2012. november 24., szombat

Megélhetési költségek 2012. novemberében

A Határátkelős posztom kapcsán kifogásolták, hogy nem írtam számokat, árakat, költségeket. Ezt szeretném valamilyen formában pótolni a blogban, hátha másokat is érdekel.
 
Az összegek természetesen csak a mi háztartásunkra vonatkoznak, messzemenő következtetést nem nagyon lehet levonni belőlük, de azért némi támpontot adhat.
 
Összegyűjtöttem, hogy havonta átlagosan mire és mennyit költünk. Ismeretségi körünkben volt aki nem tudott mit kezdeni a koronával, ezért átszámolom forintba is az összegeket. Ez természetesen nem mérvadó, de van, aki ragaszkodik hozzá.
 
Jelen pillanatban 1 svéd korona 32,89 forintot ér. Harmadik országban élő olvasók számára 1 korona 0,1509 amerikai dollár, illetve 0,1163 euró.

 
Költség
 
Koronában
Forintban
Lakhatás
lakás bérleti díj
villanyszámla
TV-adó
internet, ADSL 2,2 Mbps
 
4.223:-
300:-
173:-
439:-
 
138.852.-
9.864.-
5.688.-
14.434.-
Mobiltelefonok (2 előfizetés)
400:-
13.152.-
Ennivaló (2 fő)
3.200:-
105.216.-
Autó
hitel törlesztés
biztosítás (csak kötelező)
üzemanyag (1 liter benzin)
 
639:-
260:-
14,53:-
 
21.010.-
8.549.-
478.-
Magánnyugdíj-pénztár (1 fő)
300:-
9.864.-
Szakszervezet
állandó díj
a bruttó fizetés 1,9%-a
 
125:-
445:-
 
4.110.-
14.632.-

Ez összesen 10.504 korona, azaz kb. 345.371 forint.
A TV-adót három havonta fizetjük, akkor 519 koronát. Élelmiszerek szempontjából ennyiből kényelmesen eszünk, amit csak megkívánunk. Üzemanyag költség változó, Nóri használja az autót a suli miatt, kb. 1.500 korona.
Ezen felül természetesen vannak még egyéb költségeink, de összesen havonta átlag 13.500 koronát költünk, ha nem jön közbe semmi váratlan kiadás vagy nyaralás.
 
Sokszor esett szó a magas svéd adókról. Ez picit sántít... számomra az adó = bruttó bér - elkölthető (nettó) bér. Teljesen mindegy, hogy járuléknak, adónak vagy hozzájárulásnak hívom, elveszik tőlem és kész. Ez alapján ide sorolom a szakszervezeti díjat is, bár kiléphetnék, ha akarnék, de bolond lennék. A műszak pótlékokkal növelt bruttó bérem után 26,03% adót fizetek. Ebben benne van az adó, a szakszervezeti díj és a temetési hozzájárulás is. Nincs külön TB, nyugdíj, stb...
 
Hozzá tartozik még az igazsághoz, hogy havonta valamivel többet vonnak a cégnél (adó gyanánt), de azt nyáron visszakapom, mint adó visszatérítés. Kérhetném, hogy pontosabbak legyenek, de jobb visszakapni a nyaralás előtt néhány ezer koronát, mint ugyan akkor kifizetni az államnak, nem?

7 megjegyzés:

 1. Szia!
  Gyakorlatilag egy levegővel olvastam végig a blogodat. Be is tettem a Google Olvasóba.
  Mi Berlinben élünk 6 éve, 10,5 éve Németországban.
  Az általad írtakhoz így hirtelen két dolog jut eszembe:
  - A fizetésed az... baszki :-)))) Már elnézést :-))) Én természettudományos egyetemi végzettséggel (mérnök) + PhD doktorival 80%-os munkaidőben nem éri el a nettó 1100 eurót (jó, ez egy nem jó adóosztály, itt a főkeresőtől kevesebb előleget vonnak, a kevesebbet keresőtől többet - fordított esetben meglenne az 1300 euró is, azta). Más munkahelyet találni esélytelen (projektvezető vagyok, nem takarítónő)...
  OK, az árak azért a svéd árak alatt vannak, no de nem ennyivel... Váááá!
  - Biztosan nagyon szép Svédország, a természet, a tavak, de azért (számomra) egy kicsit túl provinciálisnak tűnik. Mázlitok van, hogy ez nektek ilyen jól bejön. Mi Berlin egy peremkerületében lakunk, 5 perc az S-Bahn megálló, ami bevisz a belvárosba. Ugyanakkor itt vaddisznók járkálnak a sarkon, meg minden zöld (mondjuk az a belvárosban is).
  - Harmadik megjegyzés (tudom, kettőt ígértem :-D): Iszonyúan jól csináltátok ezt az egész kiköltözést, meg nagyon-nagyon jókor, pont jó az életkorotok is hozzá (mi 30-on fölül léptük meg), szóval respect, ügyesek vagytok, szuperül csináljátok, így tovább!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Köszönjük az elismerést!
   A fizetésem azért nem olyan nagy szám, mint amilyennek látszik... panaszkodni természetesen nincs okom, de vannak a cégnél páran, akik elégedetlenek a fizetésükkel (pedig ők már minimum 26-27.000 bruttót keresnek).
   Az árak, különösen a szolgáltatások árai tudnak meglepetést okozni. De más árak is: ma voltam a Mekonomenben ablaktörlőlapátért és... a 2 db-ra azt mondták, hogy 480 Kr... Ugyan ez Magyarországon lenne 100-120 Kr. Majd rendelek a netről...

   Azért néha kissé unalmas a bettnai élet. Az esetek 90%-ban imádom, de azt már annyira mégsem, amikor nincs egy bár, nincs egy mozi, nincs semmi sem, ahová el lehetne ugrani. Nem vagyunk bulizósak, de a semmi azért picit kevés :)

   Köszönjük, de ebben a sikerstory-ban apósomna volt a legnagyobb része! Nélküle ma vélhetően nem lennénk itt, vagy ha mégis, akkor nem állnánk így.

   Törlés
 2. Kedves Nori, Barna es Muffin :)

  Egesz hetvegen a blogot olvastam es annyira jol es erdekesen irtad meg az esemenyeket, hogy mar mar az az erzeseem tamadt, hogy jobban ismerlek mint par embert a sajat eletembol. Komolyan mondom mikor olvastam, hogy serultel meg, kifutott a ver a fejembol... azt hittem elajulok. Vigyazz magadra!

  Koszonom ezt az erdekes elmenyt.:)

  Mi amugy Svajcban elunk a ferjemmel, 13 eve. Svedorszag is szoba kerult akkoriban de nekunk igy osztottak a lapot. :)

  Udvozlettel:
  Kendra

  Ui: Csak ne huzz ujjat a javorokkal, felenk allatok... es nekem kulonosen fontosak, akarcsak minden nyulfeleseg. ;D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kendra,

   Örülünk, hogy tetszik a blog... :)
   Szívesen, remélem lesz még sok érdekes, amiről írhatunk.

   Érdekes egyébként, hogy mennyien olvassák a blogot, ahhoz képest, hogy inkább személyes, mint kivándorlást segítő dolgok vannak benne.

   Azért Svájc sem lehet rossz... :) mi is szeretnénk megnézni, többször terveztük, hogy megyünk, de mindig közbejött valami :(

   Igyekszünk tiszteletben tartani a jávorok vadászterületét... ;)

   Üdv,
   Barna

   Törlés
  2. Szia!

   Tessek egy kis neznivalo addig is, amig eljuttok ide:

   http://www.youtube.com/watch?v=LpCQuzF4dU8&feature=relmfu

   De lehet, hogy szuknek fogjatok talalni Svajcot. Csak fele akkora, mint Magyarorszag.:D

   Kendra

   Törlés
 3. Köszi az érdekes és őszinte blogot!

  A szakszervezettel nekem rossz tapasztalataim voltak, vagy 10 évig fizettem a horror díjat és amikor probléma lett, valóban segíteni kellett volna akkor meghátráltak mert nem volt a szakszervezettel szerződése a munkaadónak. Erről sajna nem tájékoztattak előre, hogy ebben az esetben nem sokat tudnak tenni.

  A 80-as 90-es években csak a szakszervezeti tagsággal járhatott a munkanélküli segélybiztosítás. Később lett független munkanélküli biztosító pénztár is, aki nem akart kimaradni az választhatta ezt is. Minimálbér nincs, a szakszervezetek alkudozzák ki a különböző szegmensek fizetéseit.

  Üdv
  Håkan :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Egyik kolléga is mesélt hasonlót. Elveszítette a munkáját, majd mikor ment a szakszervezetishez panaszkodni, kiderült, hogy Őt is kirúgták... :(

   Nálunk van szakszervezetis, illetve a felvételemkor kérdezték, hogy szeretnék-e belépni. Feltételezem, hogy van szerződés a cég és a szakszervezet között, bár nem vagyok benne biztos most már :)

   A minimálbér - szakszervezet kapcsolatot én is így tudom.

   Az való igaz, hogy elég sokat kell fizetni és ennek csak töredéke megy az A-kassa-ba, a maradék pedig ilyen-olyan "marhaságokra".
   Ami plusz talán, hogy a fogorvosi költségek egy részét is fizetik, de... nem annyit, mint amennyit befizetek :)

   A független biztosítókról tudnál mesélni kicsit?

   Üdv,
   Barna

   Törlés