2013. augusztus 8., csütörtök

"Daniel herceg beszéde"

A minap olvasgattam kicsit a svéd állampolgárság megszerzéséről, illetve az ahhoz kapcsolódó ceremóniáról. Megint nagyon foglalkoztat a dolog, nagyon szeretném már, de türelmesnek kell lennem még nem egészen 3 évig.

Nem tudtam, hogy van hivatalos ceremónia azok számára, akik megkapják az állampolgárságot. Minden évben június 6-án (Svenska flaggans dag - I. Gusztáv trónra lépésének ünnepe), rendezik meg az előző évben állampolgárságot szerzett emberek számára.

Abban nem vagyok biztos, hogy minden megye, minden kommun-jében tartanak-e ilyen ünnepséget vagy csak a nagyobb városokban van ilyen (Stockholm, Malmö...). Mindenesetre ha majd nekünk is lenne, boldogan elmennénk rá, mert mégiscsak egy álom válna kézzelfogható valósággá.

Amiért viszont ez a bejegyzés született, az a Daniel herceg (ha valaki nem emlékezne rá: ő Victoria hercegnő férje) által elmondott beszéd a 2012-es, malmö-i ceremónián:

Att vara svensk är ingen viss hudfärg eller hårfärg.
Att vara svensk är ingen speciell dialekt eller accent.
Att vara svensk, det är att dela ett språk.
Det är att dela en plats på jorden.
Och det är att dela en gemenskap.

Ni får nu som svenska medborgare ett ansvar för denna gemenskap.
Jag vill uppmuntra er att ta detta ansvar på allvar.
För vi behöver er.
Vi ser fram emot att fortsätta ta del av era erfarenheter och era bidrag till vår gemenskap - både genom ert entreprenörskap, genom ert deltagande i föreningsliv och organisationer - och genom ert bidrag till vår kultur.

Ni är inte gäster i detta land.
Sverige tillhör er.
Och ni tillhör Sverige.
Å den Kungliga Familjens vägnar är det med stolthet jag -  här i Malmö på Sveriges nationaldag den 6 juni 2012 - hälsar er välkomna som svenska medborgare.

Szabad fordításban pedig (nem vállalok felelősséget érte, sosem voltam jó "műfordító"):


Svédnek lenni független a bőr- vagy hajszíntől.
Svédnek lenni független a tájszólástól vagy akcentustól.
Svédnek lenni annyi, mint osztozni egy nyelven.
Egy helyen a Földön.
És egy közösségen.


Most már, mint svéd állampolgárok, felelősséggel tartoztok a közösségért.
Mindannyiótokat arra bátorítalak, hogy vegyétek komolyan ezt a felelősséget.
Mert szükségünk van rátok.
Továbbra is kíváncsiak vagyunk a tapasztalataitokra, a hozzájárulásotokra a közösségünkhöz - mind a vállalkozószellemeteken, mint a szövetségekben és szervezetekben való részvételeteken keresztül- a kultúránkhoz.


Nem vagytok vendégek ebben az országban.
Svédország hozzátok tartozik.
És ti Svédországhoz tartoztok.
A Királyi Család nevében - 2012. június 6-án, Svédország nemzeti ünnepén - üdvözöllek titeket, mint svéd állampolgárokat.

Nyilvánvaló, hogy ez egy protokolláris szöveg és nem feltétlenül van összhangban a svédek hozzáállásával. Annyira semmiképpen sem, mint mondjuk Kanadában vagy az Egyesült Államokban. Ellenben mégis szimbolizál valamit számomra. Egy új életet, egy boldogabb életet, lehetőségekkel, megvalósuló álmokkal. Egy új hovatartozást... valamit, amit már majd soha nem vehetnek el tőlem (és amiért megdolgoztam).

1 megjegyzés:

  1. Mindegy, hogy protokoll vagy sem, szerintem szep toluk! Az utolso ket mondatodat pedig tokeletesen ertem es orulok neki, hogy te is igy erzed! :)

    VálaszTörlés