2012. október 10., szerda

Költözés, 500 nap és még néhány kép

Mostnában felmerült a költözés lehetősége.
 
Természetesen nem visszaköltözésről vagy bármi hasonlóról lenne szó, mindössze ha Nóri egyetemre menne, akkor jobb lenne neki egy valamivel nagyobb, központibb helyen lakni.
 
A helyszín mindenképpen az egyetem elhelyezkedésétől függene, de elsősorban Nyköping jönne szóba. Ez Bettnától kb. 30 km, a tengerparton fekszik és innen (is) mennek vonatok Stockholmba és Norrköping felé is.
Másik előnye, hogy ott a Skavsta mellette, így nem kellene mindig megkérni valakit, hogy vigyen ki a reptérre, hanem csak felülnénk a buszra és az kivinne cuccostul.
 
Egy stockholmi egyetem / munka esetén szóba jöhetne még bármi közelebbi városka is, de túl sok ilyen nincsen. Trosa megfizethetetlen és nekem eléggé kiesik az autópályától is. Södertälje tele van arab és muszlim bevándorlóval, akikkel egyáltalán nem szeretnénk érintkezni. Nyköping még viszonylag tiszta városka ebből a szempontból.
 
Nekem a munkábajárás is megoldott lenne, mert egyrézt sok kolléga jár onnan, akikhez csatlakozhatnék, másrészt ha egyedül utazom (kényelmesebb lenne), akkor sem kerül túl sokba. Egy kellemesebb autóval, ami 8,5 liter körül fogyaszt ez havi 1.800 Kr-ba kerülne, aminek kb. a felét a cég fizeti, a másik felét pedig le lehet írni az adóból (nem tudom hogyan, de majd ha aktuális lesz utánajárok), így havonta csak párszáz Kr ráfordítást eredményezne a mostani 2 perc sétához képest.
Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy nem kell a bevásárláshoz minimum 45 km-t utazni hetente legalább egyszer, akkor máris spóroltunk vagy 250 Kr üzemanyagköltséget.
 
Én mindenképpen maradni fogok a munkahelyemen, akkor is, ha ezért napi 1-1,5 órát kell autóznom (Nyköpingből csak 25 perc kb.).
 
Egy pici hátránya lenne a dolognak, anyósomék ugye Flen-ben vettek házat, ami pont a másik irányban van, így egy látogatás oda-vissza 100 km lenne.

500 nap
Mostanában éljük a kerek számos jubileumokat...

Vasárnap telt el - 2012.10.07. - 500 nap a kivándorlásunk óta... Ez az 500 nap nem mindennapi kalandokat, új típusú problémákat, de összességében rengeteg mókát, kacagást és örömöt jelentett a számunkra.

Reméljük a következő 500, sőt 5.000 nap is ilyen jó lesz, de ha lehet, akkor a mégjobbra fogunk törekedni!

Képek
Fent: egy bettnai fa, ami a hálószobánkból is látszik. Hasonlóan érdekes, mint az egyik korábbi képen is, az árnyalatos színátmenet a vöröstől a zöldig.
Lent: a Bettna és Flen közötti út szélén egy ragyogóan sárga fa az örökzöldek között.

 
Fent: ugyan azon az úton egy sziklafal. Ez majd télen lesz igazán szép, amikor a fal oldalán a lefolyó és megfagyó víz egy fagyott vízesés benyomását kelti.
Lent: egy furcsa gomba (vagy valami hasonló) anyósomék kertjének végében. Jobbnak láttuk nem megkóstolni... :)
 
Lent: Nóri és Totó apósomék kertjében a névnapomon.
 

2 megjegyzés:

  1. Kedves Fettfagel!
    Nagyon örülök, hogy a google-ön keresztül rátaláltam a blogodra, ugyanis én is szeretnék kiköltözni Svédországba. Nagyok a fenntartásaim, tekintve hogy májusban leszek 18, és érettségi után azonnal indulok kifelé. (önkéntes diákévet vállalok, vagy Svédo., vagy Németo. a célország) Tudnánk váltani privátban pár levelet, ha van rám időd? Ha igen, hova tudnék neked írni, milyen email címre?
    Válaszod előre is köszönöm! :)
    Üdv, szép napot! :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    barna(pont)szucs(kukac)gmail(pont)com
    Szívesen válaszolok bármire, amire tudok...

    VálaszTörlés