2012. október 2., kedd

Ezalatt Svédországban...

...sem állt meg az idő...
 
A szokásos számlákon felül kaptunk még pár érdekességet is:
 
Högskolverket
Még valamikor a tavasszal beküldtem a diplomámat és a hozzá kapott Europass-t a svéd Högskolverkethez honosításra, mert az sosem árthat.
Miután fél évet kotlottak az irományom, megállapították, hogy a végzettségem egyenértékű egy BSc diplomával. 3,5 évig tanultam ipari gazdaságtan témában.
A kiállított igazoláshoz (véleményhez) mellékeltek egy másik irományt, ami a munkaadónak szól és leírja, hogy milyen követelményeknek felel meg a külföldi végzettségem. Még hasznos lehet...
 
Autó biztosítás
Lassan egy éve, hogy megvan Nóri Beetle-je. Kaptunk levelet a jelenlegi és egy másik biztosítótól is. A jelenlegi elklüldte a jövő évi biztosítási összegeket, amik jelentősen csökkentek. Az eddigi 330 Kr helyett már csak 274 Kr lenne a havi díj. Nem olcsó, de itt elég drága az autó biztosítás.
Kérni fogok ajánlatot még néhány társaságtól, hátha lesz még ennél is olcsóbb.
 
Kórház
Írtak a kórháztól is, de sajnos csak egy újab időpont. Ezúttal ahhoz az orvoshoz, aki a legelső, 16 órás műtétet is csinálta. Gondolom Ő dönt majd a további sorsomról.
Az időpont a lehető legrosszabb, majd írok nekik, hogy szeretném áttetetni.
 
Szarvas (älg)
Ma - 2012.09.28. - hazafelé jövet Flen-ből láttunk egy jól megtermett szarvast.
Pont ilyen volt (sajnos nem volt időnk lefényképezni, ezt a képet a neten találtam. Forrás: http://www.tromso.kommune.no/kjoer-forsiktig-fare-for-elg.4544453-121034.html):
 
 

Az autótól balra lévő szántóföldön szaladt, egy ideig párhuzamosan az autóval, majd irányt váltott és keresztülszaladt az úton, úgy egy méterre tőlünk.
Az ehhez hasonló random encounter (by Fallout :) ) mindig hordoz magában némi veszélyt, de ezúttal ilyesmiről nem volt szó, mert mire az úttestre ért már állt az autó.
 
Sikeres találat esetén pedig általában ez követkzik (forrás: http://www.vimmerbytidning.se/article/view/44228/):


Vattenfal - villanyszámla
Ritkán történik ilyen öröm az ember életében, de csökkentik a villany árát, kWh-ként 8,25 öre-vel. Nem sok, de csökkentés, így mindenképpen örülünk! :)
A neten gyorsan utánanéztem a villanyszámlánknak és a következőket sikerült megtudni:
Ha nem vagyunk itthon, akkor is 2 kWh-t fogasztunk naponta. Ha itthon vagyunk, akkor 3 és 6 kWh között, átlagosan 4-et.
A fogyasztott kWh és a kifizetett villanyszámla alpján 1 kWh ára a múlt hónapban 2,64 Kr, ami 89,22 Ft. Az átlagos havi villanyszámlánk pedig 282,83 Kr, ami 9.560 Ft. Szerintem egyáltalán nem sok, bár nem tudom mennyi Magyarországon egy két fős háztartás villanyszámlája egy kb. 55 nm-es lakásban úgy, hogy télen néha rásegítenek villanyfűtéssel.
 
Arbetsförmedlingen
Nóri folyamatosan kűzd az Arbetsförmedlingen-el a továbbtanulás és képzés miatt. Szerintük az SFI vezetője az illetékes; a SFI szerintpedig ők... előbb utóbb majdcsak megoldódik :)
Az egyébként sokszor előfordul még egy év elteltével is, hogy ha valamit szeretnénk intézni, akkor először elmegyünk A-ba, ahonnan átküldenek B-be, majd a B-ből megint az A-ba és így tovább.
 
Munka
Végre sikerült egy délutános műszakot is teljesítenem, de jövő héten megint délelőttös leszek. Sebaj, az sem rossz, csak az a fránya korán kelés :(
Eddig egészen jól megbírkozóm az új típusú feladattal (remélem Gyula szerint is :) ). Egyedül a tengelyeket nem szeretem, de azokat nem is fogom... :)
Az idős szinte sosem tartjuk, de nem is nagyon lehet, ha mindenből 1-2 db-ot kell csak csinálni és még nincs hozzá készen a program, felfogási terv, szerszámok, stb.
 
Időjárás
Szerencsésen megúsztuk a magyar kánikulát, cserébe kaptunk egy kis svéd őszt. 8-11 fok, borús idő. Szél nincs, csapadék sem sok, bár néha-néha szemerkél, de nem zavaró.

Magyaros vacsora
A mai manü sültkolbász volt sajttal, mustárral és egy kis mézes-málnás pálinkával, mert az jó :)

 
Még mindíg szeretünk itt élni!!!


5 megjegyzés:

  1. Helló!

    Szeretnénk kérdezni privátban néhány dolgot, de nem tudjuk az email címed.
    A gemojo@gmail.com email címre küldenél egy üzit, aztán pedig megírjuk a kérdéseinket.
    Előre is köszönöm.

    Üdv

    VálaszTörlés
  2. Az időjáráshoz annyit tennék hozzá, mi délebbre vagyunk, de július közepe óta minden nap esik::))(na, azért láttunk napsütést is de szerintem a két kezemen megtudnám számolni hány ilyen nap jutott) De mi is imádunk itt mindent kedvünket ez sem szegi::))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Igen, minket is elküldtek július közepén 4 hét szabadsárga, aminek az lett a vége, hogy 4 hétig szinte semmit sem lehetett csinálni :(
      Ma viszont ragyogó napsütés van, kellemes, hűvös szellő, a madarak csiripelnek, néhány felhő van csak az égen és a levegőben érezni a fával fűtő háztartások kellemes, füstös illatát.

      Ma vagyunk itt pontosa 500 napja és még mindig olyan érzésem van, mintha nyaralnék... minden reggel boldogan ébredek (még akkor is, ha aznap délelőttös vagyok :) ).

      500 nap a Paradicsomban! :)

      A nicked egyébként a blog névadó madara, illetve az egyik kedvenc állatunk is egyben.

      Törlés
  3. Csak apró pontosítás, főleg az olvasók kedvéért:

    Älg = jávorszarvas

    , vagyis nem a szokásos, kisebb méretű szarvasfajták...ezért is annyira veszélyes autóval ütközni. Nagyon magasak, hosszú lábakkal (kb. mint a zsiráf), így csúnya dolgok tudnak történni a szélvédőn keresztül :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban! Köszönöm!

      Több kolléga mesélte, hogy ha ilyet üt el az ember, akkor elkaszálja a lábát az állat pedig jobbára bezuhan a szélvédőn át az első sorba... :(

      Egy másik (magyar) kolléga monsta, hogy ha ilyen áll az úton és kvázi elkezülhetetlen az ptközés, akkor inkább árokba / fának hajt, mert az legalább nem üti agyon az embert.

      Már spórolok egy Humvee-ra :D

      Törlés