2014. április 13., vasárnap

Fogyókúra, félidőben

Nem tartozik a svédországi élet témakörébe (ahogyan az utazások és nagyon sok más dolog sem, amit itt közzéteszek), de gondoltam megosztom veletek a nagyjából félidei eredményeit az életmódváltásnak.
 
A kezdeti állapotok
Mikor visszajöttünk a februári hajókirándulásról és ráálltam a mérlegre, elszörnyedtem. 89 kg-t mutatott, kövér és gusztustalan voltam. Ez a 173 cm-es magasságomhoz 29.74-es BMI-t és nagyjából 37%-os testzsír %-ot jelent.
 
BMI alapján ez a túlsúlyos és az I. fokú elhízás határán lévő érték egy átlagos felépítésű (tehát nem sportoló) ember esetén.
Testzsír%-ot is belekalkulálva pedig a mangalica archetípusa (25% fölött elhízott, a 37% ennél 50%-kal több!).
 
Tehát volt miből lefaragni és erre azért már nem lehet azt mondani, hogy "nehéz csontú" vagy "Mert olyan hatalmas a szívem!"
 
Az életmódváltás és a fogyókúra
Erről már korábban írtam. Itt elérhető.
 
A korábbi poszthoz még annyit tennék hozzá, hogy 10 emberből 10 másként áll hozzá a dologhoz. Mások a tapasztalatai, mások az elvei, mást olvasott. Egyik megoldás sem rossz, amivel eredményt érhet el az ember. Egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik. Ami szerintem fontos, hogy a sok információs csomagból válasszunk ki egyet és tartsuk ahhoz magunkat. Ha pedig már elég otthonosan mozgunk a témában (megismertük a saját testünk korlátait és lehetőségeit), akkor lehet itt-ott módosítani a programon és megnézni, hogy javulnak-e az eredményeink.
Ami még fontos lehet, hogy ha nem is mindenben, de jobbára a body.builder.hu weboldal ajánlásait követem, ezeket a kalkulátorokat használom, innen tájékozódóm gyakorlatok és táplálékkiegészítők / tabletták hatóanyagai, adagolása, felhasználása iránt.
 
A kcal és tápanyagszámolást teljes sikerként könyvelem el. Az adatbázisom is szépen nő, egyre kevésbé okoz problémát határérték alatt maradni minden értékkel.
 
Ami "újdonság"
Nagyjából sikerült kiszámolnom a testzsír%-omat. Erre két módszert találtam: egyrészt egy bioelektromos impedancia mérő gép segítségével, ami tulajdonképpen a test ellenállását méri és abból számolja a zsír mennyiségét. Ilyen gépen nincsen és nem is tudom honnan szerezhetnék, így marad a hagyományos (tolómérős) módszer.
Ezt a cégnél is megtalálható tolómérők segítségével végeztem, 3-pontos módszerrel (a többpontoshoz segítség kellene). A mért értékeket több kalkulátorba is beírtam, mind nagyon hasonló értékeket adott, így elhittem. Ez az utolsó mérés alapján 19% (emlékszünk még, hogy 37%-ról indultam, ugye?)
 
A másik, amiről eddig nem volt szó, a tabletták.
Ezek hasznosságáról megoszlanak a vélemények, csak ezekkel nem lehet fogyni, mozogni mindenképpen kell. Viszont a mozgás már önmagában is fogyaszt (ha odafigyel az étkezésre), így könnyen megállapítható, hogy mozgás nélkül nem érnek semmit, mozgás mellett pedig feleslegesek. Az én bűnöm, hogy hiszek bennük (placebonak mindenképpen jók), illetve a bevételükhöz nem kevés víz kell, így annyit biztosan elértek, hogy többet iszom, mióta szedem őket :)
 
Tabletták:
 
Hatóanyag / tabletta
Tabletta / nap
Mikor?
Zöldtea kivonat
200mg
3
Reggel a teljes adagot
L-carnitine
500mg
4
Reggel (1), edzés előtt 45 perccel (2), este (1)
Choline és inositol
250/250 mg
3
Reggel, délben, este (1)
Super fat burner
4
Reggel (2), edzés előtt 30 perccel (2) vagy este (2)
Thermo drine pro
1
Reggel (1)

A reggeli és esti "turmixban" sok vitamin és ásványi anyag van, illetve délben még beveszek egy multivitamint is a biztonság kedvéért.
 
A következő szállítmányban érkezik némi BCAA és CLA is, az íz kedvéért, valamit rendeltem egy adag fehérjét is azért, ha nem sikerül a szervezet napi igényét kielégíteni, akkor legyen mihez nyúlni.
 
Tápanyagigény, ha már itt tartunk
Az elsődleges célom jelen pillanatban a súlyfelesleg eltüntetése. A probléma az, hogy súlyt nem csak zsírból lehet veszíteni, hanem (sajnos sokkal könnyebben) izomból is.
Ezt elméletileg a bevitt fehérjével lehet csökkenteni, ezért kiszámoltam, hogy elméletileg mennyi a zsírmentes testtömegem, majd a blabla után odáig jutottam, hogy a napi fehérjeigényem 96g, az optimális növekedéshez pedig 137g lenne szükséges. Mivel jelen pillanatban nem lenne értelme a tömegnövelésnek, így valahol a kettő között próbálok megállni minden nap (elérni a minimumot néha elég problémás, de dolgozom rajra :) ).
 
Az eredmények
Ennyi süketelés után most ott tartunk, hogy 78,5 kg voltam a hétvégén. Stabilan tartom az 1kg mínuszt hetente.
A mozgás természetesen még mindig a mindennapok szerves részét képezi. Az állóképességem sokat javult, többet tudok futni is, a sétát már sokszor észre sem veszem.
Az úszás irány viszont csökkent a lelkesedésem, biztosan mert már jobb az idő és inkább sétálok.
 
Úgy tervezem, hogy még 2 hónapig csinálom a fogyókúrát ebben a tempóban. Addigra valószínű elérem a 70-71 kg-t. Utána szépen fokozatosan szeretnék átállni egy súlymegtartó "diétára", illetve ha majd elkezdek konditerembe járni (ebben a kezem sajnos elég nagy korlátot jelent, de amit ki lehet hozni a dologból, azt ki fogom), akkor pedig szintén fokozatosan egy "tömegnövelő" étrend lesz a cél.
 
Meglátjuk úgy egy év múlva, hogy mi valósult meg ebből... :)

7 megjegyzés:

  1. Hasonló gondjaim vannak, csak nem szeretek számolgatni. Ráadásul sok kalkulátor azt hozza ki hogy nem vagyok elhízva pedig az utolsó 10 évben 15 kg-t híztam és előtte a vékonyságom nem volt beteges, normálisan ettem, stb. Csak mindig mozogtam, amit most alig csinálok. Néha fellángol a nemlétező akarat és marad az úszás de az meg kevés. Egészséges de engem nem fogyaszt akármennyit úszom. Na majd idenézek néha hogy állsz a kilókkal DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Továbbra is szépen hozom a heti 1kg-t :)

      Állítólag a tempósabb sétálás (mondjuk fitness walking / power walking) a legjobb zsírégető mozgás. A google maps-en tervezz meg magadnak egy kellemes, 6-7km-es távot és gyalogold le úgy 1 óra alatt. Kezdésnek tökéletes lesz és pár hét alatt, ha odafigyelsz az evésre (muszáj), akkor hullani fognak a kilók :)

      Törlés
    2. Majd gyalogolok itt a sivatagban, jó idő megvan hozzá, 40-45 fok DD. Edzőterembe kell menni, az van, csak hát a lustaság ugye az is van. Mindenképpen csinálok valamit mert ha egyszer elindul a hízás magától nem áll meg.

      Törlés
    3. Én most a fogyás miatt aggódom picit, mert olyan remekül átálltam a csökkentett kcal bevitelre, hogy nem tudom, hogyan fogom magambaerőltetni a több ételt, különösen, ha ezdőterembe is eljárok majd.

      Most az átlagos bevitelem 1300 kcal körül van, akkor pedig ennek cirka a duplája fog kelleni (elméletben). Tömni fogom magam, mint a libát :)

      Törlés
    4. Csak gratula, ma megmértem magam, hát, inkább nem mondok semmit. Legközelebb akkor írok ha bármi eredményt elértem. Remélem nem soha DD

      Törlés
    5. Az egész dolog kulcsa a kalória deficit és a mozgás. Semmi más nem kell hozzá :)

      HAJRÁ!

      Törlés
    6. Pont az a semmi hiányzik DD

      Törlés