2013. március 13., szerda

Költözés... hamarosan!

A tegnapi nap sok örömöt tartogatott a számunkra a költözéssel kapcsolatban!

Volt szerencsénk bejutni a már 95%-ban kész lakásba, ahol nem kis megnyugvással konstatáltuk, hogy szép és ízléses lett az új fürdőszobánk. Ez volt a költözés egyik Achilles-ina, mert láttunk már sok érdekeset Svédországban ízlés terén. De megúsztuk, kellemes kékes mintázatú lett a padló, a fal pedig fehér, halvány kék mintákkal.
Ha nem is hangzik olyan jól, de a látvány kellemes.

Pár napot még várni kell és bekerül a tusolókabin is. Eredetileg kádat szerettünk volna, de a kollégák már akkor mondták, hogy úgysem fogunk kapni, mert azt sok pénz megtölteni (a vizet pedig a bérbeadó cég fizeti, így a pancsolás neki többlet költség). De a kabin is jó, igazából engem csak a függönyös tusolótól ver ki a víz, azt nagyon utálom.

A másik jó hír, hogy nem kell várni április 1-ig a költözéssel, a kulcsokat már jövőhéten szerdán megkapjuk, így a jövőhét végén (március 23.) tudunk is költözni.

Tegnap (és ma reggel is) megint esett a hó, így sajnos nem lesz olyan festői a kilátás, mint reméltük, de pár hét múlva már talán... :)

A költözéssel kapcsolatos teendők, hogy némi információ tartalma is legyen a bejegyzésnek:
Induljunk ki abból az állapotból, amiben mi is vagyunk éppen: már megvan az új lakás, a költözés időpontja és minden ezzel kapcsolatos információ (lakásszám is, ami nagyon fontos!).

A következő teendőink vannak:
- Beköttetni az áramot. Ebben 99% eséllyel a Vattenfall (áramszolgáltató) fog segíteni. Nekik 3 információra van szükségük (vagy-vagy alapon): lakásszám vagy előző lakó neve vagy villanyóra szám. Esetünkben az előző lakó számunkra ismeretlen volt (üres lakásba költözünk); a lakásszámot tudtuk csak, de az alapján valamiért nem tudták azonosítani a lakást; villanyóraszámot pedig mi nem tudtunk. Pár kör lefutása után írtam a Vattenfall-nak, hogy legyenek kedvesek felvenni a kapcsolatot a Flens Bostad-dal, mert nem szeretnénk gyertyával világítani. Másnap írtak, hogy minden OK, lesz áram, de adjam meg a telefonszámomat, hogy el tudjanak érni, ha valami van... megtörtént.
Így az áram kérdés megoldódott.

- Internet. Jelenleg a Telia-nál van 2 éves hűségidővel internetünk, ami idén ősszel jár majd le. Szerencsére Flenben is ott vannak, így különösebb probléma nélkül át tudják tenni az új helyre a netet. Ez ügyben még beszélnem kell velük, de nem lesz gond. Ugyan így visszük a mobil előfizetéseket is (mindketten a Telia-nál vagyunk), de ott csak a számlázási címet kell átírni és kész.

- Hivatalos szervek (Skatteverket, Migrationsverket, Försäkringskassan, stb). A Skatteverket oldalán lehet bejelenteni a költözést (Flyttanmälan). Meg lehet adni a költözés dátumát is, így lehet előre is jelezni és akkor nincs gond vele. Szerencsére a legtöbb hivatal és szolgáltató az SV adatbázisából veszi az adatokat, így nem kell mindenhol külön-külön bejelenteni, hanem elég itt és onnantól a Nagytestvér mindent lát.
Szintén innen veszi az adatokat a Wasa Kredit (autóhitel) is.

Ha ezek megvannak, akkor még érdemes futni egy kört minden szolgáltatónál és szervnél, hogy biztosan rendben van-e minden, nehogy a végén lemaradjunk valamiről.

Nem árt még előre bérelni egy autót, amivel lehet költözni. Mi a Statoil-tól fogunk kapni egy teherautót (4 órára 800 Kr), amivel elhozzuk 1 körrel a nagyobb darabokat + ami a kisebbekből még belefér (inkább az idő lesz a szűk keresztmetszet, mint a hely), a többit pedig a Beetle-vel.

4 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Ez ám a jó hír! Most itt is havat jósolnak, de remélem már nem jár messze a valódi tavasz.
    Új kedvenc szavam van - a Flyttanmälan! Egyszerre jutnak eszembe róla pillangók és vidám fütyörészés. Esetleg fütyörésző pillangók. Mindenesetre valami vidám dolog. Köszi :D

    Üdv,
    Á

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok,

    jó olvasni, hogyan költöznek azok, akik mindenre gondolnak és nem utólag aggódnak! ;) Szuper!

    Sok sikert,
    Karina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Köszönjük!

      Annyival pontosítanám, hogy igyekszünk mindenre gondolni :) Nálunk, de legfőképp nálam mindig becsúszik valami... számtalanszor volt már, hogy Nóri rákérdezett valami elintéznivalóra én pedig csak annyit tudtam mondani, hogy:
      "Basszus..." :)

      Igyekszünk, de majd 3 hét múlva, ha már belaktuk az új otthon fogom tudni egyértelműen kijelenteni, hogy minden rendben, túléltük veszteség nélkül a dolgot :)

      Üdv,
      Barna

      Törlés