2012. december 29., szombat

Költözünk!

Tegnap járt le a nevezési határidő a kiszemelt lakásokra. Miután kiderült, hogy hiába tetszik három is, jelentkezni (ajánlatot tenni) csak egyre lehet.
Végül abban maradtunk Nórival, hogy legyen a tóparti, mert az tűnik a legcsendesebbnek, így arra tettünk ajánlatot.

Gyakorlatilag az esélytelenek nyugalmával indultunk, mert pontunk a nevezés pillanatában mindössze 21 volt (ez ugye annyit jelent, hogy 21 napja keresünk lakást).

Ma reggel, egészen pontosan 7:39-kor kaptam egy e-mail-t, amiben gratulálnak, hogy mi kaptuk meg a lakást... mérhetetlenül megörültem, de a neheze igazából csak ezután kezdődött:

Gyorsan megkérdeztem az egyik kollégát (biztos, ami biztos alapon), hogy tényleg megkaptuk-e a lakást. A válasz: igen!
A lakás február 1-től költözhető, de a 3 hónapos felmondási idő miatt nekünk az túl korai. A megkérdezett kolléga szerint ez a fő bérlőt nem nagyon szokta érdekelni (már források szerint viszont igen), úgyhogy kissé lelombozódtam. Ha dupla bérleti díjat kellene fizetni, az havi kb. 9.000 Kr lakbér költséget jelentene 1-3 hónapon keresztül. Ez bárhonnan is nézve mintegy 304.000 Ft (havonta!). Viszonylag kellemesen megélünk a fizetésemből, de azért nem ennyire...
Át is futott az agyamon a frissen kapott hitel kártya felhasználásának lehetősége, illetve egyéb (kölcsön) lehetőségek is.

A 9 órás szünetben rohantam is haza Nórihoz, hogy a jó hírrel kelthessem... Ő is nagyon örült, bár a lakbér miatt aggódott kicsit.

A cég 9:30-kor nyit, gondoltam majd felhívom őket és megpróbálok egyezkedni.
 
Mivel éppen dolgoztam (pénteken összesen 6-an voltunk bent, 2 munkás és 4 vezető :) ), 10-ig vártam a telefonálással.
 
1. A Flens Bostad-nál azt mondták, hogy nekik az a legjobb, ha azonnal költözünk (ez nyilvánvaló). Próbáljak meg beszélni a mostani főbérlőmmel, hogy hátha van, aki várakozik a lakásunkra és akkor nem kellene kifizetni a 3 hónap felmondási időt.
Mondtam, hogy Bettnában lakunk, nem nagyon hiszem, hogy itt lenne váró lista :)
 
2. Felhívtam a jelenlegi főbérlőnket, Henrik-et. Nagyon kedves volt, ami meglepett, hiszen éppen az elhagyását tervezzük. Azt mondta, hogy most nincs senki, aki várna, de utána fog nézni és ha talál valakit, akkor nem kell kifizetni a 3 hnapot, csak amennyit itt lakunk.
Az dupla lakbérfizetés lehetősége miatt kértem, hogy várjunk a felmondással, majd délután visszahívom, hogy egyáltalán költözünk-e, mert ha nem és közben ezt lemondom, akkor hajléktalanná válhatunk...
 
3. Beszéltem Lajos kollégámmal is. Ők ugyanott bérelnek lakást, ahol mi is kinéztük a szóban forgót. Azt mondta, hogy próbáljak meg egyezkedni velük, illetve előre szóljak, hogy mit szeretnék megcsináltatni a lakásban, mert utólag már nehézkesebb lesz. Ezen felül jelentkezzek mielőbb garázsért is, mert nagyon hosszú a váró lista (kb. 1 év).
Mondjak el mindent, ami a szívemet nyomja (kád, padló a fürdőben, festés, ablakok és bármi, ami nem tetszik) és akkor az átadásig ezeket megcsinálják, illetve tudni fogják, hogy idővel meg kell majd csinálniuk.
 
4. Beszéltem Gyulával is, örült, de nem nagyon nyugtatott meg, hogy megússzuk a 3 havi felmondási időt, illetve ennek fényében 1-3 havi dupla lakbért.
 
Ha minden maradt volna az eredetiben, akkor március 31-ig kell Bettnában fizetni, illetve február 1-től Flenben.  Ez legrosszabb esetben 2 havi duplázást jelent, ami a bettnai kidobott bérrel számolva 8.446 Kr. Nem kevés...
 
5. Felhívtam Nórit is, hogy eddig így állunk, megpróbálom kialkudni, hogy csak márciustól költözünk. Így már csak 1 havi dupla lakbért kellene fizetni. Ez még éppen beleférne. Nagyon éppen...
 
6. Felhívtam megint a Flens Bostad-ot, elmondtam, hogy beszéltem a főbérlővel, de nem biztos, hogy tud helyettünk lakót szerezni, nincs váró lista. Úgy tűnt, hogy közben utánanéztek a bettnai lakás piacnak is, mert rögtön megértette miről beszélek (400 fős településről van ugye szó). Már éppen kezdtem az alkudozást, hogy mi lenne, ha márciusban költöznénk csak, mire azt a választ kaptam, hogy rendben, akkor április 1-től írjuk a szerződést. Menjek be január elején, írjam alá és kész.
 
Hatalmas kő esett le a szívünkről! Így tehát sikerül dupla lakbér fizetés nélkül megúszni a költözést. Kell majd bérelni egy teherautót, ami kb. 500 Kr + venni egy szekrényt a hálóba (kb. 1.000 Kr). Kis kellemetlenség lesz, hogy a költözés valószínüleg a műtét után lesz, így én nem fogok tudni nagyon mit csinálni :( (vezetni és pakolászni egy kézzel a dolgokat a dobozokba, de emelni semmit sem).
 
Néhány adat és kép a lakásról / környékről
- alapterület: 67,5 nm (a bettnai lakás 55,6 nm a balkon nélkül)
- bérleti díj: 4.725 Kr / hó (a mostani 4.223 Kr / hó)
(ebből állítólag 150 Kr havonta a saját mosógép bérleti díja, ami nem rossz, mert ha baja van, ingyen cserélik)
- van itt is saját raktárszobánk, ami nem nagy, de a téli gumi szettnek jó lesz :D
 
 
A rajz a tükörképe a valóságnak, nem tudom, hogy miért. A jobb oldali falon lévő 3 ablak teljesen a tóra (kikötőre) néz.
A valóságban a felső szoba ablaka szintén a tóra, az alsó szobáé a parkosított parkolóra néz. A konyhaablak két szomszédos épület közötti parkra, de látszik a tó is. A fürdőszoba pedig a parkolóra, de az úgysem azért van, hogy nézelődjön az ember.
 

 
Bár a fenti kép nem a "mi" épületünk hanem (szerintem) Lajoséké, de az alaprajz jobb oldali fala ugyan ebbe az irányba néz és a távolság is nagyjából hasonló a tótól.
Alsó képen pirossal van jelölve a lakás. Jól látszik a kikötő és a tó.
 
 
A szerződés aláírásakor majd megpróbáljuk elkérni a kulcsot, hogy kicsit méricskélhessünk és csinálhassak pár fényképet.
 
Bár még csak 29-e van, de mindenkinek Boldog Új Évet Kívánunk!


6 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz lesz szerintem:) Gratulálok az "álom" lakáshoz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Köszönjük!
      A környezet meseszép, reméljük a szomszédok is csendesek lesznek.

      Törlés
  2. Sziasztok!

    Mostanában nem írtam megjegyzéseket, de továbbra is figyelemmel kísérem a blogot.

    Gratulálok a sikeres lakás bérlethez és nagyon szép helyre költöztök. Remélem minden örömötök meg lesz az új lakókörnyezetben, amire minden esély meg is van.

    Az ügyintézés is teljesen másként alakult, mint itthon történt volna. Szavaidból azt olvastam ki, hogy nyitottak a kompromisszumos megoldásokra és ez jó.

    Nagyon Boldog és Sikeres ÚJ Évet Kívánok!

    Üdv

    Imre

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Imre!

      A rugalmasság azért nem minden esetben van meg. Flen egy kisváros, sokan éppen elköltözni szeretnének onnan, mintsem odaköltözni.
      Mi nagyon jó referenciával rendelkezünk (megbízhatóan fizettünk eddig, biztos és jól fizető munkahelyem van, rendezett családi háttér és nem utolsó sorban fehérek vagyunk). Vétek lenne elszalasztani minket.

      Nyköpingben már nem lettek volna ilyen rugalmasak, ott 2-4 év a várakozási idő egy jobb (központi) lakásra. De ott jobban is tudnak válogatni a bérlők között. Ha ott mondtam volna, hogy csak 2 hónappal később tudunk költözni, akkor találtak volna másik 10-20, hozzánk hasonló embert a lakásra és kiadják másnak.

      Szerencsénk volt... mint a legtöbbször :)

      Boldog Új Évet nektek is!

      Törlés