2013. április 12., péntek

Hasznos linkek gyűjteménye

Gondoltam összegyűjtöm a hasznos (vagy legalább általam annak vélt) weboldalakat egy helyre, némi információval kiegészítve. 

A listát folyamatosan igyekszem frissíteni, ezért elérhető a fenti menüsorból is ez a bejegyzés! 

Segítség lehet azoknak, akik most tervezik, hogy kijönnének, illetve már itt vannak, de kicsit elveszettnek érzik magukat a hivatalok útvesztőiben (gyakran előfordul az A-ból B-be, majd onnan vissza A-ba küldés, természetesen érdemi előrelépés nélkül). 

Migrationsverket (Bevándorlási Hivatal)
Bármilyen meglepő, ők foglalkoznak először az idegenekkel. Letelepedéshez, munkavállaláshoz tőlük kell kérni uppehållsrätt-et (EU állampolgároknak). Harmadik országból történő bevándorlás esetén uppehållstillstånd kell (ehhez jár kártya is).
Később itt lehet állampolgárságot is igényelni. 

Skatteverket (Adóhivatal)
Ha már van tartózkodási engedély (uppehållsrätt), akkor itt adnak személyi számot (és személyi igazolványt is). Természetesen ennek most már szigorúbb feltételei vannak, a legtöbb esetben kell munkaszerződés is.
Jogos a kérdés, hogy hogyan kap az ember munkát, ha nincs PN-je? Nagyon nehezen. Rájött a kormány, hogy az sehová sem vezet, ha boldog-boldogtalant beengedik, aztán segélyezik (megint más kérdés, hogy EU állampolgárok nem kapnak segélyt - vagy nem úgy, mint a menekültek). 

Försäkringskassan (Társadalombiztosító)
Miután már van PN-ünk (Personnummer, személyi szám), érdemes (nem kötelező ;) ) regisztráltatni magunkat a TB-nél is. Ha ezt nem tesszük, akkor nem leszünk jogosultak egészségügyi szolgáltatás igénybevételére. Mi 2011 júniusában adtuk be a regisztrációt, de csak 2012 februárjában kaptuk meg az igazolást (2012 januárjában volt a balesetem de így is elláttak, csak a kék EÜ kártyát nem kaphattuk meg). Érdemes erre odafigyelni!
Hosszabb betegség esetén tőlük kapja az ember a fizetését (táppénzt). Egyébként: 1. napot senki sem fizeti, a 2-14. napot a munkaadó fizeti (80%), a 15. naptól pedig az FK (80%). 

Arbetsförmedlingen (Munkanélküli Hivatal)
Itt lehet munkát keresni, regisztráltatni magunkat, mint munkanélkülit, illetve bizonyos képzésekre jelentkezni (pl. Eductus). Ha nincs kezdetben munkánk (és mégis kaptunk PN-t), akkor érdemes azonnal bejelentkezni, mert sok dologban tudnak (tudnának, nem feltétlenül fognak :) ) segíteni. 

Transportstyrelsen (Közlekedésfelügyelet)
Velük túl sok kapcsolatunk nem lesz velük. Itt lehet honosítani a magyar jogosítványunkat (érdemes, mert csak svéddel lehet (teher)autót bérelni a benzinkúton), illetve nekik kell befizetni az autónk után az éves adót (januárban, Karácsony után kifejezetten jóleső érzés :) ).
Nemzetközi jogosítványt autóklub-októl lehet igényelni, pl. innen: http://www.kak.se/intkorkort.html 

Högskoleverket
Weboldal: www.hsv.se
Velük még kevesebb dolgunk lesz, mint a Transportstyrelsen-nel. Ha rendelkezünk diplomával vagy tulajdonképpen bármilyen képesítéssel, akkor érdemes beküldeni nekik, honosításra. Nem kapkodják el, de fontos lehet, ha szeretnénk a későbbiekben itt továbbtanulni, illetve bizonyos esetekben jól jöhet. Nemrég azt tanácsolták, hogy a középiskolai bizonyítványomat is küldjem el nekik... majd meglátjuk. 

Pensionsmyndigheten
Igen, a nyugdíj... sokunknak még nem aktuális, de jó tisztában lenni azzal, hogy mire (mennyire) számíthatunk. Erről 2 évvel az érkezésünk után kapunk először információt (a már említett Orange Kuvert-ben), majd később évente. Érdemes már jó előre észnél lenni, mert senki sem szeretne nyugdíjasként nyomorogni.

Radiotjänst
Weboldal: www.radiotjanst.se
Mindenki kedvenc vállalata, a svéd távközlési cégek (Sveriges Television, Sveriges Radio és Sveriges Utbildningsradio) számára gyűjti a TV-adót. Ezt minden háztartásnak fizetnie kell, ahol van TV, rádió, internet vagy akár mobilelőfizetés (bármi, amivel ezen adók műsorát el lehet érni). Ennek összege évi 2.032 korona 2013-ban. Mi negyedévente fizetjük, mert úgy kevésbé fáj...

Állatok behozatala
Kutya és macska esetén mindenképpen szükséges még Magyarországon chipet beültetni az állatkába., illetve legyenek rendben az oltásai is.
Törpenyúl esetén nem tudom, hogy vannak-e követelmények, de mikor Muffint hoztuk (autóval), akkor senki sem kérdezett semmit (igaz rendőrrel sem találkoztunk).
Bővebben: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/resorochtransporter/hundarkatterochillrar/hundarkatterochillrarinforsel.4.6f9b86741329df6fab480001246.html 

Közlekedéssel kapcsolatos linkek
www.sj.se - Vasúti közlekedés
www.flygbussarna.se - Repterek és közeli nagyvárosok közötti közlekedés
www.sl.se- Stockholm-i közlekedés
http://reseplanerare.resrobot.se - Utazástervező, buszmenetrendekkel
www.skavsta.se - A nyköpingi repülőtér (Skavsta) weboldala, járatinformációk
www.swedavia.se/arlanda/ - A stockholmi repülőtér (Arlanda) weboldala, járatinformációk
www.goteborgcityairport.se - A göteborgi reptér weboldala

Linkek munkakereséshez
http://www.jobbsafari.se/
www.arbetsformedlingen.se
www.jobbsverige.se
jobb.blocket.se
www.monster.se
www.merajobb.se

(de ha beírjátok a keresőbe, hogy "jobb sverige", akkor nagyon sok álláskeresős oldalt tudtok találni)

16 megjegyzés:

 1. Köszi a listát!!!

  VálaszTörlés
 2. Nem hittem volna, hogy ilyen gyorsan örömöt szerzek vele :)

  Szívesen!

  A bejegyzés linkjét majd kiteszem a főoldalra is és akkor az esetleges bővítések is szem előtt lesznek.

  Ha esetleg van olyan, ami kimaradt és illene a listába, akkor szóljatok!

  Jó éjt!

  VálaszTörlés
 3. Szia!
  Esetleg kutya, macska tartással, bevitellel kapcsolatban ha tudsz valamit, azt is bele tehetnéd a listába :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha linket nem is, de pár szót tudok róla írni...

   Törlés
 4. Magica De Spell2013. május 6. 21:56

  Szia Barna!
  Viki vagyok és nálam és a családomnál most szakadt el a cérna, nem akarok/akarunk tovább Abszurdisztánban élni, elég volt. Tudsz nekem adni egy e-mail címet ahol feltehetek neked pár kérdést a munkavállalással kapcsolatban? Persze ha zavarnék akkor ne, de nagyon jó lenne, mert sajnos kinti magyar ismerősöm egyáltalán nincsen :(

  Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Viki!

   Persze: kovermadar@gmail.com

   Udv,
   Barna

   Törlés
 5. Szia Barna!

  Svéd álláskereső oldalakkal ki tudnád egészíteni a listát?

  Üdv
  Peti

  VálaszTörlés
 6. Nagyszerű! :) Köszi!

  Viszont!

  VálaszTörlés
 7. Szia!
  Ha jól értem, akkor azzal, hogy a munkaadó szerződéssel foglalkoztat, nem lesz automatikusan tb-m, mint otthon? Azt teljesen külön kell intézzem? Mi a hétwn megyünk be a skatteverket-hez a szerződéssel, de fel sem merült, hogy előtte mennünk kellene a migrationsverket-hez.. Ez gáz?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Igen, jól érted. A Försäkringskassan-nál külön jelezni kell, hogy itt vagy(tok) és jó lenne, ha bztosítottak lennétek.
   Ha ez elmarad, akkor nem adnak kék EU-kártyát (kapni fogtok egy levelet az FK-tól, hogy honnantól számít a biztosításotok - munkaszerződés kezdetétől fog).

   Betegség esetén nem tudom mi van, mert én a regisztrálás és a munkakezdés között nem voltam beteg. A sürgősségi ellátásnál viszont nem számított, ott azonnal csinálták, amit kell (ld. baleset).

   Migrationsverket - Skatteverket: ez tipikusan olyan dolog, ami fél évente változik (változhat). Mikor Nórinak csináltattuk a PN-t, akkor előbb elküldték az MV-be. Nekem 2008-ban csak az SV-be kellett bemennem és szerződés nélkül is kaptam PN-t.
   Azt tudom mondani, hogy próbáljátok meg, de van rá esély, hogy vissza fogják dobni, mondván hiányzik az uppehallsrätt (ami azért vicces, mert EU állampolgárként az alanyi jogon jár, de ettől függetlenül az MV-nél meg kell kérni, gondolom hogy tudják, hogy itt vagy(tok) ).

   Törlés
  2. Köszönöm a választ:-) Akkor odafigyelek ezekre. A kollégáim 3 hónapos szerződéssel jöttek ki, ők 2 hét alatt megkapták a PM-jüket. Nekem határozatlan idejű szerződésem lesz, mert én itt akarom leélni az életem hátralévő részét, azért próbálok mindennek utána járni:-)

   Törlés
  3. Érdekes, hogy 3 hónapra kaptak rögtön PN-t. Nem "csak" ideigleneset kaptak? Ott az ÉÉHHNN-xxxx formátumban a születésnap napjának számához hozzáadnak 60-at, tehát az NN valahol 61 és 91 között kell legyen.
   Csak azért kérdezem, mert van egy ismerősöm, aki nem kapott PN-t 3 hónapos szerződésre, sem akkor mikor hosszabbított és váratják-váratják, nem tudni miért.

   Sok sikert kívánok az "életed hátralévő részéhez!" :)

   Törlés
 8. Kiköltözés előtt állóként elképesztően jó és hasznos gyűjtemény ... eleddig sok forrásom meg hasznos irományom és fordításom is van/volt - illetve van már egyéb forrásból is származó információm, de van pár egymást kizáró vagy kissé ellentmondó adatom is a gyűjteményben (a szokásos körök, hogyan mikor miért merre lehet mit intézni/kapni, mint tb, PN, engedélyek, stb :))
  Szóval köszönöm a hasznos gyűjteményt, jó kis blog, btw :)

  VálaszTörlés