2013. február 1., péntek

Tömegközlekedés

Mivel a múltkor volt szerencsém majdhogynem az összes tömegközlekedési eszközhöz, gondoltam írok kicsit bővebben erről a dologról is.

Svédország területe jóval nagyobb Magyarországénál, ráadásul nem is túl szabályos. Trelleborgból eljutni Kirunába autóval egy örökkévalóság lenne (1.876 km, 19 és fél óra; arról nem is beszélve, hogy autópályán a legtöbb helyen 110 km/h a megengedett sebesség), ezért nagyon fontos a jó és igényes tömegközlekedés.
Magyarországon a "legnagyobb" ilyen távolság kb. 510 km (Fehérgyarmat - Sopron), ami megvan 5 óra 50 perc alatt, igaz Magyarországon a legtöbbször nem pont 130-al vezettem a pályán :)

Vasút
Svédországban a vasúti személyszállításért az SJ AB felel.
A teljes vasúthálózat hossza 11.633 km hosszú, ebből villamosított 7.591 km.

Létezik egy- és kétszintes vonat:A másodosztályú vonatok utastere a magyar első osztályúakéval vetekszik, pedig nem IC-kről van szó, hanem sima gyorsvonatokról (már ami a Flen - Stockholm és Nyköping - Stockholm viszonylatot illeti):


Vonat menetrend és jegyrendelés: www.sj.se
Nem feltétlenül érint mindenkit, de remek (és ingyenes) app-et is készítettek az SJ-hez (az iTunes-ban SJ Min resa néven fut - lehet jegyet venni és menetrendet nézegetni).

Közlekedés Stockholmon (és elővárosain) belül
Stockholm környékén, a magyar HÉV-hez hasonló szerepet játszik a Storstockholms Lokaltrafiks Tåg (röviden SL). Ezen vonalak hossza 185 km és behálózzák Stockholmot, valamint az elővárosokat.

Létezik még 3 villamosvonal (27 km) és metró is (18 km) Stockholmban
Stockholm egyébként Londonhoz hasonlóan zónákra van osztva; a zóna határ átlépés függvényében drágulnak a jegyek.
Ha pl. a kórházba megyek a Centralen-ről, akkor átlépek egy zóna határt, így 44 koronába kerül egyetlen megálló (Stockholm Centralen - Stockholm Södra).

Stockholmi HÉV, metró, busz és villamos menetrend: www.sl.se
Szintén készült hozzá ingyenes app: Res i STHLM (SL) néven.
*) az STHLM rövidítés STockHoLM-ot jelenti, ez nagyon sokáig nem esett le nekem :)

Busz
Eddig csak a távolsági buszokhoz és a Flygbussarna-hoz volt szerencsém. Mindkettő kiválónak bizonyult :)
 
Távolsági buszok járnak mindenhol, ahol vonatok nem. Ilyen pl. a Nyköping - Flen útvonal (úgy tudom itt korábban volt vonat is, de ma már csak teherszállításra használják a síneket).
 
Remek menetrend és utayástervező létezik ehhez a szolgáltatáshoz is: http://reseplanerare.resrobot.se
Szintén létezik app is hozzá: Reseplanerare (resrobot) néven.
 
Egy jegy Flen és Bettna között (20 km) 48 kr. Nem olcsó, viszon kényelmes, az üléseket majdnem teljesen le lehet fektetni (már ha em zavarja a mögöttünk ülőt, de erre kicsi az esély, ezen a vonalon egy buszon átlagosan 5 ember utazik, abból 1 a sofőr :) ).
 
A Flygbussarna jár a repülőterek és a közeli nagyvárosok között. Ilyen pl. a Skavsta - Stockholm vagy az Arlanda - Stockholm útvonal. Ezeken a buszokon WC is van rendszerint, nem olcsó, de egy átszállással el lehet jutni tőlünk (a Skavstától 25 km-re lakunk) az Arlandára, ami nem kis távolság (143 km + 25 km Bettnáig).
Ezzel a társasággal eljuthatunk a már említett Arlandára és a Skavstára, továbbá a két göteborg-i, a bromma-i (Stockholm másik reptere), a malmö-i és a västerås-i repülőterekre is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése