2016. február 5., péntek

Az új, magyar személyi igazolványról

Január első munkanapján, kihasználva, hogy éppen Magyarországon voltam, éltem a lehetőséggel és csináltattam új típusú személyit. Sosem lehet tudni, hogy mire lesz még jó és mivel azt olvastam, hogy ezt már kérheti külföldön élő magyar állampolgár is, magyarországi lakcím nélkül is, gondoltam, miért is ne?
Az igénylés gyorsan és zökkenőmentesen ment, az ügyintézőtől megkérdeztem, hogy lehet-e majd használni az EU-n belüli utazásra, azt mondta, hogy persze. Erről akkortájt rémhírek terjedtek a neten.

Eddig nem is lenne különösebben érdekes a történet, pár nap alatt elkészült az új plasztikkártyám (ezeket valamiért betegesen szeretem gyűjtögetni, hát ha még utazni is lehet velük, persze, hogy akartam :) ). Az átvételkor viszont, egy másik ügyintézővel beszéltem, aki határozottan állította, hogy csak akkor jogosít utazásra a személyi, ha van Magyarországon bejelentett lakcímem. Nem akartam értetlenkedni és feltartani a sort, tudomásul vettem, mivel ingyen adták, nem szomorkodtam, tök alsónak jó lesz a gyűjteménybe így is.

Miután jobban szemügyre vettem a kártyát, a hátoldalán nem szerepel a "Külföldre utazásra nem jogosít" kitétel. A neten gyorsan utána olvastam megint, találtam is néhány esetet, amikor valóban nem érvényes (bírósági határozat, migráns személyi...), de a magyarországi lakcímmel összefüggésben semmit sem találtam. Kezdtem kissé összezavarodni.

Biztos, ami biztos alapon írtam a KEKKH-nak, ha valakik, akkor ők biztosan pontos választ tudnak adni erre a dologra. Csodák csodájára talán 2 órát sem kellett várnom a válaszra, amit be is másolok ide:

"Tisztelt Ügyfelünk!

Köszönjük, hogy a Kormányzati Ügyfélvonalhoz fordult!

Kérdésére az alábbi információkkal tudunk szolgálni:

Amennyiben személyi igazolványára nem került rávezetésre, hogy "külföldre utazásra nem jogosít" abban a helyzetben az okmány alkalmas lehet határátlépésre a megadott tájékoztatás szerint:

Amennyiben további kérdése van vagy információra lenne szüksége, forduljon továbbra is bizalommal hozzánk!"

Így már 2:1 arányban megerősítették, hogy használható utazásra az új személyi akkor is, ha nincs magyarországi lakcíme az embernek. De a puding próbája az evés, visszafelé jövet az útlevelem helyett a személyit adtam oda a határőrnek a reptéren. Rögtön meg is csodálták, hogy ez már az új személyi, úgy örültek neki, mintha még nem találkoztak volna ilyennel, amit nem tartok valószínűnek. Náluk csak én örültem jobban, hogy átment a próbán az új kártya és már biztos, hogy lehet vele utazni a külföldön élőknek is.

Lehet, hogy ezzel senkinek, semmi újat nem tudtam mondani és csak én jártam úgy, hogy egymásnak ellentmondó információkat kaptam. 

5 megjegyzés:

 1. A magyarországi személyi igazolvány és lakcím azért lényeges mert régebben ezek alapján hívták be a férfiakat katonának , a nőket meg elvileg munkaszolgálatra , ez él a bürökraták fejében . Ez még a jövőben is bekövetkezhet ha valami probléma adódik.

  VálaszTörlés
 2. Hová lett a blog, Barna? Jó rég nem írtál...

  VálaszTörlés
 3. Barna merre vitt az utad ?
  Olyan rég nem írtál már :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia :)

   Igen, nagyon rég született új bejegyzés. Többször feje tetejére állt minden körülöttem, most is épp keresem a számomra legmegfelelőbb irányt.

   Röviden: elköltöztem Göteborgba 2019 májusában, miután sikeresen "kiégettem" magam a bettnai munkahelyemen (két éven keresztül dolgoztam heti 6 nap, napi 10, néha 12 órákat, nem volt sem karácsony, sem újév, semmi). Megvolt persze az előnye is, de nem bírtam tovább.
   Most más típusú problémák vesznek körül, új kihívások, de egyelőre azt harsogja a GPS-em, hogy "újratervezés... újratervezés..."

   Nem tudom, hogy van-e értelme folytatni a blogot, végülis lehet tanulságos is másoknak. Nem nagy dolgok, de... csak felvenni a 4 évvel ezelőtti fonalat nem lesz egyszerű.

   Törlés
  2. Szerintem is folytatnod kellene, én mindíg szívesen olvastam az írásod és ismeretlenül is kíváncsi lennék hogy mi van veled.

   Törlés