2012. október 4., csütörtök

Színes ősz, hétköznapi dolgok és némi munka

Az ősz színei
Mostanában ismét ránktört a "fényképezzünk le minden érdekeset" életézés. Ennek apropójából valahol elhagytuk Nóri fényképezőgépét (nincs kizárva, hogy miután veszünk majd másikat, valahonnan előkerül :) ).
Ezek a képek az iPhone-ommal készültek... nem fényképezőgép minőség, de azért elmennek:

 
A következő kép a telefon HDR funkciójával készült (valamivel jobb képek kézülnek így, de tovább tart az exponálás), Bettna főutcájának egyik kertjében álló fa. A kép (illetve a fa) érdekessége, hogy a lombkorona teteje egészen vörös, alatta sárgul, az alján pedig még zöld. Tapasztalt természetjáróként (autózás közben tudom, hogy természetnek hívják azt, ami az üveg túloldalán van :) ) nem találkoztam ilyesmivel Magyarországon.
 
 
Az időjárás viszont feladta a változékonyságot és már legalább egy hete kitartóan borús az idő, 10 fok van nappal, de legalább sokat szemerkél az eső... nincs mit szépíteni rajta, ősz van és haladunk feltartóztathatatlanul haladunk a tél felé.
 
Zsolti mesélte, hogy most kezdődik a vadászidény, ilyenkor nem tanácsos az erdőben sétálni, mert előfordulhatnak balesetek...
 
A szemműtét utóhatásai
A napokban arra kezdett Nóri panaszkodni, hogy homályosabban lát és néha szúró fájdalmat érez a jobb szemében.
Odáig fajult a dolog, hogy tegnap felhívtam a katrineholmi kórházat, hogy kérjek időpontot az - egyébként magyar - szemészorvoshoz. Kaptunk is, október 18-ra... :(
Ma beszéltünk az Optik+Med-del is, hátha tudnak valami bíztatót mondani. Azt állapították meg, hogy biztosan kicsit kiszáradt, ez normális, csepegtessen többet.
A biztonság kedvéért azért munka után elvittem Nórit Katrineholmba, hogy ránézzenek. Be is jutottunk, éppen senki sem volt az orvosnál, így azonnal fogadott minket. Elmeséltük, hogy mi és hogyan történt, majd megvizsgálta a leányzó szemeit. Végülis semmi gond nincsen, két pici foltban nem tapadt még le a lebeny, amit felhajtottak a műtét során, de idővel magától rendbe fog jönni. Kaptunk rá valamilyen zselét, amivel éjjelre be kell kennie a szemét (természetesen ingyen!).
Kifizettük a vizitdíjat - 300 Kr -, majd nem kis megkönnyebbüléssel távoztunk.

 
Munka
Alakulnak a gondok :) Vannak érdekes munkáink, tegnap óta a SAAB-nak csinálunk valami teszt darabot, amin mindenféle finomság van, lehetetlenül bolond méretekkel. Van rajta (többek között) pl. 2 db M5-ös és egy db M6-os menet. Felmerül a kérdés, hogy ha valahová jó az M6 vagy az M5, akkor miért nem jó a másik helyre is?! Nem lesz tőle nehezebb a megoldás, csak +2 szerszámot jelent a dolog, ami némi többletidő... mindegy, ezt kérték, ezt is kapják.
Másik öröm ezzel a darabbal kapcsolatban, hogy botrányosan vacak a rajz, amit kaptunk. Nem látszik rendesen sok méret, aztán mehetek a főnökhöz, hogy kitaláljuk, hogy mennyi az annyi, majd ráírja a megállapított méretet és aláírásával jóváhagyja (ne legyen belőle nekem bajom, hogy rosszul látta és engem szúrjanak le miatta).
Ez a SAAB egyébként nem az autógyár (az tönkrement), hanem a repülőgépgyár (az pedig pl. a Grippeneket is gyártja), bár nem repülőalkatrészt csinálunk :)
 
Nem kapcsolódik igazán semmihez sem, mégiscsak munka közben találtam ezt a gyöngyszemet: spanyolul a szivattyút bomba-nak nevezik (akkor találtam, amikor a gépek könyveivel keltem és feküdtem). Innen adja magát a kérdés, hogy mi történik akkor, ha valamiért egy szivattyút szeretnék magammal vinni a repülőre és amikor megkérdezik, hogy mi ez, akkor nemes egyszerűséggel azt mondom, hogy: ¿Qué es? Una bomba!
Azt hiszem le kellene mondanom a másnapi programomat :)
Onnan jutott eszembe, hogy mikor jöttünk haza Magyarországról, akkor Ferihegyen valamiért becsipogott a teljesen bőr cipőm a reptéri kapunál és majdnem levetkőztettek miatta.
Aztán ha ez nem lenne elég, akkor elég részletesen átvizsgálták a kolbászt, átmasszírozták a füstöltsajtot és gyanúsan méregették a téliszalámit. Örülök, hogy mindenre gondolnak, de a plasztik robbanóanyagot megint sikerült volna átvinnem az alsónadrágomban...
 
SAS
Ma sikerült jelentkeznem SAS-ra is. Na nem repülni fogok, hanem tanulni tovább svédül. Estire fogok járni, heti egyszer, Nóri is jön majd velem; illetve ha délutános vagyok, akkor majd én megyek vele délelőtt kétszer. Valamire majdcsak jó lesz...
 
Mókus
Állatosnak tűnő téma, pedig nem az... :)
Ma járt nálunk (a cégnél) egy 55-60 év körüli svéd ember, aki a gépek közötti hálózatot képítette. Hozzám is odajött, hogy kipróbáljuk, működik-e. Természetesen sem Ő, sem én nem tudtuk, hogy hogyan kellene ezt csinálni, de kicsit beszélgettünk. A végén félve megkérdezte, hogy:
- Ugye Te nem svéd vagy?!
- Nem... (válaszolta kedvesen)
- Honnan jöttél?
- Magyarországról.
- Hmm... én csak egy magyart ismerek.
- (mosoly) Elég sok magyar él kint. A cégnél is dolgozik 4.
- A barátom azt tanította nekem, hogy (egészen közel hajolt): mókus.
Végül elmosolyodott és ment tovább hálózatot építeni. Utána még percekig a hatása alatt voltam :)
 
Árak
Ez még nem teljesen aktuális dolog, de ismét tervezem egy pár dolog árának összeírását. Kíváncsi vagyok, hogy mennyit változtak kb. egy év alatt. A Ft-re való átszámoláson erősen gondolkozom, mert a kiköltözésünk óta kb. 4,5 Ft-t erősödött a Korona, ami az eredeti árfolyamhoz képest több, mint 15%.
Ettől eltekintve a 2012. augusztusi adatok alapján az utolsó éves infláció 0,745%; míg pl. a brit 2,498%; a szlovák 3,674%; a magyar pedig 6,037%.
A puding próbája márpedig az evés, meglátjuk hogyan alakultak az általunk fogyasztott élelmiszerek árai (ez lesz a mi egyedi-svéd-inflációs rátánk).
 
Kellemes hétvégét !!!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése