2014. február 24., hétfő

Karibi telelés 2014 - I. rész

Már egy ideje hazaértünk, de eddig nem volt erőm megírni az összefoglalót. Őszintén szólva még abban sem voltam biztos, hogy egyáltalán írok-e majd róla. Végül mégis úgy alakult, hogy sikerült rávennem magam az írásra, hátha valaki kedvet kap egy hasonló úthoz.
 
Két részletben készül el a beszámoló, mert így egyrészt nem unom meg az írást félúton, másrészt talán nem lesz olyan nagyon hosszú és még az olvashatóság határain belül marad a terjedelem. Az első rész Puerto Ricot, St. Thomas-t és Barbados-t, a második St. Luciát, St. Kitts-t és St. Maarten-t mutatja be.

A korábbi utazásokkal ellentétben most azt csináltuk, hogy nem kértünk meg senkit, hogy kivigyen hajnalban az Arlandára, hanem előző este felmentünk vonattal a reptéren található hotelbe és ott szálltunk meg. 800 korona volt egy éjszaka két főnek, reggelivel a Radisson Blu hotelben. Nem volt vészes, viszont sokkal kényelmesebb volt, mint hajnali 2-kor kelni és 2,5 órát utazni, hogy elérjük a reggel 7-kor induló repülőt.

Pénteken (2014.01.31) még mindketten dolgozunk, munka után elszaladtunk Eskilstunába, hogy befejezzék Nóri szemhéjtetoválását, majd vissza Flen-be, átadni őszentségét, I. Muffintosh-t anyósoméknak megőrzésre, majd irány a vasútállomás, onnan vonattal Stockholmba, Stockholmból busszal az Arlandára. Fárasztó nap volt :)
 
Másnap (2014.02.01) hajnalban indult a repülő. Dél körül már Londonban volt, ott mindössze 55 percünk volt az átszállásra, ráadásul még az amerikai határőrök is feltették a szokásos, hülye kérdéseiket (hova megyünk, miért megyünk, hol szállunk meg, miből élünk, stb). Mintha ezekre ne lehetne sablon válaszokat betanulni és elmondani ugyanazt, amit mi is elmondtunk.
Vajon mit szólnának, ha azt mondanánk egyszer, hogy "Illegális bevándorlás a célunk, egy építkezésen fogunk feketén dolgozni." De nyilván nem fogunk ilyet mondani...
 
Miután sikerült átverekedni magunkat az ellenőrzésen, következett a talán 8 órás út New Yorkig (nem emlékszem pontosan az időre, nincs is jelentősége). NY-ban 3 óránk volt a csatlakozásig, addig ettünk, ittunk, jót mulattunk, illetve nekem nadrágot kellett cserélnem, mert a farmer, amiben utaztam beadta a kulcsot és úgy 15 centi hosszan szétrepedt egy nem túl előnyös helyen :) Ennek később is volt jelentősége, mert a hajón voltak úgynevezett elegáns estek, amikor ing, hosszú nadrág páros volt a minimum elvárt és az egyetlen magunkkal vitt nadrágot sikerült lenulláznom. Annyi baj legyen, majd veszünk valahol.
Késő délután felszállt velünk az utolsó gép is a nap folyamán, nem mondhatom, hogy már nem untunk halálosan a repülőgépek belsejét. Összesen 20 órát utaztunk, ebből talán 15-öt töltöttünk a levegőben.
Este 11 körül értünk oda San Juanba. Még NY-ban, a határőr kioktatott, hogy Puerto Rico nem külön ország, hanem az Egyesült Államok az is... más kérdés, hogy ez így nem igaz... PR külön állam, amely önként társult az USÁhoz, saját alkotmánya van.
 
Fogtunk egy taxit, ami $19-ért elvitt a hotelba. Lefürödtünk és lefeküdtünk, mert hosszú volt az út.
 
Vasárnapra (2014.02.02) egy kis városnézés volt tervezve San Juan óvárosában, majd a kabin elfoglalása a hajót. A tervezett programot kis változtatással ugyan, de sikerült tartani: megnéztük a San Cristobal erődöt és a San Felipe del Morro kastélyt a parton. Végigsétáltunk a Paseo del Morro-n. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a helyiek jobban beszélnek angolul, mint Miamiban :)
Az erődbe és a kastélyba összesen $10 volt a belépő.
Egy bástya az Atlanti-óceán partján
 
San Cristobal erőd
 
Panoráma a Paseo del Morro-ról
 
Paseo del Morro
 
Panoráma a San Cristobal "kertjében"
 
A két erőd között elfoglaltuk a kabinunkat a hajón. Szerencsére készültek ránk és a hozzánk hasonló korai érkezőkre, így volt lehetőség arra is, hogy megebédeljünk a hajón. Ez nagy örömöt (és jóllakottságot) okozott.

Indulásra sikerült visszaérnünk gond nélkül, kissé fáradtan megvacsoráztunk, majd irány a kabin és alvás...

St. Thomas (2014.02.03.)
Ez a sziget volt talán a legkevésbé érdekes az összes közül. Nem találtunk a hajón érdekes parti programot (shore excursion), ezért kinéztünk egy strandot és ott süttettük magunkat (ropogósra) egész nap.
Néhány kép azért készült:

 
A kikötőben megpróbáltuk pótolni az odaveszett nadrágot, de hiába. Volt még egy napunk, mert a harmadik estére volt kiírva a kiöltözős est.
 
A tengeren (2014.02.04.)
Nem múlhat el hajóút anélkül, hogy ne töltenénk el egy teljes napot a tengeren. A mostani úton szerencsére csak egy ilyen nap volt, az is rögtön a második.
A program nem volt túl feszített, gyakorlatileg egész nap a fedélzeten süttettük magunkat, megnéztük a jégszobrász műsort, aludtunk egy nagyot délután, mert az átállással még voltak problémák (amik később sem múltak el :) ).
Rájártunk egész nap a büfére, így a nap végén olyan voltam, mint egy lufi, annyit ettem :)
Szerencsére a rosszullét is elkerült mindkettőnket, így egy kellemes, eseménytelen napot tudhattunk magunk mögött.

Barbados (2014.02.05.)
Barbadoson befizettünk egy óriásteknős és víz alatti roncs nézegetős programra. Motorcsónakkal vittek minket a kikötőből egy másik tengerpartra, ahol kaptunk sznorkel felszerelést, majd nézegethettük a teknősöket. Összesen 4 teknőshöz volt szerencsénk, akik egyébként azért jártak oda, mert minden nap ott etették őket. Volt olyan is, amelyik egy halrajjal közlekedett, valószínüleg ők tartották tisztán.
Nem volt szabad megérinteni őket, de azért az egyik túratársunk megkérdezte, hogy mi van akkor, ha a teknős érinti meg őt? Ühüm, biztosan :)
 
Fényképek sajnos nem készültek, mert nem volt vízalatti fényképezőgépünk, de ide kattintva lehet némi elképzelésetek a látottakról.

A roncsnál láttunk mindenféle furcsa halakat, az egyik pl. függőlegesen úszkált, de sajnos a nevét nem tudom :(
 
A barbadosi kikötő egyébként csalódás volt, teherkikötőben sikerült megállni, ami minden volt, csak szép nem. De a teknősök kárpótoltak mindenért... :)
 
A sznorkelezés után volt még fél óránk, kifeküdtünk a partra és csináltunk pár képet:


A idő jó volt, bár ez a képeken nem annyira látszik... :)

Egyelőre ennyi, legközelebb St. Lucia, St. Kitts és St. Maarten lesz a terítéken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése