2013. január 17., csütörtök

Látogatás a rendőrségen

Kedden reggel, nem kis kalandok árán sikerült vallomást tennem a tavaly januári baleset kapcsán a katrineholmi rendőrségen.

Már az odajutás sem volt egyszerű, mert kedden hajnalban hatalmas pelyhekben esett a hó, így a szöges gumi ellenére is borzasztóan csúszott.
Elvittem reggel Nórit Flenbe, az iskolájába, onnan mentem tovább Katrineholmba. Úgy félúton járhattam, amikor egy baleset miatti torlódás állta utamat. Szerencsére az előttem haladó ismerte a környéket és Őt követve sikerült kerülőúton beérni a városba.

Itt kezdődött a következő bonyodalom, nem találtam a rendőrséget.
Közben felhívott az ügyintéző is, akinél jelenésem lett volna reggel 9-kor, hogy merre járok, jövök-e egyáltalán. Jövök, persze... :)

Végül az Ő útmutatásai alapján sikerült negyed órás késéssel megérkeznem.

A kihallgatás egészen kellemes volt, végig svédül zajlott (néha ugyan elvesztettem a fonalat, de azért megbirkóztunk egymással :) ). 9:15-től 11:00-ig tartott, ne kicsit elfáradtam a végére.
Nagyjából sablon kérdésekre kellett válaszolnom, elmesélnem, hogy mi és hogyan történt. Közben mondta, hogy egybevág a történetem a többiek által elmondottakkal, ami egyrészt érthető, másrészt megnyugtató, mert akkor nagyjából képben voltam a balesetkor.
Volt pár kulcskérdés, mint pl.:
"Ön szerint indirekt módon felelős lehet-e a vállalat a balesetért?", illetve "Ha az ajtó zárja nincsen kikapcsolva, akkor elkerülhető lett volna a baleset?".

Mivel korábban bent voltam a termelési igazgatónál és direkt az ilyen kérdések miatt megkérdeztem, hogy mit mondhatok és mit nem (azt a választ kaptam, hogy bármit mondhatok); így nem próbáltam meg szépíteni a dolgokon és "Igen"-t feleltem a fenti kérdésekre.
Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a céget okolnám a baleset miatt, hiszen hiába volt nyitható az ajtó, nekem akkor sem kellett volna nyúlkálnom. Semmi külső kényszer nem volt, csak az én hülyeségem... :)
Mindemellett az ajtó zárja nem véletlenül van zárt állapotban, ha a gép megy, így az is igaz, hogy ha rendeltetésszerűen működik, akkor ha akarok sem nyúlhatok oda, ahová nem kellene.
Meglátásom szerint 50-50%-ban voltunk hibásak, de ezt nyilván mindenki másképpen gondolja, én pedig nem ismerem a munkavédelmi szabályozást (sem itt, sem Magyarországon).

Az előadó (nevezzük előadónak a hölgyet, akivel beszéltem) azt mondta, hogy elküldik a vallomásomat az Arbetsmiljöverketnek, akik meg fogják vizsgálni a dolgot (ismét) és ha indokoltnak találják, akkor kártérítésre fogják kötelezni a céget.
Ez (az előadó szerint) 5.000 és 10.000.000 korona közötti összeg lehet, de viszonyításképpen egy üzemi baleset 1-3.000.000 korona, szóval a rám vonatkozó összeg valahol 5.000 és 1.000.000 korona között lehet. Nyilván az alsó határhoz közel :)

Nem tudom pontosan, hogy ezt miért kapnám, mert valami összeget kapom majd a cég biztosítójától is. Ez már biztos, a kérdés csak az összeg. De miért kapnék két helyről is ugyan azért? Vagy van valami kavar megint (szokott lenni :) ), vagy még arra gondolok, hogy a biztosító fizet azért, mert mozgáskorlátozott lettem (nem tudom, hogy mi a megfelelő szó rám, de az amputáció és a funkcionális elégtelenségek miatt teljes értékű biztosan nem vagyok már), a cég pedig azért, mert veszélybe sodort.
Mindenesetre akárhogyan is, ha megállapítanának valami összeget (amit én kapok és nem bírság, ami az államhoz megy), akkor arról le fogok mondani, mert:

1) mindegy, hogy kinek a hibája, mindketten kellettünk hozzá;
2) nem piszkítok oda, ahonnan az ennivalót kapom;
3) ha a biztosító fizet, akkor kárpótolva vagyok, nem jár kétszer pénz ugyan azért.

Az átgondolás jogát természetesen fenntartom, meglátjuk mit hoz a jövő...

10 megjegyzés:

  1. Miert kapnad?
    Ha oda lenne a kezed sztem 1millio koronabol mar lehetne szerezni egy donor kezet es azt atultetik neked.Kb ilyenekre gondolj....

    VálaszTörlés
  2. Hát... nem tudom. :)
    Valaki másnak a keze... persze, ha nem lenne.
    Érdekes egyébként, hogy itt sokan megkérdezik: "Azért maradt meg a kisujjad bőre, hogy később vissza tudják tenni?"
    Ennél azért komolyabb a dolog, bár 10-20 év múlva lehet, hogy malac hátán tudnának növeszteni + azt beépíteni. Biztos nem olcsón... :)

    VálaszTörlés
  3. Micsoda? Van kisujjad bõrrel, csont nélkül? Egyszer tényleg rakhatnál fel képet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem biztos, hogy jó ötlet lenne. Maximum valami linken keresztül, hogy biztosan csak az láthassa, aki tényleg szeretné.

      A kisujjam bőrével lett stoppolva a tenyerem oldala, így tulajdonképpen meg is van és nincs is egyszerre :)

      Törlés
  4. Hát most már tényleg kíváncsi vagyok. Mondjuk én tényleg már gyerekkoromban is mesekönyvek helyett is bőrgyógyászati szakkönyveket lapozgattam. Olyan érdekes képek voltam benne...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rendben... Te akartad :)
      Most dolgozom (kis túlóra), de ha hazaértem, akkor valamilyen módon elérhetővé teszek pár képet.

      A mostani állapot érdekel csak vagy szeretnél olyat is, ami még nyersebb (az első kötözésekről?

      Törlés
  5. Üdv,

    Tibor vagyok Tokajból, érdeklődve olvasgatom a blogod. CNC-zek én is. Egy rendőr sosem fogja megérteni hogy oké ott a zár az ajtón és elvileg addig nem tudnád hivatalosan elindítani a ciklust, de aki nem csak a zöld gombot nyomkodja az tudja, hogy főleg megmunkálón be kell nézni, első darabnál, mikor megnézed mit alkottál programozásilag, nem csattan -e a gép. Nyilván ezt nem Neked írtam, aki szakmabeli, hanem annak aki esetleg nem értené, miért nyúlkálunk, miért nyitogatjuk.. A plexi általában olyan retkes hogy nem látsz semmi. Elmentek a gyári mérnökök a Mazaktól, vadi új gép, már másztunk is fel a tetejére lefúrni a reteszt:) Ez mindenhol így működik... Sok sikert a munkádhoz! A mesteremmel már nézzük hogy lehet megszökünk:) Szeret pecázni csak itt max aludni esünk haza.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, neha be kell nezni, feluletezesnel kulonosen. De csukott ajtoval is jol elvagyok.

      A szokeshez sok sikert! Valoban jokat lehet horgaszni, az egyik magyar kollega meg turakat is szokott szervezni. Annyi a to, hogy csak na... :)

      Törlés
  6. Azért a gyors fúrót mi sem bámuljuk:)
    Hát ha csak lehet mi is becsukjuk, de amikor hoznak egy 5 méteres darabot a 3 méteres asztalra akkor leugrik a burkolat is nem csak az ajtó. Védőszemüveg, sapka fel, hűtés síkolásnál le, úgy néz ki az ember mint egy sivatagi harckocsizó.
    Hát nézelődünk, finn, svéd területen, bár a párom német tanár, de mondtam neki, német nyelvterületre olyan úgysem kell.

    VálaszTörlés