2012. november 29., csütörtök

Beköszöntött a tél - 2012

Ezt is megéltük, eljött az első, havas reggel Bettnában...


Muffin is megmutatta, hogy mennyire szépen tud nézni, miközben mi reggelizünk:

Az idő egyébként nagyszerű, 10 óra környékén -0,5 és -1 fok között alakult a hőmérséklet és vélhetően a hónak köszönhetően már nincs állandó szürkeség, hiába felhős az ég.

Most azt tervezzük, hogy hónyulat építünk Muffin (és a többi nyuszi) tiszteletére... :)

Flen-ből hazafelé láttunk egy jávorszarvast, úgy 500 méterre az úttól legelészett az erdő szélén. Lefényképezni nem sikerült sajnos.

Két kép az útról...


11 megjegyzés:

  1. Érdekes blog. Szép helyen laktok. Lehet fura kérdés, de engem mindig érdekelt, hogy milyen egy svéd kert? Lehet ott zölséget, gyümölcsöt termeszteni, vagy minden ilyet importálnak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      A boltban eddig jobbára csak import gyümölcsöt láttam.
      A svéd kertekben ami biztosan van: alma, krumpli, rebarbara (anyósoméknál a kertben ezek teremnek).

      Sosem voltam nagy kertész, nem tudom, hogy milyen dolgok hajlandóak itt megteremni... :(

      A svéd kertek zöme egyébként rendezett és nagyon szép. Kerítés inkább mutatóban, dísznek, mint idegen távoltartására szolgál. A fű rendesen karban van tartva, erre nagyon figyelnek, mintha státusszimbólum lenne a szépen nyírt fű. Idén már nem, de jövő nyáron csinálok majd egy sorozatot kertekről...

      Törlés
  2. Szia. Lenne egy kérésem, kérdésem. Írnál arról, hogy ti hogy kaptatok lakást? Nekem úgy tűnik, hogy nem nagyon van más választás, legalábbis az elején, mint egy andra hand lakást találni, de ez is szinte lehetetlen. Előre is köszönöm a választ. Üdv: Fifi.
    Te most tanulsz svédül?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Fifi!

      Nekünk egyszerű dolgunk volt, mert a főnököm kérdezte, hogy segítsen-e lakást szerezni és mikor igent mondtam, kaptam egy telefonszámot. Felhívtam és egy hónap múlva tudtunk költözni. Addig apósomnál laktunk (4-en egy két szobás lakásban).

      A legegyszerább az, ha valaki segíteni tud: pl. a főnök vagy egy ismerős. Máskülönben várni kell sajnos, néha elég sokat... :(

      Egyébként mi éppen most nézünk lakást Flenben, költözni szeretnénk. Erről majd írok egy összefoglaló bejegyzést mindenképpen! :)

      Valóban az andrahand megoldás tűnik a legegyszerűbbnek, de az is nehézkes. Hol keresnétel lakást? Ha találunk egy jót Flenben, akkor a Bettnait oda tudjuk adni ;)

      Üdv,
      Barna

      Törlés
  3. Köszi a választ. Nem értem, hogy mi alapon lehet hamarabb lakáshoz jutni. Vagyis, ha a főnök vagy a rokon besegít, akkor mit tud elintézni,amit én nem. Mi most andrahandban lakunk, Stockholmban, de nem jó ez így. Drága is, meg az ember kiszolgáltatott. Nekem még nincs munkám, csak tanulok, de van egy gyerekem is, és ezért nem mehetek azért bárhová. Meg sajnos engem se engednek be bárhová. :-)
    Üdv Fifi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Ismeretség... de ha a főnök is kezességet vállal érted, az is sokat segíthet.
      Persze Stockholm nehéz dió... biztosan kilóméteres várólista van.

      PNed azért van?

      Törlés
  4. Jo lenne ha Muffin is megirna mostmar a sajat elmenybeszamolojat. :) Biztos nem csak a koltozest utalta de talan a hideg sem a kedvence. Gondolom a kertbe ki se mehet. A sved fold meg nyaron is hideg lehet egy NEM sarkinyulnak. :)

    Vadak nem jarnak be a kertekbe? Az meg erdekes lehet! Alaszkaban, koran reggel nem tudni mi jon szembe a haz sarkanal befordulva: medve, javor... vagy a postas :D

    Flen az nagyobb telepules, ha jol ertettem? Mondjuk en semmiert nem adnam, hogy 5 percre lakjak a "kenyerado gazdamtol".

    Ezen kivul ha nincs temad: Hogy van a kezed? Tudsz mar teljes munkaidoben gepen dolgozni?
    Udv,
    Kendra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a tippet! :)
      Majd iratok a Tekintetes Úrral is egy posztot... :)

      A lakásban jól érzi magát, néha kiengedjük a teraszra, de utcára nem visszük. A hideg, illetve a magyar kánikula viszont egészen biztosan nem hiányzik neki. Magyarországon nagyon tudott szenvedni egy-egy 35-40 fokos nyári napon.
      Ha nagyon hideg lenne, akkor bekapcsoljuk neki az elektromos radiátort és azzal már biztosan kellemes idő varázsolódik a nappaliban. :)

      Szarvast még csak a falu szélén láttam, de nyuszi már rohant át az úton mellettem. Északon biztosan gyakoribb a vad a lakott területeken is, bár olvastam cikket tavaly, amiben azt ecsetelték, hogy egy szarvas megette a leesett és erjedésnek indult almát, majd berúgott és a fára rádőlve aludt. Tűzoltók szabadították ki másnap :) Ilyesmi előfordul...

      Nekünk hiányzik picit az, hogy be tudjunk ülni valahová ha éppen ahhoz van kedvünk. Persze most is megtehetjük, de 20-30 km-t utazni egy kávéért azért nem éri meg.
      Kollégákkal tudnék járni dolgozni, nem kerülne semmi sem. Igaz nem lenne elég 5-kor kelni és nem is érnék haza 14:30-ra, de ez még túlélhető.
      Egyelőre semmit sem tudunk, holnap megyünk be Flenbe és nézünk utána a dolgoknak. Lehet több hónapot is várni kell majd, esetleg még többet.

      Kezemről majd írok, bár sok változás nem történt ma (csak a varratokat szedték ki).
      Persze, már június óta 100%-osan dolgozom... :)

      Törlés
  5. szépek ezek a házak, klassz lehet ilyen szép, nyugis helyen lakni :) Muffin nyuszkó meg szuper aranyos :)

    VálaszTörlés
  6. Szia. Ja, egy lakásra több évet is várni kell, nem tudom, hogy ez miért nem működik rendesen, amikor Svédországban tényleg sok minden sokkal jobban ki van találva, de ez a lakásdolog ez tragédia, kommunizmus legjava. Personnumerrünk van, hála a jó égnek.
    Üdv Fifi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nincs itt különösebb probléma, egyszerűen a kínálat nem tudja kielégíteni a keresletet. Több az ember, mint a lakás, van ilyen sajnos :(

      Ma voltunk bent a Flens kommunben és miután kikérdeztek arról, hogy van-e munkahelyem, fizetésem és a szerződésem határozatlan idejű-e, azt mondták, hogy bárni kell, de esetünkben nem annyit, mert a legtöbb kérelmező segélyen él és így a várólista inkább rájuk vonatkozik, mint ránk, akik dolgozunk (dolgozom).

      Majd írok a lakásbérlésről is egy hosszabb összefoglalót...

      Törlés