2014. április 18., péntek

Szervdonorság

Nemrég szóba került a Határátkelőn a halál és az azzal kapcsolatos kérdések köre, ezért arra gondoltam, hogy körbejárom a témát egy kicsit.
 
Szervadományozás
Svédországban is lehetőség van arra, hogy felajánljuk szerveinket halálunk esetén. Az adományozásról nyilatkozatot kell lenni.
 
A nyilatkozat tételre több lehetőség is van, de talán a legegyszerűbb az, ha ellátogatunk a Socialstyrelsen oldalára. Ha van BankID-nk, akkor be tudunk lépni bele és meg tudjuk tenni a nyilatkozatunkat.
 
Két lehetőség közül választhatunk:
- felajánljuk a szerveinket transzplantációra ÉS orvosi kísérletekre (teljes test adományozás);
- csak transzplantációra ajánljuk fel a szerveinket.
 
Lehet tenni kikötést is, hogy bár felajánljuk "magunkat", de csak úgy, hogy pl. a májunkat nem adjuk.
 
Szintén ezen az oldalon van lehetőség arra, hogy le is iratkozzunk a listáról és onnantól nem fogják átültetni semmilyen alkatrészünket.
 
A másik két lehetőség:
Megtehetjük azt is, hogy a hozzátartozóinkat bízzuk meg ezzel. Ez lehet írásos vagy szóbeli meghatalmazás, így halálunk esetén neki kell szólni, hogy vihetik a szerveinket.
Elvileg ez is egyenértékű a fenti módszerrel, bennem viszont felmerült a kérdés, hogy halálunk esetén a szerveink nem bírják soká, így az időnek kulcsfontosságú szerepe lehet. Idő kell, míg értesítik a halálunkról a családunkat, idő, míg egyáltalán felfogják/feldolgozzák a dolgot és addigra lehet, hogy késő.
Ezt a lehetőséget úgy tudom elképzelni, hogy a kórházban, egy tiszta pillanatban még az ember így nyilatkozik; baleseti halál esetén semmiképp sem tartom járható útnak.
 
A harmadik lehetőség pedig egy donorkártya kitöltése.
Erről nagyon nincs mit írni, kitöltjük, ha megtalálják, mehet a dolog, ha nem, akkor nem.
 
Ha viszont szerepelünk az első lehetőségnél linkelt adatbázisban, akkor halálunk (vagy a kórházba kerülésünk) esetén rögtön tudni fogják, hogy készülhetnek a transzplantációra is (feltételezem).
 
Jelentkeztem a neten, mert miért ne...

1 megjegyzés:

  1. Most olvastam, (most hogy írtad :-)) hogy kb. a 30%-a az átültetéseknek azért nem történik meg mert kevés a donor. Otthon is, meg külföldön is. Otthon pedig még beleegyezni sem kell, ha nem tiltotta meg életében, akkor automatikusan donor, hacsak a család meg nem akadályozza. Én odaadom mindenemet ha kell, anyám leukémiában halt meg, szóba sem került a csontvelő átültetés, mert drága, ő meg nem fiatal, meg donor kellene meg akármi.

    VálaszTörlés