2013. augusztus 12., hétfő

Előléptetés

Olyanról már hallottam, hogy valakit távollétében elbocsátottak, de olyat még nem nagyon, hogy valakit távollétében léptettek volna elő. Nos, velem megtörtént ez a váratlan és talán egyúttal szerencsésnek nevezhető helyzet.

De ne szaladjunk ennyire előre, mert az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy nagyon pici előzménye azért volt: még a nyári szabadságolási időszak előtt (június végén) bent jártam a munkahelyemen és jeleztem a "jó hírt", miszerint még nem forrt össze teljesen a csont a mutatóujjamban és ezért további kényszerpihenőre vagyok ítélve. Tudomásul vették a dolgot, ha várni kell, hát várni kell. Azért megjegyeztem, hogy a "szabadság" alatt szeretném feleleveníteni a korábban megszerzett (de nem túl mély) CAD/CAM ismereteimet. Ennek látszólag örült a termelési igazgató, de nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget.

Elmúlt a "nyár", múlt hétfőn ismét bent jártam, hogy jelezzem, érzem magamban az erőt arra, hogy a következő hétfőtől (azaz mától - 2013.08.12.) újra csatasorba álljak. Mondtam, hogy délutános leszek, mennék vissza a gépre.
Ekkor jött a "meleg zuhany :)": mondta a főnököm, hogy beszélt az ügyvezetővel és úgy döntöttek, teljesen új munkakört kapok, bekerülök az irodába, rajzolni fogok, programokat írok és figyelem a termelés a számítógépen (erről egyelőre nem sok elképzelésem van, de majd megtanulom). De természetesen nem erőltetik, gondolkodjak rajta egy hétig és majd ha visszajövök, akkor megint leülünk és beszélünk róla.

Ma pedig leültünk és beszéltünk róla. Termelési technikus leszek (egy már van a cégnél, de kell mellé valaki, aki tehermentesíti, mert nagyon sok a dolga). Áldását adta az ügyvezető és a tulaj is (aki jelenleg a projektvezető a cégnél).
Elmondták, hogy általában 10 év gyakorlattal szokták ilyen pozícióba felvenni az embert és habár nekem csak két év van, de vannak alapjaim (főiskola) és úgyis ezzel foglalkoztam a nyáron (mármint a rajzolással). Ezen kívül van elég sütnivalóm is, úgyhogy esetemben eltekintenek attól a 8 hiányzó évtől. Bevallom, ez eléggé jólesett...

Az egyik első feladatom az lesz, hogy elküldenek egy GibbsCAM tanfolyamra, mert az nem árt. Valóban nem, mert ugyan egy időben szórakoztattam magam vele otthon, de ez messze van a szakszerű ismerettől. :)

Ma kaptam egy számítógépet is, elvégre a CAD/CAM nem kifejezetten papíron végzendő feladat. Nem egy erőmű, mondhatni kifejezetten lassúcska és öreg gép, de ezt majd úgyis látni fogják, ha majd mindennapos feladatommá válik a dolog és biztosan kapok egy erősebbet.

Volt két, gyors, papíron végezhető feladatom is: egy hidraulikus préshez kell szerszámot terveznem az lemezmegmunkáló műhely igényeinek megfelelően. Nem volt kihívás, mert tulajdonképpen egy már meglévő szerszámot alapul véve szeretnének egy cserélhető fejes formát.
A másik már valamivel érdekesebb volt, de semmivel sem nagyobb kihívás: egy új termék esztergálásához kell egy tartót csinálni. A rajz alapján gyorsan kitaláltam, hogy hogyan kellene, finomítottam rajta kicsit és kész is volt. Ezzel zártam a napot.

3 hónap és 20 nap után mentem vissza dolgozni. Már az egész napos svéd kommunikáció is elfárasztott, a rohangászásról nem is beszélve. Újra meg kell szokni a dolgokat, nem vitás :)

6 megjegyzés:

  1. Szia!

    Engedd meg, hogy ezúton gratuláljak az előléptetésedhez és sok sikert kívánjak a megkezdett úton.

    Üdv

    Imre

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok!Egyébként szakközépiskolai végzettséget is figyelembe vesznek?Persze nem annyira komolyan mint egy főiskolait,ez biztos.De egy középfokú végzettség mennyire nyom itt a lattba?Csak mert én is tervezek egy ilyen CAD/CAM képzést.Bár a szakmai suliban szerzett tapasztalatok koptak picit,azt fel kell megint frissítenem:)

    VálaszTörlés
  3. Na, gratulálok!

    Hálából írtam neked két almás posztot :) (na jó, nem neked, de ma meg holnap alma lesz a blogomon :)

    Sok sikert!

    p

    VálaszTörlés
  4. Gratulalok! Ez jo hir, plane a tavollet alatt!:)

    VálaszTörlés
  5. Szia Barna!

    Gratulálok! További sok sikert! Érezd jól magad az új munkakörben!

    Üdv
    Peti

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm mindenkinek! :)
    Remélem be fog jönni a dolog, előrelépés is lenne és jó kis tapasztalat is.
    Meglátjuk, remélem pár hónap múlva már körvonalazódni fog, hogy mi és hogyan lesz a jövőben...

    VálaszTörlés