2013. május 24., péntek

Felkészülés az El Camino-ra - I. rész

Még tavaly, miután láttuk a "The Way (2010)" című filmet Martin Sheen-el, elhatároztuk, hogy mi is megpróbálkozunk egy kis spanyol zarándoklattal. Ha már csináltak egy kis reklámot ennek az útvonalnak, adta magát, hogy mi is ezt válasszuk.
Fontos leszögezni, hogy megrögzött ateisták lévén egyáltlán nem vallásos indíttatásból tesszük (választottuk ezt az útvonalat), hanem a kaland, a túrázás öröme és a spanyol emberek vidámsága, kedvessége miatt.
 
Nóri a megszokott lelkesedéssel és precizitással szervezi az út részleteit, én pedig igyekszem biztosítani a szükséges anyagiakat. Ez a fajta munkamegosztás nekem nagyon tetszik, mert utazni (világot látni, túrázni, stb) én is szeretek, de a szervezéshez nem sok kedvem szokott lenni. :)
 
Jelen pillanatban úgy áll a szervezés, hogy valamikor szeptember elején indulnánk. Repülővel elmegyünk Madridba, ott egy napig város nézünk. Délután egy éjszakai (hálófülkés) vonattal elmegyünk Lugo-ba, ahol elkezdjük a vándorlást.
 
A felkészülés abból áll, hogy a környéken keresünk túraútvonalakat és azokon rágjuk keresztül magunkat.
Az egyik ilyen útvonallal nagy szerencsénk van, mert pont a ház előtt megy el és megkerüli a szemközti tavat (elmegy a király kastélya előtt is).

A túráról készült összefoglaló, amit egy iRunner nevű alkalmazás csinált.
 
Istálló a király kastélyával szemben. Itt nevelik a királyi marhákat (nem vicc!) :)
 

A király fleni kastélya (Stenhammar Slott)
 
A király kertje (ha majd kizöldül sokkal szebb lesz :) )
 
Egy útvonal menti tisztáson két őz (vagy szarvas :) ) legelészett
 
Találkoztunk Muffin egy távolabbi rokonával is, éppen átkelt a síneken
 
Tóparti ösvény I.
 
Tóparti ösvény II.
 
Nóri a szemközti oldalon, egy sziklára telepedett le
 
Tó, a fák között (ide csak önszorgalomból másztunk fel, útvonal sajnos nincs közvetlenül túlparton)
 
A képek két túra alkalmával készültek (ezért a kézzelfogható időjáráskülönbség).
Minden héten menni fogunk valamerre, aprnként növelve a megtett távolságot, illetve júniustól már kétnapos túrákat fogunk csinálni.
 
Az útvonal elvezet az egyik fleni temető mellett is, ahol megtaláltuk Prins Wilhelm sírját. Ő volt Södermanland hercege, V. Gustav király második fia. 1965-ben halt meg a fleni Stenhammar kastélyban (ld. fenti képen).
Az Ő testvére volt Gustaf VI Adolf svéd király, akinek az unokája a jelenlegi svéd király, Carl XVI Gustaf.


6 megjegyzés:

  1. Milyen jó ötlet! Írj majd róla!
    Sok szép élményt nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképpen!
      Messze van még a felkészülés vége, de ha minden jól megy, akkor jó alapot (támpontot) adhat esetleg másoknak is, akik megpróbálnák.

      Meglátjuk mi lesz a vége :)

      Törlés
  2. Miért pont Lugóban akarjátok kezdeni az utat?

    Ez a város az északi úton van ami sokkal kevésbé van kijelölve.
    Innen egy órára van Sarria ahonnan rengeteg ember indul mivel itt kezdôdik az utolsó száz kilóméter ami a minimum ahhoz, hogy compostelat kapj Santiagóban. Ha csak egy hetetek van én Sarriat ajánlom ha több akkor esetleg León, Astorga, Ponferrada, Villafranca del Bierzo.
    Amúgy én pont Lugóban élek és az el Caminót is jól ismerem, úgyhogy ha van valami kérdésetek szivesen segítek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Igen, idő közben változott a terv és Lugo-ba csak azért megyünk, mert ott áll meg a vonat. Onnan át fogunk buszozni Sarria-ba és ott kezdünk.

      Azt még nem tudjuk, hogy honnan szerzünk majd pilgrimpass-t... :) erre van ötleted esetleg?

      Jártál is a Caminon? Mi sátorral tervezzük a megszállást (egy éjszakát tervezünk csak szállájhelyen tölteni). Szerinted ez járható vagy nem olyan a közbiztonság (sosem lehet tudni)?

      Törlés
    2. És természetesen köszönjük a tanácsokat!!! :)

      Törlés
  3. Igen, többször végigjártam a Caminón, és dolgoztam alberguében is, vagyis zarándokszállón. Amolyan igazi zarándokút rajongó vagyok, (de nem vallási okokból) A Határátkelô blogján láttam a tied és felhívta a figyelmem ez a Lugo dolog, mivel itt lakom.

    A pilgrimpass vagyis crendencial egy papirlap amire pecsétet adnak a szálláson (és sok bárban meg boltban is) ezzel tudod igazolni, hogy megcsináltad az utat Santiagoban és kapsz érte egy latin nyelvû oklevelet a Compostélát. Szintén kérik az alberguékben igazolva így, hogy zarándok vagy. Emléknek is jó, késôbb mutogathatod a barátoknak. De ha nem mész a szálláshelyekre és nem kell az oklevél sem nincs szügséged a credencialra. Amúgy be lehet szerezni a legtöbb alberguében vagy a templomban a paptól. De fel lehet venni interneten kapcsolatot ilyen Caminó barátai társaságokkal (Asociacion del amigos del Camino)azoktól is beszerezhatô.
    Amúgy a szállasok általában úgy néznek ki, hogy egy nagy teremben van egy csomó emeletes ágy. Az áruk 3-10 euro között mozog. Általában jó helyek, lehet fôzni, zuhanyozni,mosni(kézzel ingyen meg van 3 euroval mûködô mosó és száritógép, ha többen összefogtok megéri.) van internet is a legtöbb helyen vagy wifi.
    A társaság is jó, lehet ismerkedni egy csomó emberrel, a gond csak a horkolók miatt lehet.
    Amúgy ha sátorozni akartok, azt is lehet. A közbiztonság jó. Én sátoroztam városok parkjaiban, ami amúgy tilos, de egy éjszakáért nem szoktak szólni. Erdôban is lehet de ott számolni kell esetleges állatokkal De arra gondoljatok, hogy Galiciában óceáni az éghajlat, sokat esik az esô, de ha épp nem esik a hajnal nedves, harmatos, ködös. Legyen esôálló a sátor. :)

    VálaszTörlés