshulladék, avagy a trutyi. Abból van a legkevesebb.

      Törlés
  3. Azert az meg fontos info,hogy a muanyag palackokert nem fizet az allam 1-2 koronat csak mert visszavitted!Hanem azt te mar rafizetted megvasarlasakor. Pl egy uveg udito 10sek+1sek.Tehat a penztarnal 11koronat fogsz fizetni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, ezt elfelejtettem irni. Betetdijasok ezek a dolgok, igy tkp. a mar kifizetett penzt kapom vissza.

      Törlés
  4. Szia!

    Nekem akkor is nagyon tetszik, hogy a lakosság ennyire tudatosan műveli ezt. Itt Magyarországon nem egy diplomás és értelmesnek hitt ember nyilatkozott már úgy, hogy nem érdekli a szelektív hulladék gyűjtés, mert nincs értelme. A legszörnyűbb, hogy az egyik közülük környezetmérnök, Akkor mit várjunk a többi embertől. Szörnyű ez, hogy az embereknek a társadalom közös értékei mennyire nem fontosak. Sajnos nem vagyunk ezzel egyedül. Ismét egy pont amiért érdemes kitelepülnöm. Ja, Barna és nem kukásnak akarok menni, ahogy politikusnak sem. :-)))) Bár lehet a kukásoknak így nem is annyira rossz. :-)))

    Üdv

    Imre

    VálaszTörlés
  5. Mi Stockholmtól nem messze lakunk, itt kis zöld zacskóba lehet gyűjteni a szerves hulladékot is!

    VálaszTörlés
  6. Ilyesmi flakon- meg femdoboz-visszavalto van Koppenhagaban is :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó kis írás, a szakdolgozatom megírásához - amiben épp a különböző hulladékgyűjtési szokások után kutatok - mindenképp hasznos új infókkal lettem gazdagabb. Két kérdésem lenne, és hálás lennék a válaszért. Lomtalanítás létezik-e arrafelé, vagy csak hulladékudvari beszállítás van? A másik, hogy jellemzően milyen sűrűséggel ürítik a közös tárolóban lévő edényeket?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Lomtalanítással még nem találkoztam eddig. Nagyobb városokban lehet, hogy létezik ilyesmi, de vidéken mindenki elviszi a saját lomjait a gyűjtőállomásra és kipakolja.
      Nem lennék meglepve, hogy mindenhol így működne, mert sokkal tisztább és szárazabb érzés, mint a szeméthegyek az utcán.

      A tárolók ürítése jó kérdés. Szerintem hetente egyszer, de pont a szelektív gyűjtés miatt ez nem okoz szemétfelhalmozódást. Papír és műanyag szemét nem keletkezik olyan nagyon sok, mint háztartási. Utóbbinak 3-4 "konténer" van, papírnak 1, műanyagnak egy nagyobb, hagyományos kuka. Még egyszer sem csordult túl egyik sem.

      Remélem segítettem...

      Törlés