2013. január 29., kedd

A Personnummer-ről (PN)

A története
1947 óta használják Svédországban, ez volt a világon a legelső olyan azonosító szám, ami a teljes lakosságot lefedte, minden egyes állampolgárt "megbillogozott".
Ezt a számot használják gyakorlatilag mindennemű azonosításra Svédországon belül, legyen szó egészségbiztosítóról (Försäkringskassan), munkanélküli hivatalról (Arbetsförmedlingen), adóhivatalról (Skatteverket), bevándorlási hivatalról (Migrationsverket), bankokról és még sorolhatnám...

Érdekes módon itt az adatvédelmi ombudsman nem kötött bele abba, hogy mindenkinek legyen egy száma és onnantól azzal azonosítsanak mindenkit.
("Egy Szám mind fölött, Egy Szám kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen." - biztos valami hasonlóra gondoltak Magyarországon, amikor kitalálták, hogy legyen mindenkinek egy poker-partyra is elegendő kártyája a tárcájában).

A másik érdekesség (előny), hogy itt nem kell bohóckodni olyan marhaságokkal, hogy "anyja neve", "születés helye és ideje", "leánykori neve"... itt beírjuk a számunkat és onnantól minden adatunk ott van a számítógépben.

Ezek a számok az adóhivatalnál mindenki számára hozzáférhetőek személyesen vagy telefonon (tehát bármikor betelefonálhatok és megkérdezhetem a szomszéd bácsi számát).

A felépítése és fajtái
A svéd PN hasonó módon épül fel, mint a magyar személyi szám. 6 vagy 8 szám, utána kötőjel (szélsőséges esetben + jel) és még 4 számjegy.

Az első 6 vagy 8 számjegy a polgár születési dátumát jelöli. Van ahol csak ÉÉHHNN formátumú, van ahol a teljes évszámot használják: ÉÉÉÉHHNN. Az évszám első két számjégyét néha kiírják, néha nem...
Utána jön a kötőjel vagy a 100 évesnél idősebbek esetén egy + jel, majd az utolsó 4 számjegy, ami egyéni. Legyen ez a 4 szám abcd.
Így tehát egy svéd PN a következőképpen néz ki: (ÉÉ)ÉÉHHNN-abcd.

Az a és b sajnos nem tudom mi alapján kerül kiosztásra. Régen a születési hely alapján, megyénként adták, de most már nem.
A c utal a tulajdonos nemére, nők esetén páros, férfiak esetén páratlan. Ha valaki nemátalakító műtéten esik át, akkor kap új számot az új nemének megfelelően.
A d egy ellenőrzőszám, amit az összes többi szám alapján kalkulálnak. Meg lehet keresni az algoritmust a WikiPedián, én nem vacakolok most vele. :)

Létezik sima személyi szám (personnummer), adószám (samordningsnummer), szervezeti szám (organisationsnummer).
Az alábbiakban az 1967.03.19-én született Sven Svensson lesz akin bemutatom a számokat.

Személyi szám (personnummer)
A svédek és a Svédországban élők (és dolgozók) azonosítására szolgál. A svédeknek ez alanyi jogon jár, természetesen.
Korábban ilyet bárki kaphatott, aki kijött és besétált az adóhivatalhoz + tudott lakcímet prezentálni. Nekem is így lett PN-em még 2008-ban.

Ahhoz, hogy ezt mostanában kiadják már nem elég bejelentkezni az országba, itt is kell dolgozni egy minimális időt. Próbaidős szerződés (prov anställning) vagy 6 hónapnál rövidebb, határozott idejű szerződés kevés (Antinak ilyen van jelen pillanatban).
Nórink sem adták ki, amíg próbaidős voltam, hiába írtam le, hogy vállalom az eltartását. Meg kellett várni, amíg megkaptam a határozatlan idejű (fast anställning) szerződésemet.

Sven Svensson esetében pedig így nézne ki a szám: 670319-4538. Az utolsó számot nem számoltam ki, csak bemondásra született :)

Ha Sven valami csoda folytán 1867.03.19-én született volna és még élne, akkor a száma így nézne ki: 670319+4538.

Ha Sven a későbbiekben úgy dönt, hogy nővé operáltatja magát és ezentúl Gunilla Svensson lesz, akkor pedig így változik a szám: 670319-4527. Nyilván az utolsó négyes 3. száma változik elsősorban (páratlanból párossá), de ezzel együtt az ellenőrzőszám is változni fog a legvégén.

Adószám (samordningsnummer)
Ez egy amolyan ideiglenes személyi szám vagy nevezhető adószámnak is. Ilyet kapnak azok, akik egy szomszédos országból ingáznak (de itt dolgoznak), akik itt tanulnak, tengerészek, kórházi ellátásban részesülnek vagy akinek nincs a PNhez elégséges idejű szerződésük, de adót azért fizetniük kell.
Ilyet kapott Anti is.

Annyi a különbség, hogy itt a születési dátum napjaihoz hozzáadnak 60-at.

Ha a már példaként hozott Sven mondjuk német állampolgár lenne és Németországból járna át dolgozni vagy csak ideiglenesen dolgozna itt, akkor így festene a samordningsnummer-je: 670379-4538

Később, ha már van rendes munkaszerződésünk, akkor ezt át lehet váltani PN-re.

Szervezeti szám (organisationsnummer)
Ilyet kapnak a cégek.
Hasonló módon épül fel, mint a személyi szám. Az első számjegy egy csoportazonosító, az utolsó szintén egy ellenőrzőszám. A köztes 8 pedig... még nem jöttem rá :)

"Ez semmi..." - adóhivatali ugyintéző
Létezik még egy harmadik fajta személyi szám is. Ezt arról ismerni meg, hogy 4 darab 0 van a végén.
Abban az időben, amikor Nórinak még intéződött a száma és folyamatosan kapta az elutasításokat, mindig ilyen számmal hivatkoztak rá.

Sven esetében így nézett volna ki: 670319-0000

Egyszer bent voltunk miatta a Skatteverketnél, ahol mondtam, hogy nem értjük miért van neki ideiglenes száma. Erre mondta az ügyintéző, hogy ez nem ideiglenes szám, ez semmi sem... :)

Az ügyintézés menete napjainkban
Az idő múlásával folyamatosan nehezítették a PN megszerzését. Ez nem csoda, mert eszméletlen mennyiségű bevándorló van az országban.
A dolog érdekessége viszont az, hogy nem a menekültek bejutását nehezítik (akik később segélyen elég jól és nagyon hosszú ideig eltengődnek), hanem pl. az EU-s állampolgárokét.

Ha az ember szomáliai, akkor idejön, elsírja bánatát és megkapja a számot (menekültstátuszt - bár ennek is vannak feltételei). Ha akar dolgozni, ha nem. Jön - sír - el lesz tartva.
Ha viszont német állampolgár és dolgozni jönne, akkor ez már nem ilyen egyszerű.

Először is el kell menni a Migrationsverketbe és kérni kell a tartózkodási engedélyt. Ezt minden EU-s állampolgár meg fogja kapni, nem nagyon kötnek bele.
Ha ez megvan, akkor irány a Skatteverket és kérni kell a PN-t. Itt viszont már gond lesz!
A PN-hez kell munkaszerződés. Ha az nincs, akkor jóformán esélytelen a PN. PN vagy adószám nélkül viszont kevés munkaadó áll szóba az emberrel. Ha mégis találunk ilyet, akkor az ügyintézés jelentősen leegyszerűsödik, bár Anti példáját látva, a 3 hónapos fix szerződés kevés a PN-hez, arra csak adószám (samordningsnummer) jár.

Jelen pillanatban már az sem megoldás, hogy valakivel eltartatjuk magunkat, mert nálunk is van a rokonságban olyan, aki fél éve hiába várja a számát, nem kap. Hiába vállalja apósom, hogy eltartja, az nem elég. Ebből arra következtetek, hogy minimum szülő / gyerek vagy házastársi / regisztrált partneri kapcsolat kell.

Volt még valahol olyan is, hogy egy évre elegendő vagyonnal már adnak PN-t. Kérdés, hogy mennyi ez pontosan? Csak tippelni tudok, 2 ember esetén, nem nagyvárosban egy szűkös megélhetéshez minimum havi 8-10.000 korona szükséges. Ez 100-120.000 korona kp-t jelent, ami kb. 3.800.000 Ft. Nem kevés...

Ha valahogy sikerül kiharcolni a PN-t és van munkánk is, akkor még el kell menni a Försäkringskassan-hoz és regisztrálni magunkat a svéd TB-nél. Enélkül nem lesz orvosi ellátásunk (bár ha van PN, akkor alanyi jogon jár és ellátják az embert - engem elláttak akkor is, amikor még csak folyamatban volt a regisztrációm, igaz ez a tavalyi balesetem volt :) ).

Mielőtt bárki nekiindul találomra Svédországnak, alaposan gondolja át, hogy mire és hogyan van esélye... a legfontosabb a munka, ha az nincs, akkor ez egy pokolian drága országnak számít!

Hasznos oldalak (rengeteg információval, akár szomáliai nyelven is :) ):
www.migrationsverket.se - bevándorlási hivatal
www.skatteverket.se - adóhivatal
www.arbetsformedlingen.se - munkanélküli hivatal (itt lehet munkát is keresni)

2 megjegyzés: