2013. május 19., vasárnap

Valborgsmässoafton - a tavasz kezdete

Idén végre sikerült részt vennünk az éves, nagy tavaszköszöntő ünnepen - Valborgsmässoafton - Flenben (április 30-án este). Tavaly csak hallottunk róla, hogy lesz ilyen, így idén mindenképpen meg akartuk nézni magunknak.

Nem is lehetett volna egyszerűbb dolgunk, mert pont a házunk előtt rendezték, a büfé pedig a lakásunk alatt lévő klubhelységben volt.
Már előző nap elkezdték felállítani a céllövöldét a gyerekeknek, ami pont az ablakunk alá került (kicsit távolabb a gallyakból álló kupacot gyújtják meg):


Másnap délutánra elkezdtek jönni az emberek, hogy együtt ünnepeljék a tavasz kezdetét. Ekkor került sor a tűzgyújtásra is:

Gyula mesélte, hogy egész nap kint voltak a tűzoltók és a mentők az utakon, mert ilyenkor tudnak balesetek történni :) Mi megúsztuk...

Ez pedig a tömeg: :)

Számomra külön öröm volt, hogy árultak hotdogot is, mindössze 10 kr-ért (benzinkúton 17 kr, PressByroban 15 kr). A hotdog volt a lényeg, nem az éra :)

Miután elkezdtek hazaindulni az emberek, mi is átmentünk Gyuláékhoz kicsit beszélgetni, majd éjfél körül hazajöttünk. Akkor már csak alig 3-4 ember lézengett a tűz mellett.

6 megjegyzés:

 1. Nagyon szuper ez a tavaszi fesztivál: családias, barátságos! Nincs tömegnyomor...

  Írnál egy picit a stockholmi-malmöi zavargásokról, ha van időd? Mit gondolsz, mennyire lehet vajon ezeket érezni az érintett kerületeken kívül? Néhány nap múlva utazom munka miatt Stockholmba, ezért kérdezem.

  Előre is köszi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Időm, mint a tenger (betegállomány :) ), de sajnos sokat én sem tudok. Lelőttek egy bűnözőt, ezen kiakadt a többi ingyenélő.

   Itt vidéken gyakorlatilag semmit sem lehet érzékelni a dologból (Stockholm 130km, Malmö sokszáz). Biztos vagyok benne, hogy a rendőrség kézben tartja a dolgokat, illetve nem fogja engedni, hogy a zavargások kikerüljenek az adott környékekről. Mindenhol sok a bevándorló, de úgy olvastam, hogy zavargások inkább csak a gettókban vannak, oda pedig békésebb időkben sem biztos, hogy örömmel mennék be.

   Szerintem nem kell aggódnod, ilyesmi egyébként volt két éve is nyáron. Van, hogy a svéd fiatalok gyújtogatják a bevándorlók autóit (akik most gyakorlatilag visszagyújtogatnak).

   Igazság szerint azt nem értem, hogy ha valakinek nem jó itt (márpedig akik a mostani cirkuszt is csinálják nyilván nem élvezik az ittlétet) miért nem mennek vissza oda, ahonnan jöttek?!

   Ne aggódj! :)

   Törlés
  2. Köszi szépen a választ. Megnyugtattál :)

   Érdekes kérdés egyébként, hogy milyen a helyes bevándorlókkal szembeni politika. A svédek nagyon nyitottak, befogadóak voltak mindig is, egyenlőségre, társadalmi integrációra törekedtek. Az USA-ban pl. nagyon megválogatják, hogy ki maradhat ott, erős lefölözés van.

   A magam részéről nagyon szép dolognak tartom, amilyen barátságosan fogadják a svédek a betelepülőket, bár ha jól tudom, a 40 évvel ezelőtti migrációs politikához képest sokat szigorodott a helyzet.

   Törlés
  3. Valójában már a 2 évvel ezelőtti szinthez képest is szigorodott a bevándorlás.

   Probléma rengeteg van a beilleszkedni nem akaró bevándorlóval (leginkább a muzulmánokkal).

   Úgy gondolom, hogy amennyiben valaki ide jön és hajlandó részese lenni az eégsznek, építeni az országot, beilleszkedni, akkor OK. De sokan sajnos visszaélnek a vendégszeretettel és csak kérnek, kérnek és kérnek. Egy idő után pedig követelnek.

   Ilyen a mecset kérdés. Szeretnének a muszlimok mecsetet. De miért? Ez egy európai, keresztény hagyományokat is magáénak tudó ország. Itt semmi keresnivalója nincs egy mecsetnek. Ahogy a csadornak sem. Ezek a dolgok kulturaidegenek itt. Aki pedig ragaszkodik ahhoz a kulturához, ami elől elmenekült (állítólag), az menjen csak vissza oda, ahonnan jött.

   Szerintem :)

   Törlés
 2. Engem mélységesen felháborít, amiket írsz. Iszonyú nagy butaságok, tipikus magyar fotel-okoskodás. A svédek azért tartanak ott, ahol, mert ez a fajta "ha valaki más, mint én, akkor az baj" gondolkodás messze áll tőlük. Sajnos, nem is hiszem, hogy pár év múlva, amikor már több időt töltöttetek a svédek között, felvilágosultabbak lesztek, mert ez Magyarországon belétek ivódott butaság már a személyiségjegyetek.
  Sajnálattal:
  Attila

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha ernek majd pozitiv behatasok errol az oldalrol, akkor megvaltozik a velemenyem.

   Jelen pillanatban azt latom, hogy van egy reteg, aki csak tartja a markat es elvar, kozben pedig nem akar alkalmazkodni.

   Ez sok sved kollegam velemenye is.

   Kivetel termeszetesen van, hartam egyutt sok bevandorloval iskolaba, nem volt veluk baj.
   De volt olyan is (muszlim no), aki kioktatta a nem muszlim not, hogy hogyan kell viselkedni (szerinte). Ezen azert fennakadtam, szerintem erthetoen.

   Ez nem egy muszlim orszag, ne akarjuk mar teriteni az embereket (kereszteny teritesbol sem kerek).

   Törlés