2014. április 2., szerda

Európai parlamenti választás - 2014

Május 25-én tartják Svédországban az EU-parlamenti választást. Mint Svédországban élő uniós állampolgárnak, jogom van részt venni az itteni szavazáson.
 
A napokban megkaptuk az értesítőket, hogy ha szeretnénk itt szavazni, töltsük ki a mellékelt nyomtatványt, amivel bekerülünk a választói névjegyzékbe. Ezt a regisztrációs lapot április 24-ig kell visszaküldeni.
 
Amennyiben úgy döntünk, hogy részt veszünk az itteni választáson, az itteni választási iroda (Valmyndigheten) lejelenti ezt Magyarországnak, így ott már nem fogunk tudni szavazni.
 
Szívesen részt vennék a szavazáson, egyrészt azért, mert még nem csináltam ilyet itt, másrészt azért, mert Magyarországon úgysem szavaznék (ezért nem fogunk odautazni).
Ugyanakkor azt sem szeretném, hogy bármiféle információt küldjenek rólam Magyarországra.
 
Tegnap írtam az irodának és megkérdeztem, hogy milyen információkat szeretnének átküldeni Magyarországra, mert ennek a függvénye az, hogy részt veszek-e az itteni szavazáson.
Eddig nem válaszoltak, de van még 2-3 hetük. Ha megtudom, mindenképpen írni fogok róla!
 
Az EU-s listára egyébként csak egyszer kell feljelentkezni, onnantól automatikusan minden ilyen választáson itt vehetek részt. Amennyiben legközelebb mégsem itt szeretnék, le kell iratkozni és kész.
 
A svéd országgyűlési választásokon (szeptemberben) mindentől függetlenül szavazhatok, nem kell feliratkozni semmilyen listára sem. Ha korábban nem is, akkor majd mindenképp elmegyek és voksolok.
 
Az idei magyarországi szavazást természetesen ki fogom hagyni, mert egyrészt nem élek ott és így nem tartom korrektnek azt, hogy a szavazatommal befolyásoljam az ott élők életét; másrészt, mivel nem tervezzük, hogy visszaköltözünk, nem is érdekel az egész.

5 megjegyzés:

  1. Ha nem vagy svéd állampolgár akkor csak a landsting és kommunvalen szavazhatsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Ez igy van! Felreerthetoen fogalmaztam?

      Törlés
    2. Szia!

      Csak ici-picit:"A svéd országgyűlési választásokon (szeptemberben) mindentől függetlenül szavazhatok". Mivel nem tudtam, hogy svéd állampogár vagy pontositani akartam. Bocsánat.
      Hajrá az életmódváltással!

      Hiilsen!

      Törlés
    3. Igazad van, megint :)

      Nem vagyok sved allampolgar, nem is szavazhatok az orszagos listara, csak az onkormanyzatira es megyeire.

      Majd otthon pontositom a dolgot vagy irok egy kulon posztot errol :)

      Koszonom!

      Törlés
    4. De azokra szavazz mert a svédek szerint szavazni kötellesség (medborgarplikt)! Azt hiszem te is mint teknikus megéreted a "preciziós" hozzáállást.

      Hiilsen!


      Törlés