2012. november 27., kedd

Kontroll és a továbbiak

Hétfőn - 2012.11.26. - reggel megvolt az egy hetes kontroll a múlt heti műtét után.

Rögtön egy kis rohanással kellett kezdeni, mert rosszul emlékeztem és nem 8:30-ra, hanem 8:15-re kellett mennem. Ez ekkora távolságon ugyan nem behozhatatlan hátrány, de azért nem szeretek gyorshajtani Svédországban (nem is szoktam).
 
Érkezéskor egy arab forma srác próbált valamit elintézni a recepción, ami olyan hosszúra sikerült, hogy az orvos kijött elém, mondta, hogy menjek be most, majd utána bejelentkezek. Érdekes volt :)
 
Azzal kezdte, hogy van egy remek híre: nem volt baktérium a szmötyiben, amit a kezemben találtak. Nem kell aggódni, minden rendben van. Ez valóban jó hír!
Lehántotta a kezemről a kötést, nagyon szép lett a vágás. A műtét után mondta, hogy ez most csak egy kis vágás volt, de... azt a kis vágást 12 öltés tartja össze és nagyjából 3,5 centi hosszú. Volt ugyan jelentéktelen mértékű szivárgás a sebből, de nagyon szépen gyógyul.
Új kötést nem is kaptam, csak egy méretes ragtapaszt (vízhatlan, szerintem). Jövő kedden megyek vissza varrat szedésre...
 
Közben beszélgettünk kicsit a korábbi műtétekről (a balesetről) és a következő műtétről is.
Kicsit bátortalanul, de megkérdeztem, hogy az első műtét után hány öltéssel varrták össze a kezem. Erre rám nézett, kedvesen elmosolyodott és azt mondta: megszámlálhatatlannal... nem csak kívül, hanem belül az ereket, idegeket is.
Abba bele sem merek gondolni, hogy az idegeken mit lehet összevarrni, de az biztos, hogy ami szétmehetett a kezemben, az szétment.
 
Az elkövetkezendő műtétről megbeszéltük, hogy ín vagy inak átcsoportosításáról lesz szó elsősorban. A hüvelykujjam mozgatásáért felelős izmok jelentős része totálkáros lett (vagy ahogy az orvos mondta: elpusztultak) Ugyan ez a helyzet a tenyerem alsó részén a csuklómtól felfelé kb. 2,5 centi magasságig. Ezen izmok egy részét helyettesíteni lehet inakkal, így azt fogják csinálni, hogy kiveszik a nem létfontosságú, megmaradt inakat a középső- és gyűrűsujjamból, majd azokkal fogják mozgásra bírni a hüvelykujjamat.
Ezeket nem szabad majd terhelni, a teljes gyógyulásuk mintegy 3 hónapot vesz majd igénybe. Ez vélhetően a műtét után 3 hónapos betegállományt jelent, így összesen több mint 8 havi betegállománnyal büszkélkedhetek majd... :(
 
A másik feladat a mutatóujjam pozicionálása lesz. Ez már talán valamivel egyszerűbb mutatvány, kiveszik a fémet, eltörik, irányba állítják, majd újra összeszegecselik. Ez után fontos lesz a megfelelő mozgatás, nehogy beálljon valami ízület.
 
Érdekes lesz, amikor a hüvelykujjamat kímélni kell, a mutatót pedig mozgatni :)

Időjárás
Az utóbbi pár napban egyre pocsékabb... nem a hideg miatt, nem az enyhe szél miatt, hanem mert valamiért nem akar sütni a nap :)
Egész nap borús, cserébe viszont 8:13-kor kel a nap és 15:11-kor nyugszik. A legrövidebb nappalok esetén ez 8:47-es napkeltét és 14:58-as napnyugtát jelent (Karácsony környékén). Egy délelőttös műszak esetén nem találkozom világossággal.
Bezzeg június közepén, amikor aludni nem lehet a világosságtól, mert 3:41 és 22:11 között van fent a nap.

A hét közepére-végére havat ígérnek és mínusz 5-10 fokot...

4 megjegyzés:

  1. "..kiveszik a fémet, eltörik.." Persze, sima ügy! :D Örülök, hogy nem volt semmiféle fertőzés! Vigyázz a mancsodra!

    Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziaaa!

      Az orvos szavaiból kiindúlva valóban sima ügy. Bár nem irigylem majd a csontot, nem szeretném tudni, hogy mivel bírják majd rá arra, hogy kettéváljon... :(
      Maga az eljárás nem igényel különösebb felkészülést, Nóri is meg tudta csinálni magának gyerekkorában 3*... :)

      A kellemetlen része majd az lesz, hogy mivel 1 éjszakát ott kell maradnom, macerás lesz a szállításom. Nóri visz majd be és vagy bentalszik Stockholmban (kb. 500 Kr egy szoba egy éjszakára) vagy utazik még 250 km-t.
      De ez még a jövő zenéje...

      Puszi,
      Barna

      Törlés
  2. Szia Barna!

    Nekem is volt fém a kezemben. Nem tudták kivenni, ezért újból eltörték egy kicsit az összefort csontot. Nem volt vészes dolog. Jobban fájt az, amikor kivették a fémet.

    Örülök, hogy nem volt semmilyen fertőzés.


    Üdv,
    Józsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Szerencsére ez most nem fájt. Remélem a mutatóujjas varázslat sem fog fájni...
      Amitől fázom, az a 3 hónapos felépülési idő lesz az ínátültetés után. :(

      Ilyen az élet... pillanatnyi figyelmetlenség, nagyjából 2 másodperces roncsolódás és több mint egy éves felépülés.

      Törlés